Stručno usavršavanje vjeroučitelja iz osobnih, profesionalnih i socijalnih kompetencija

Buško jezero, 27. - 29. siječnja 2023.

U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu održano je stručno usavršavanje vjeroučitelja iz osobnih, profesionalnih i socijalnih kompetencija je, od 27. do 29. siječnja 2023. u duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini, pod vodstvom Melanie Mutter, M.A., licencirane supervizorice i instruktorice TCI-a.

Seminar je planiran u okviru naprednog treninga za izobrazbu u TCI-u tzv. „peer“ grupe koja je završila temeljnu izobrazbu u TCI-u u kolovozu 2021. godine.

Desetak članova navedene „peer“ grupe koja se sastoji od sveučilišnih nastavnika s KBF-a, vjeroučitelja i jedne zdravstvene djelatnice, tijekom deset radnih jedinica promišljalo je o radnim i grupnim procesima te modelima koji opisuju grupnu dinamiku i njezin razvoj. Samostalno su planiral i obradili nekoliko izabranih tema prema konceptu TCI-a. Sadržaji koji su obrađivani vezani su uz obitelj, Crkvu, školu, ekologiju, odnosno utjecaj GLOBE-a na zajednice u kojima živimo i djelujemo. Na osobit način promišljalo se preventivnim aktivnostima i programima u školi, budući da istraživanja pokazuju porast suicidalnog ponašanja djece i mladih u godinama obilježenim koronavirusom. Ovim seminarom dovršen je vrlo intenzivan rad „peer“ grupe čiji su članovi tijekom protekle dvije godine samostalno planirali i održali  20 radnih jedinica po 90 minuta bez vanjskog voditelja te 20 radnih jedinica po 90 minuta uz supervizijsko vodstvo Melanie Mutter.

Fotografije: fra Ante Vućković

Do kraja 2023. godine planirana su još tri TCI seminara koja se preporučuju za usavršavanje osobnih, profesionalnih i socijalnih kompetencija vjeroučitelja, osobito mentora i savjetnika. Prvi TCI seminar o kriznim situacijama održat će se 28. travnja do 2. svibnja 2023. u duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru. Drugi seminar planiran je od 14. do 18. lipnja 2023. na KBF-u u Splitu, na temu „'Moje vrijeme i ja smo jedno' (Ruth C. Cohn). Kako mi TCI može pomoći u vođenju sebe i drugih?“. Kroz niz predavanja i radionica  prema TCI modelu, radit će se na usavršavanju kompetencija vezanih uz sposobnosti osobnog i uzajamnog vođenja. Treći u nizu TCI seminar na temu „Obrambeni mehanizmi“, održat će se od 26. do 30. kolovoza 2023. također na KBF-u u Splitu. Naglasak u ovom seminaru bit će na prepoznavanju i ophođenju s osobnim i tuđim obrambenim mehanizmima, upoznavanje njihove svrhe i koristi te pogubnosti njihovog neprimjerenog aktiviranja.  

Sabina Marunčić 

Zanimljivosti

Zaštitnik Venecije, sumnjivo lijepog grada, kako reče Thomas Mann bio je sv. Teodor dok mletački trgovci nisu 828. g. ukrali relikviju sv. Marka iz Aleksandrije.

Humor

Liječnik: “Morat ćete hitno na operaciju, sluh vam je strašno oslabio.” Župnik: “Molim vas odgodite za 3 mjeseca dok orguljašica ode u mirovinu.”

Poslovice

Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman)