Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

Split, 16. rujna 2017.

Prvi stručni skup u svakoj novoj nastavnoj godini Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, organizira za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore, kao znak osobite brige za kvalitetno uvođenje vjeroučitelja pripravnika u vjeroučiteljsku službu.

Tako je 16. rujna ove godine, u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, održan stručni skup na temu Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita. Dvadesetak vjeroučitelja pripravnika sa svojim mentorima s područja pet južnih biskupija, od kojih je ovoga puta bila najbrojnija skupina pripravnika iz Dubrovačke biskupije, imali su priliku upoznati se s načinom ostvarivanja pripravničkog staža i polaganjem stručnog ispita.

struni skup za vjerouitelje pripravnike i njihove mentore 5 20180806 1080818289

Stručni skup započeo je kraćom zajedničkom molitvom. Potom se mr. sc. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, pozdravnim riječima obratio sudionicima i uveo ih u radni dio stručnog skupa izlaganjem na temu Duhovno-vjernički i profesionalni identitet vjeroučitelja. Podsjetivši vjeroučitelje da je školski vjeronauk samo jedan od oblika katehetskog poslanja Crkve, unutar kojeg je smjestio poziv i poslanje vjeroučitelja, progovorio je o tri dimenzije formacije vjeroučitelja: biti, znati i znati činiti. Budući da je osoba vjeroučitelja najvažniji čimbenik katehetskog procesa, mr. Periš je istaknuo da „vjeroučitelji moraju biti uvjerljivi ljudi i kršćani znakovite osobnosti i djelatnih kompetencija“. Ističući važnost svjedočke dimenzije, koja se očituje u marljivom i odgovornom vršenju vjeroučiteljske službe, predavač je pozvao vjeroučitelje na trajno usavršavanje na svim razinama življenja i djelovanja: općeljudskoj, kršćanskoj, duhovno-vjerničkoj, teološko-katehetskoj, komunikacijskoj, psihološko-pedagoškoj i didaktičko-metodičkoj.

Nakon toga uslijedilo je drugo predavanje na temu Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita koje je održala Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Prof. Marunčić je upoznala vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja, izradom potrebne dokumentacije vezane uz stažiranje te procedurom polaganja stručnog ispita. Ističući važnost kvalitetne priprave, osobito tijekom prve godine rada u školi, potaknula je vjeroučitelje na ispunjavanje svih zahtjeva koje pred njih stavlja suvremena škola. Potom je uslijedila živa rasprava s nizom konkretnih pitanja vezanim uz način ostvarivanja pripravničkog staža i izradu dokumentacije vezane uz stažiranje i polaganje stručnog ispita.

Nakon stanke održane su pedagoške radionice na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave koje su održale Mirjana Vučica, vjeroučiteljica savjetnica u Zdravstvenoj školi u Splitu i viša savjetnica Sabina Marunčić. U malim skupinama vjeroučitelji su promišljali o sadržajnom, didaktičko-metodičkom i komunikacijsko-interakcijskom aspektu nastavnog sata, iznoseći osobno iskustvo u svom radu, poteškoće i nejasnoće, ali i radosti vjeroučiteljskog poziva. Rješavajući konkretne zadatke, vjeroučitelji su pokušavali osvijestiti koje su njihove prednosti i koje kompetencije još trebaju stjecati i unaprjeđivati.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

“Mačak Oscar obilazi krevete u domu u kojem su smještene starije osobe koje boluju od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti i ponekad se zaustavi i sklupča pokraj kreveta. U vrlo velikom broju slučajeva, pacijent kraj čijeg se kreveta Oscar zaustavio umre tijekom nekoliko sljedećih sati” piše dr. David Dosa u New England Journal of Medicine. Mačak je u domu za starije i bolesne osobe na Rhode Islandu u SAD-u naslutio kraj zemaljskog života za 25 osoba u razdoblju od 2 godine. “Mnoge obitelji umrlih nalaze u tome utjehu. Ako nisu stigli u bolnicu, oni cijene što je netko bio uz njihove bližnje u posljednjim satima života.”

Humor

Umre muž. Nakon nekoliko mjeseci umre i žena i dolazi u raj. Čim je ugledala muža potrči k njemu: – Ljubavi, opet smo zajedno! – NE! Jasno je bilo rečeno: “Dok vas smrt ne rastavi”! na to će muž

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)