Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

Split, 22. rujna 2018.

Svako putovanje započinje prvim korakom pa tako i profesionalni put vjeroučitelja započinje njihovim uvođenjem u vjeroučiteljsku službu. Riječ je o vrlo važnoj zadaći koja na određeni način „trasira“ njihov budući rad, ali i vjeronauk općenito.

Stoga Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa splitskom podružnicom Agencije za odgoj i obrazovanje na početku svake nove nastavne godine organizira stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore na temu Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita. Na skupu, održanom 22. rujna 2018. godine na KBF-u u Splitu, sudjelovalo je tridesetak vjeroučitelja s područja pet južnih nad/biskupija kako bi se upoznali s načinom ostvarivanja pripravničkog staža i polaganjem stručnog ispita iz vjeronauka.

Nakon zajedničke molitve sudionike je u ime organizatora pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. sc. don Josip Periš, zaželjevši prisutnima dobrodošlicu i uspješan rad. Potom je kratko uveo u radni dio skupa i održao prvo predavanje na temu Duhovno-vjernički i profesionalni identitet vjeroučitelja u kojem je najprije podsjetio vjeroučitelje pripravnike, mahom svoje bivše studente, na važnost i potrebu ljudske i vjerničke zrelosti u vršenju vjeroučiteljske službe. Smjestivši nastavni predmet vjeronauk u ukupno evangelizacijsko poslanje Crkve, istaknuo je važnost suodnosa školskog vjeronauka i župne kateheze, kao i potrebu aktivnog angažmana vjeroučitelja ne samo u školi, nego i u župnoj zajednici. Osobito je naglasio kako je kvaliteta vjeronaučne nastave usko povezana s osobom vjeroučitelja te je u tom kontekstu potaknuo sve prisutne na trajno usavršavanje i prepoznatljivost na duhovno-vjerničkom i profesionalnom području.

Drugo predavanje, na temu Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita, održala je Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje upoznavši vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s programom pripravničkog staža, njihovim pravima i obvezama tijekom stažiranja te s postupkom polaganja stručnog ispita. Istaknula je kako prva godina rada u školi, koju na osobit način obilježava intenzivna priprava i učenje, treba postati model budećeg rada koji je potrebno trajno usavršavati i unaprjeđivati jer svaki novi dan donosi nove izazove koji traže originalna i domišljata rješenja. Potom je uslijedila rasprava vezana uz različite modele ostvarivanja pripravničkog staža te konkretne situacije pojedinih pripravnika i njihovih mentora. Puno novih podataka, ali nadasve odgovornost za kvalitetu pripravničkog staža, kako od strane mentora tako i od strane pripravnika, učinila je neka lica na trenutak zabrinutim.

Nakon stanke, u drugom dijelu stručnog skupa uslijedile su pedagoške radionice na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave koje su održale Mirjana Vučica, vjeroučiteljica savjetnica u Zdravstvenoj školi u Splitu i viša savjetnica Sabina Marunčić. U malim skupinama vjeroučitelji su najprije međusobno podijelili svoja prva radna iskustva u školi, poteškoće i nejasnoće, ali i veliku radost što imaju priliku raditi kao vjeroučitelji. Potom su promišljali o različitim aspektima nastavnog rada, rješavajući konkretne zadatke vezane uz planiranje i programiranje, izradu dnevne priprave te kvalitetu komunikacije i interakcije na nastavnom satu. U opuštenom ozračju pedagoških radionica, iščezla je zabrinutost i ustupila mjesto široko razvučenom osmijehu zbog korisno provedenog vremena i međusobne potpore iskustva i mladosti kojom se svake godine obnavlja i obogaćuje vjeroučiteljski zbor.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Petak se smatra nesretnim danom od davnine i pripisuje mu se npr. da je Eva nagovorila Adama da “zagrize jabuku” u petak, potop u Noino vrijeme je započeo u petak, Bog je u petak graditeljima Babilonske kule pomiješao jezike, a i Solomonov hram razoren je upravo u petak.

Humor

Ne mora vaš sin nužno postati svećenik, uvjerava voditelj sjemeništa oca jednog sjemeništarca. “Znate i sami da nije pretjerano inteligentan, a i materijalne potrebe za školovanje nisu male…” “Da, ali on je tako ponizan” – na to će otac. “Istina, ali to je dovoljno samo da postane svetac, ali ne i da bude svećenik.”

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )