Svečana promocija zbornika učeničkih radova „U zagrljaju moje mame“

Split, 11. rujna 2018.

U prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u utorak, 11. rujna 2018. godine održana je svečana promocija zbornika učeničkih literarnih i likovnih radova „U zagrljaju moje mame“.

Kako je naglašeno na promociji, zbornik je nastao kao rezultat užeg izbora literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola pristiglih na natječaj koji je prošle godine pokrenuo i organizirao Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije povodom Godine majčinstva. Kruna je to vrijednog rada učenika i brojnih suradnika u pripravi Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna ove godine u Solinu. Ovogodišnji zbornik čini neraskidivi troplet s prethodnim zbornicima „Djeca Oca milosrđa“ i „Na ramenima moga tate“, čime se učenicima dalo priliku da na njima svojstven način izraze vlastiti doživljaj nebeskog Oca i njegovih zemaljskih sustvaratelja – oca i majke.

2

U ime Povjerenstva za literarne radove sadržaj ovogodišnjeg zbornika predstavila je prof. Brigita Mravičić, nastavnica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Tučepi, koja je naglasila kako je zadnji natječaj rezultirao do sada najvećim brojem literarnih radova vjeroučenika. Sam zbornik je podijeljen u 12 cjelina čime su povezana i otkrivena sva lica majke te je ujedno predočena najljepša veza između majke i djeteta. Prema riječima prof Mravičić, učenici su u svojim radovima iskazali iskrenu zahvalnost, tražili oprost i pokazali svoju ljubav prema majci. Iskreno su progovarali o njezinom izgledu (očima i rukama) i ljepoti njezine osobnosti, osobito požrtvovnosti te vjeri koja je duboko usađena u njezine korijene. Posebno su dirljivi uratci koji govore o čežnji za umrlom majkom ili doživljajima one djece koja su često prepuštena sama sebi te žive s bakom kao „drugom majkom“, dok je veliki broj pjesama posvećen Gospi, Nebeskoj Majci, majci svih nas, našoj utjesi i zaštitnici.

U ime Povjerenstva za likovne radove o slikama i crtežima uvrštenim u zborniku govorila je dr. sc. Dunja Pivac, docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Prema njezinim riječima, kriterij po kojem su se birali likovni radovi odnosili su se na dob učenika, njihovu likovnu iskrenost i izvornost, stvaralački odmak od standardnih šablona, motoričku i tehničku vještinu te primjenu likovnog jezika. Pri izboru se pazilo na izbjegavanje kiča i tehničke intervencije starijih i stručnijih osoba. Također se težilo uvrštavanju što raznolikijih kompozicija u kojima se pokazuju osjećaji sreće, tuge, suosjećanja, ponosa i razdraganosti. Prema riječima predstavljačice, likovni radovi ponajprije otkrivaju sretnu djecu i mlade ljude koji odrastajući u sretnim obiteljima imaju priliku postati sretni odrasli i odgovorni članovi društva.

1

Njezine riječi potkrijepio je i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je bio duhovna i materijalna potpora u nastajanju sva tri zbornika. Pronalazeći pojam „majka“ u korijenu riječi obitelj, porodica i familija nadbiskup je učeničke radove ocijenio kao iskreni pokušaj dječjeg shvaćanja majčine ljubavi koju su spremni proslijediti drugima. Pozivajući sve nazočne na uključenje u hvalevrijednu humanitarnu akciju „Obitelji za najmanje“ prikupljanja sredstva za nabavku endoskopskog stupa kupovinom prigodnih suvenira i telefonskim pozivom na donatorski broj, nadbiskup je najavio mogućnost pokretanja i sljedećeg natječaja pod nazivom „Na koljenima moga djeda i bake“.

Nakon predstavljanja Zbornika uslijedilo je svečano proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika, po tri nagrade u tri kategorije učenika – od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, od petog do osmog razreda osnovne škole te u kategoriji srednje škole. Svi su nagrađeni likovni radovi projicirani na platnu, a literarni radovi naglas pročitani, što je izazvalo duboke emocije nazočnih učenika, roditelja, nastavnika i svih ostalih posjetitelja. Nadbiskup je svim nagrađenim učenicima i njihovim mentorima svečano uručio po jedan primjerak Zbornika i prigodne darove. Također, svi učenici i njihovi mentori čiji su radovi uvršteni u Zbornik dobili su po jedan primjerak. Ovaj kulturno-umjetnički program svečane promocije vrlo otmjenim stilom i nastupom moderirala je vjeroučiteljica Helena Balajić, a jedna od najboljih ženskih klapa u Hrvatskoj Neverin iz Kaštel Lukšića obogatila je ovu svečanu promociju s nekoliko vrhunskih glazbenih izvedbi.

3

Na kraju ovog svečanog kulturnog čina nadbiskup Barišić posebno je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji natječaja „U zagrljaju moje mame“ i priređivanju istoimenog Zbornika, osobito članovima prosudbenih povjerenstava: Povjerenstvu za literarne radove (Brigita Mravičić, Marina Šimić i Mirjana Vučica) i Povjerenstvu za likovne radove (Dubravka Kuščević, Dunja Pivac i Vesna Šiklić). Program promocije završio je razgledavanjem izložbe izvornih likovnih radova u atriju zgrade splitskog sjemeništa koju su priredile i postavile Vesna Šiklić i Ivana Perčić, a koju će se moći razgledati sljedećih tjedan dana.

Petar Kelvišer

Popis učenika i mentora čiji su literarni i likovni radovi
objavljeni u zborniku „U zagrljaju moje mame“

Zanimljivosti

Put od tvrđave Antonije tj. mjesta na kojem je Isus osuđen na smrt do mjesta raspeća dug je 600 metara.

Humor

Dva dječaka razgovaraju o novom učeniku iz razreda. -” Ivica kaže da ima živu pra pra pra baku. “ – “Pusti ga, laže.” – “Ne laže, on samo muca.” – Učiteljica će na to.

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)