Svečana promocija mentora i savjetnika

Zagreb, 11. veljače 2011.

Dana 11. veljače 2011. godine, u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, upriličena je svečana dodjela odluka o napredovanju ili ponovnom izboru u zvanje mentora i savjetnika odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova.

Promovirani su bili mentori i savjetnici čiji su predmeti obrađeni u razdoblju od 1. srpnja 2009. do 30. lipnja 2010. godine. Program je vodila televizijska voditeljica i novinarka Uršula Tolj, a svojom nazočnošću uveličali su ga uvaženi gosti te prijatelji i obitelji promoviranih.

Promociji je nazočio i ministar zanosti, obrazovanja i športa dr. Radovan Fuchs koji je u pozdravnom govoru čestitao odgojno-obrazovnim djelatnicima prepoznajući u njima „veliko bogatstvo Hrvatske u vremenu opće krize“. Odluke o napredovanju uručili su ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vinko Filipović i državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa dr. Dijana Vican koji su svakom kandidatu izrazili osobne čestitke uz poticajne riječi ohrabrenja.

Ukupno je bilo 894 promoviranih mentora i savjetnika, a među njima 33 vjeroučitelja. Jedanaest promoviranih vjeroučitelja dolazi iz Splitsko-makarske nadbiskupije, od toga jedan u zvanju savjetnika i deset u zvanju mentora.

Reizabrani u trećem mandatu su: Mirjana Vučica (savjetnik), s. Dolores Brkić (mentor), Nikola Milanović (mentor), Miranda Banovac (mentor) i s. Katarina Čotić (mentor).

Po prvi put promovirani u zvanje mentora su: Maja Ivanko, Zdenka Krokar, Ružica Maleš, Katica Radačić, Marina Šimić i Mirjana Vuletić.

Čestitavši svima ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vinko Filipović naveo je kriterije koji su doveli nazočne do promaknuća kao što su: stručnost, pedagoške i metodičke odlike, izvrsni rezultati u izvannastavnim aktivnostima. Kao veliku pokretačku motivaciju i temeljni kriterij istaknuo je ljubav prema radu zaželjevši promoviranima da je i dalje prenose svojim učenicima i njihovim obiteljima.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vjeroučitelji mentori i savjetnici u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

br.

ime i prezime

škola

zvanje

1.

Miranda Banovac

OŠ Plokite – Split

mentor

2.

s. Dolores Brkić

II. gimnazija – Split

mentor

3.

s. Katarina Čotić

OŠ Manuš – Split

mentor

4.

s. Marinela Delonga

OŠ Opuzen – Opuzen

mentor

5.

Julijana Hrvoić

OŠ Marka Marulića – Sinj

mentor

6.

Maja Ivanko

OŠ Ivan Leko – Proložac Donji

mentor

7.

Zdenka Krokar

OŠ Kneza Trpimira – Kaštel Gomilica

mentor

8.

Ružica Maleš

OŠ Spinut – Split

mentor

9.

Nikola Milanović

Obrtna tehnička škola – Split

mentor

10.

Katica Radačić

OŠ Bijaći – Kaštel Novi

mentor

11.

Marina Šimić

OŠ Tučepi – Tučepi

mentor

12.

Mirjana Vučica

Zdravstvena škola – Split

savjetnik

13.

Dušan Vuletić

Elektrotehnička škola – Split

mentor

14.

Mirjana Vuletić

OŠ Sućidar – Split

mentor

Zanimljivosti

U Dioklecijanovo vrijeme učitelji različitih područja imali su bitno različite plaće. Učitelj u osnovnoj školi bio je plaćen 50 denara mjesečno po dječaku, učitelj aritmetike i učitelj stenografije 75, učitelj rukopisa ili paleografije 40, književnosti ili pak geometrije 200 denara, a najbolje je plaćen bio učitelj govorništva sa 250 denara.

Humor

Na Havajima uzimaju drugi pokrivač. +18°C Dalmatinci, Talijani i Grci uključuju grijanje. +15°C Dalmatinci panično kupuju drugu jaknu od perja s kapuljačom. +10°C Dio životinja priprema se za zimski san. +5°C Dalmatinci masovno odlaze na bolovanje. 0°C Talijanski automobili ne mogu upaliti. -1°C Dah se jasno vidi, a Rusi jedu sladoled i piju hladno pivo. -10°C Francuski automobili ne mogu upaliti. -12°C Politicari počinju pričati o beskućnicima. -15°C Američki automobili ne mogu upaliti. -20°C Dah se može, ne samo vidjeti nego i čuti. -25°C Japanski automobili ne mogu upaliti. -29°C Njemački automobili ne mogu upaliti. -30°C Rusi zakopčavaju gornje gumbe na košuljama. -35°C Ni jedan normalni automobil ne može upaliti. -40°C Ruski automobil ne može upaliti. -50°C Mnogi stanovnici Helsinkija umiru od hladnoće. -60°C U Moskvi zakopčavaju kapute, navlače šubare i rukavice. -80°C Čak i odvjetnici zavlače ruke u vlastite džepove. -100°C Oceani su pokriveni višemetarskim ledom te izumire posljednja flora i fauna na zemlji. -120°C Alkohol se smrzava, a Rusi padaju u tešku depresiju. -273,15°C Takozvana “apsolutna nula” prekida kretanje elementarnih čestica u svakoj materiji. Sa smrznutim suzama na licu, zadnji preživjeli Rus posljednjom snagom liže okamenjeni grumen votke.

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)