Svečana promocija zbornika učeničkih radova „Ja Domovinu imam“

Split, 14. prosinca 2022.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, 14. prosinca 2022. godine, održana je svečana promocija zbornika učeničkih literarnih i likovnih radova „Ja Domovinu imam“.

Ovaj Zbornik kruna je prethodnih zbornika „Djeca Oca milosrđa“ (2016.), „Na ramenima moga tate“ (2017.), „U zagrljaju moje mame“ (2018.) i „Na koljenima djeda i bake“ (2019.), a svi su rezultat vrijednog rada brojnih učenika i njihovih mentora iz Splitsko-makarske nadbiskupije, čitave Hrvatske, ali i inozemstva. Njihova pisana i slikana djela najprije su slavila Nebeskog Oca, potom izražavala ljubav prema njegovim sustvarateljima – očevima i majkama te onima koji imaju neprocjenjivu i nezamjenjivu ulogu u svakoj obitelji – djeda i bake, da bi, u prigodi 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 30. obljetnice od uvođenja katoličkoga vjeronauka u odgojno-obrazovni sustav, pisali i slikali o ljubavi prema Domovini.

P1750022

U prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu okupilo se mnoštvo učenika, roditelja, vjeroučitelja, nastavnika i ravnatelja škola, a sve okupljene, u ime splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, pozdravio je biskupski vikar za kler don Zvonimir Mijić. Zahvalio je svima koji su, radeći na ovim zbornicima, uložili veliki trud da se otkrije blago koje se nalazi u dječjim srcima. „Danas, kada se često omalovažava vrijednost doma i domovine, nailazimo na ljude koji lutaju ovim svijetom, apatride, koji nemaju svijest o tome tko su, što su i odakle potječu. Zato je važno da ste odabrali ovu temu, jer ona odgaja svijest naše djece o svojoj pripadnosti i u njih utiskuje sve ono što je stoljećima ovaj mali narod ostavio za sobom. Ostavili smo velike vrijednosti, baš kao što su i ova djeca malena, ali u sebi nose puno vrijednoga i lijepoga što trebaju dalje razvijati“. Posebnu zahvalu uputio je djeci koja svojim radovima bude novu nadu i u kojima vidimo ljepšu budućnost.

P1750034O Zborniku, ali i samoj pozadini i kontekstu ovog velikog projekta Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, najprije je govorio njegov pokretač i koordinator bivši predstojnik don Josip Periš. Naglasio je kako je do prvog zbornika došlo zahvaljujući ideji vjeroučiteljica Mirjane Vučice i Marine Šimić, a niz zbornika nastavljen je na prijedlog i poticaj nadbiskupa u miru, mons. Marina Barišića. „U svim radovima prepoznatljiva je vrlo snažna književno-umjetnička kreativnost naših učenika koja odiše ljepotom, jednostavnošću, iskrenošću, neposrednošću i toplinom, ali i još važnije, vidljivo je svjedočanstvo vjere, ljubavi, obiteljskog života, sklada, poštivanja te ostalih kršćanskih i općeljudskih vrednota“. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji svih pet zbornika, nadbiskupima Barišiću i Kutleši, prosudbenim povjerenstvima, učiteljima, nastavnicima, profesorima mentorima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji su svojim stvaralačkim radovima obogatili našu crkvenu i društvenu stvarnost.

 

 

P1750244U ime Povjerenstva za literarne radove sadržaj ovogodišnjeg zbornika predstavila je prof. Marina Šimić, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Tučepi koja je kazala kako su izabrani oni literarni radovi kojima se može uspostaviti živi, stvaralački odnos između čitatelja i teksta, a svako novo čitanje obogatiti poput susreta s dragom osobom u kojem se događa uzajamno davanje i primanje kao i poziv na ispitivanje stavova. „Kažu da crte lica otkrivaju naš karakter. Navodno na licu postoji sto točaka pomoću kojih se mogu analizirati crte karaktera. U Zborniku ima više od 100 točaka odnosno 198 literarnih radova koji otkrivaju lice naše Domovine. Ako mu se dobro približimo vidjet ćemo: hrabro lice hrvatskog branitelja, napaćeno lice Vukovara, usne u molitvi krunice koje lice čine izražajnim, oči boje mora, snagu zlatnog žita i poseban odraz hrvatskog stijega. To su i teme ovog Zbornika“. Izrazila je vjeru da će zbornik mnogima pomoći u otkrivanju istinskog domoljublja koje se očituje u odgovornom radu i dobrim međuljudskim odnosima s ciljem izgrađivanja bolje i sretnije Hrvatske.

P1750254U ime Povjerenstva za likovne radove o slikama i crtežima uvrštenim u zbornik govorila je doc. dr. sc. Dubravka Kuščević s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu koja je istaknula da su pri odabiru radova koji će se uvrstiti u Zbornik imali težak i zahtjevan zadatak. Kriterij odabira bio je spontanost, ekspresivnost, kreativnost i maštovitost, kvaliteta u izražavanju likovnim jezikom te dobra primjena likovnih tehnika i materijala. „Tema 'Domovina' kao likovni motiv za učenike dosta je zahtjevna i apstraktna, pogotovo za mlađe učenike, i uvijek postoji opasnost da se upadne u šablonski način prikazivanja teme. No, učenici su uspjeli vrlo dobro prevladati ovaj problem te su svoju Domovinu prikazali kroz naše krajolike, kulturnu baštinu, hrvatske svece, motive Vukovara, branitelje i naše sportaše“. Zaključila je da su kroz svoje radove učenici pokazali da poznaju povijest svoga naroda i da vole svoju domovinu.

Nakon predstavljanja Zbornika uslijedilo je svečano proglašenje najboljih literarnih i likovnih radova učenika, po tri nagrade u tri kategorije učenika – od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, od petog do osmog razreda osnovne škole te u kategoriji srednje škole. Svi su nagrađeni likovni radovi projicirani na platnu, a literarni radovi naglas pročitani, što je izazvalo duboke emocije nazočnih učenika, roditelja, nastavnika i svih ostalih posjetitelja. Don Zvonimir Mijić je svim nagrađenim učenicima i njihovim mentorima svečano uručio po jedan primjerak Zbornika i prigodne darove. Također, svi učenici i njihovi mentori čiji su radovi uvršteni u Zbornik dobili su po jedan primjerak.

P1750565

Prigodnu riječ izrekla je dr.sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije koja je čestitala svim nagrađenima te je zahvalila svima koji su sudjelovali u pripremi i izvedbi ovoga velikog projekta. Istaknula je kako Zbornik nije samo jedna od izdanih knjiga već pokret prema dobru i inicijativa koja nas sve okuplja oko kršćanskih vrednota, temeljnih nosivih sastavnica društva, a to su obitelj i domovina. „Ovaj, sad već šestogodišnji ciklus natječaja i izdavanja Zbornika nije mogao biti završen na ljepši način i ljepšom temom. Domovina je u srcu svih nas. Ona je teško izvojevana, krvlju stečena, stoljećima priželjkivana i napokon ostvarena. Domovina je naša zadaća, da ju čuvamo i gradimo. Nema boljeg načina nego međugeneracijski se založiti za izgradnju Domovine. Stoga i ovaj večerašnji skup, ova divna promocija predstavlja već sada jedan bolji svijet i ljepšu Domovinu“.

P1750844a

Na samom kraju predstojnica Garmaz zahvalila je dosadašnjem predstojniku don Josipu Perišu koji je, u protekle 23 godine koliko je bio na čelu Katehetskog ureda, pokrenuo mnoštvo vrijednih i stručnih inicijativa, projekata i aktivnosti u Katehetskom uredu. U ime svih vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije prigodni dar don Josipu Perišu uručila je jedna od voditeljica Županijskih stručnih vijeća Ružica Maleš.

P1750892a

Program promocije, koji je moderirala Helena Balajić, glazbeno je uveličala klapa Pasika iz Kostanja. Svečana promocija završila je razgledavanjem prigodne izložbe likovnih radova objavljenih u Zborniku.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Brazilac Cafu, jedini nogometaš u povijesti koji je igrao u čak tri finala World Cupa, pravim imenom je Marcos Evangelista de Moraes.

Humor

Na sprovodu dvojica poznanika komentiraju o pokojniku: – Duhan, alkohol i žena su ga došli glave? – Kako, pa bio je svećenik? – Pregazio ga je kamion tvornice duhana koji je vozila pijana žena.

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)