Susret maturanata iz triju nad/biskupija

Knin, 1. travnja 2006.

Više od tisuću maturanata iz Splitsko–makarske nadbiskupije, iz Zadarske nadbiskupije, te Šibenske biskupije u organizaciji Katehetskih ureda susrelo se u subotu 1. travnja u Kninu.

Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem kojeg je animirala vjeroučiteljica Helena Balajić. Središnji dio susreta bilo je Euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Ante Ivas, šibenski biskup, u koncelebraciji više svećenika među kojima su bili organizatori don Josip Periš i don Denis Karanušić predstojnici katehetskih ureda iz Splita i Šibenika.

Dekan i župnik Knina fra Ivan Nimac biranim je riječima pozdravio maturante. Izrazio im je dobrodošlicu poručivši kako i Crkva i društvo polažu nadu u mlade.

maturanti knin1 2006aSrce mi je uzdrhtalo – kazao je šibenski biskup Ante Ivas u uvodnim mislima homilije gledajući velik broj maturanata. Naglasio je da je Knin grad maturant. Grad koji je u svojoj povijesti morao položiti veliki broj ispita. To govori da biti maturant je nezavršen čin. To je početak velikog ispita – životnog procesa stalnog zrenja, poručio je šibenski biskup. U nastavku istaknuo je kako susret sa radosnom vijesti znači biti spreman ići za Isusom i stalno sazrijevati. Želim da vam Isus Krist bude primjer i uzor u životu – poručio je biskup Ivas maturantima.

Na samom završetku slavlja vlč. Josip Periš pročitao je brzojav splitsko–makarskog nadbiskupa Marina Barišića. Kako je kazao susret maturanata bio je i dobrotvornog karaktera. Maturanti su sakupili dvanaest tisuća kuna koje će se donirati studentima iz Knina koji su u potrebi.

U nastavku susreta sudionici su posjetili kninsku tvrđavu te povijesno arheološki lokalitet Biskupiju gdje se nalaze ostaci starohrvatske bazilike Svete Marije. Nakon obilaska Biskupije maturanti sa svojim vjeroučiteljima posjetili su i razgledali izvor rijeke Cetine i starokršćansku crkvu sv. Spasa iz 9. stoljeća.

Obogaćeni svim što su doživjeli i vidjeli, u kasnim poslijepodnevnim satima, izletnici su se uputili svojim kućama.

 

 

maturanti knin2 2006b

 

Program susreta maturanata:
8.00
polazak iz Splita (vrijedi za splitske maturante i njihove vjeroučitelje)
10.00
pokorničko bogoslužje
10.30 sv. misa (predvodi mons. Ante Ivas, biskup šibenski)
12.00 posjet kninskoj tvrđavi (odmah poslije sv. mise)
13.00-15.00 slobodno vrijeme
15.00 zajednički polazak autobusima u Biskupiju kod Knina
16.00 kratki izlet na izvor rijeke Cetine
17.00 povratak kućama

Zanimljivosti

Na službenoj web stranici Filipinske biskupske konferencije postoje blogovi trojice biskupa: nadbiskupa Oscara Cruza, mons. Leonarda Medroza i Josea Manguriana, sa sadržajima iz etike, morala, politike i raznim društvenim temama. Izradom blogova biskupi su pokazali odlučnost u korištenju nove tehnologije u službi Evanđelja.

Humor

Vjeroučitelj pokušava objasniti djeci pojam ‘Božja providnost’. – “Zamislite da ljudi rade na crkvneom tornju i jedan padne a ništa mu se ne dogodi. Kako biste to nazvali?” – “Pa to je čista sreća.” – “A na primjer da sutradan opet isti čovjek padne i opet mu ništa ne bude.” – “To je slučajnost.” – “A što da isti čovjek padne s tornja i treći put i opet mu se ništa ne desi?” – “E pa to je već NAVIKA.”

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)