Susret maturanata

Knin, 8. ožujka 2008.

Preko tisuću maturanata splitsko-makarske i zadarske nadbiskupije, te šibenske biskupije, okupilo se u subotu 8. ožujka u Kninu na svom već tradicionalnom susretu koji organiziraju biskupijski katehetski uredi.

maturanti2008 biskup

 

Oblačno vrijeme s kratkom i laganom kišicom nisu uspjeli omesti ovaj susret, nego je Knin cijelog dana bio ispunjen mladošću i vedrinom. Program je započeo pokorničkim bogoslužjem u crkvi Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, a zatim i koncelebriranim misnim slavljem koje je predslavio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U uvodnom dijelu misnog slavlja maturante je pozdravio kninski gvardijan fra Petar Klarić, izrazivši radost što se susret maturanata već četvrtu godinu zaredom događa u Kninu. Prenio im je i pozdrave šibenskog biskupa-domaćina mons. Ante Ivasa. U pozdravnoj poruci zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe, koju je pročitala tajnica KU te nadbiskupije Martina Maričić, između ostalog stoji: „Vaš susret vidim kao svjedočki korak mladih vjernika hrvatskog stabla koje je raslo i održalo se uza sve bure i oluje na kninskom području. Neka ovaj vaš susret u Kristu opravda nadu koju u vas polaže Crkva i Domovina“. U homiliji je nadbiskup Barišić maturantima predstavio Isusa Krista kao pravog maturanta, te još naglasio: „Biti zreo znači biti sin, biti kći. Bog u ljudski život intervenira ljubavlju, a Krist je trijumf Božje ljubavi. On je mjera naše čovječnosti.“ Oslonivši se na navještaj Ivanova evanđelja koje govori o nalogu Farizeja nekim ljudima da uhite Isusa, a koji su se vratili bez izvršenog naloga, nadbiskup je nastavio: „Poslije Kristovih riječi dolazi do konfrontacije među ljudima. Isus je ta živa voda koja životu daje smisao i čovjeku ostvarenje. Na puno načina čovjek pokušava popuniti životnu prazninu, ali ona se ne da bilo čime popuniti. Nju može popuniti samo smisao kojega daje Krist. Zato je on prava matura. Oni koji su od Farizeja bili poslani da uhite Isusa, nisu izvršili nalog jer su bili zreli i prihvatili su njegovu riječ kad su čuli kako govori. Kod vas je prisutna zrelost jer ste naučili da nije dovoljno znanje, nego tražite istinu i smisao života. Danas smo ovdje ne da stanemo, nego da rastemo u zrelosti“ – poručio je maturantima na kraju svoje propovijedi splitsko-makarski metropolit.

 

maturanti2008

Molitvu vjernika uz prinos darova osmislili su vjeroučenici II. splitske gimnazije pod vodstvom vjeroučiteljice s. Dolores Brkić, a skladnim pjevanjem misno slavlje uzveličao je VIS „Magnifikat“ iz Bibinja kod Zadra. Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio i predstojnik KU splitsko-makarsske nadbiskupije mr. don Josip Periš, rekavši „Raduje me što smo u ovakvom okruženju. Vaše okupljanje razvedrilo je Knin“. On je predao fra Petru Klariću novčani dar od preko deset tisuća kuna za kninski Caritas što su maturanti odvojili od organizacijskih troškova, a bit će dodijeljen siromašnijim studentima grada Knina, kako je izvijestio kninski gvardijan. Zahvalom predstojnika Periša i apostolskim blagoslovom nadbiskupa Barišića, završen duhovni dio programa ovoga susreta. Rekreativni dio programa nastavljen je posjetom kninskoj tvrđavi kamo je s maturantima pošao i nadbiskup Barišić s vjeroučiteljima. O povijesnim znamenitostima toga lokaliteta maturantima je govorila kustosica muzeja prof. Katarina Gugo Rumštajn. Druženje je nastavljeno u vedrom raspoloženju do kasnih popodnevnih sati čime je završen ovaj susret.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Istraživanja su pokazala da gotovo sve primitivne religije imaju uspomenu na Velikog Boga koji je poput oca i dobar. Postoje dokazi koji ukazuju da su žrtve vračeva, vršene za magijskih obreda degeneracija višeg oblika, a ne ostaci primitivnih religija.

Humor

“Bože, daj mi mudrost da razumijem svoga šefa! Daj mi ljubavi da mu oprostim! Daj mi strpljenja da razumijem njegova djela! Ali dragi Bože nemoj mi dati snagu, jer ako mi daš snagu RAZBIT ĆU MU GLAVU!!!”

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)