Susret maturanata iz triju nad/biskupija

Knin, 1. travnja 2006.

Više od tisuću maturanata iz Splitsko–makarske nadbiskupije, iz Zadarske nadbiskupije, te Šibenske biskupije u organizaciji Katehetskih ureda susrelo se u subotu 1. travnja u Kninu.

Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem kojeg je animirala vjeroučiteljica Helena Balajić. Središnji dio susreta bilo je Euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Ante Ivas, šibenski biskup, u koncelebraciji više svećenika među kojima su bili organizatori don Josip Periš i don Denis Karanušić predstojnici katehetskih ureda iz Splita i Šibenika.

Dekan i župnik Knina fra Ivan Nimac biranim je riječima pozdravio maturante. Izrazio im je dobrodošlicu poručivši kako i Crkva i društvo polažu nadu u mlade.

maturanti knin1 2006aSrce mi je uzdrhtalo – kazao je šibenski biskup Ante Ivas u uvodnim mislima homilije gledajući velik broj maturanata. Naglasio je da je Knin grad maturant. Grad koji je u svojoj povijesti morao položiti veliki broj ispita. To govori da biti maturant je nezavršen čin. To je početak velikog ispita – životnog procesa stalnog zrenja, poručio je šibenski biskup. U nastavku istaknuo je kako susret sa radosnom vijesti znači biti spreman ići za Isusom i stalno sazrijevati. Želim da vam Isus Krist bude primjer i uzor u životu – poručio je biskup Ivas maturantima.

Na samom završetku slavlja vlč. Josip Periš pročitao je brzojav splitsko–makarskog nadbiskupa Marina Barišića. Kako je kazao susret maturanata bio je i dobrotvornog karaktera. Maturanti su sakupili dvanaest tisuća kuna koje će se donirati studentima iz Knina koji su u potrebi.

U nastavku susreta sudionici su posjetili kninsku tvrđavu te povijesno arheološki lokalitet Biskupiju gdje se nalaze ostaci starohrvatske bazilike Svete Marije. Nakon obilaska Biskupije maturanti sa svojim vjeroučiteljima posjetili su i razgledali izvor rijeke Cetine i starokršćansku crkvu sv. Spasa iz 9. stoljeća.

Obogaćeni svim što su doživjeli i vidjeli, u kasnim poslijepodnevnim satima, izletnici su se uputili svojim kućama.

 

 

maturanti knin2 2006b

 

Program susreta maturanata:
8.00
polazak iz Splita (vrijedi za splitske maturante i njihove vjeroučitelje)
10.00
pokorničko bogoslužje
10.30sv. misa (predvodi mons. Ante Ivas, biskup šibenski)
12.00posjet kninskoj tvrđavi (odmah poslije sv. mise)
13.00-15.00slobodno vrijeme
15.00zajednički polazak autobusima u Biskupiju kod Knina
16.00kratki izlet na izvor rijeke Cetine
17.00povratak kućama

Zanimljivosti

Od 264 pape 131 je promijenio ime, ali niti jedan se nije zvao Petar osim sv. Petra. Zanimljivo je i da se papa Ivan XIV krštenim imenom zvao Pietro tj. Petar. Prvi papa koji je promijenio ime je Ivan II. Njegovo pravo ime bilo je Merkur i zvučalo je previše poganski.

Humor

Otac, programer, uči dijete govoriti… Kako kaže maca? – mijau, mijau… Kako kaže pas? – vau, vau… Kako kaže miš? – KLIK, KLIK…

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)