Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

Split, 12. rujna 2020.

U suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, 12. rujna 2020. godine održan je međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore na temu Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita.

 U velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa okupilo se dvadesetak vjeroučitelja koji stažiraju po redovnom programu kako bi upoznali svoja prava i obveze tijekom stažiranja.

Program stručnog skupa bio je usklađen s epidemiološkim mjerama, a sastojao se od dva bloka predavanja. Nakon molitve nazočne je pozdravio mr. sc. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je održao kraće izlaganje o duhovno-vjerničkom i profesionalnom identitetu vjeroučitelja. Osobito je istaknuo povezanost kvalitete vjeronaučne nastave i osobe vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, pozivajući prisutne na redovito sudjelovanje u stručnom usavršavanju te prepoznatljivost na duhovno-vjerničkom i profesionalnom području. Drugo predavanje o glavnim naglascima kurikulskog pristupa učenju i podučavanju održala je Sabina Marunčić, viša savjetnica za Vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje, podsjetivši vjeroučitelje na temeljne oznake kurikularne reforme te posebno izdvojivši izradu godišnjeg izvedbenog kurikula koji se najviše temelji na impostaciji, razradi i ostvarivanju ishoda učenja.

Nakon pauze uslijedilo je treće predavanje o ostvarivanju pripravničkog staža i načinu polaganja stručnog ispita u kojem je viša savjetnica upoznala pripravnike o njihovim obvezama tijekom stažiranja, odnosu pripravnika i mentora te polaganju stručnog ispita. Skup je završio tematskom raspravom tijekom koje su vjeroučitelji imali priliku razjasniti nejasnoće, vezane uz konkretne situacije pojedinih pripravnika i njihovih mentora.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Za Isusov ukop Nikodem je donio 100 libara smjese smirne i aloja tj. oko 33 kg što je količina za kraljevski pogreb.

Humor

Do biskupa je došao glas da jedan od mlađih svećenika gotovo nikada ne moli brevijar. Za vrijeme vizitacije pregleda mu brevijar i pokaže svoj: – “Moj brevijar je gotovo potrošen a vaš je kao nov!” “Za razliku od Vas ja svoje stvari držim uredne!” – odgovori svećenik.

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)