Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

Split, 17. rujna 2016.

Redoviti stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je 17. rujna 2016. u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, na temu Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita.

 Na skupu je sudjelovalo dvadeset pet vjeroučitelja s područja pet južnih nad/biskupija, a najveći broj vjeroučitelja pripravnika koristi mjeru za poticanje zapošljavanja, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

pripravnici2016

Nakon kratke molitve, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. sc. Josip Periš prigodnim riječima pozdravio je sudionike skupa, a potom održao prvo predavanje na temu Duhovno-vjernički i profesionalni identitet vjeroučitelja pripravnika. Istaknuo je da je školski vjeronauk samo jedan od oblika katehetskog poslanja Crkve, dakle, bitno crkveni čin, ali ujedno i proces koji izgrađuje Crkvu. Stoga je pozvao vjeroučitelje na ozbiljno i odgovorno obavljanje vjeroučiteljske službe, uključivanje u crkvenu zajednicu te trajno usavršavanje i rast u različitim dimenzijama: općeljudskoj, duhovno-vjerničkoj, teološkoj, didaktičko-metodičkoj i psiho-pedagoškoj. Predavač je posebno naglasio važnost osobe vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, stavljajući naglasak na njegovu trostruku dimenziju: biti, znati i znati činiti.

Drugo predavanje na temu Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita održala je Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, u kojem je upoznala vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja te sa svim relevantnim informacijama vezanim za stažiranje i polaganje stručnog ispita. Osobito je istaknula razliku u modelu i intenzitetu programa stažiranja koji ovisi o tome je li pripravnik u radnom odnosu ili se stručno osposobljava bez zasnivanja radnog odnosa. Vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore potaknula je na ustrajan i marljiv rad kroz svakodnevno pripremanje za nastavu i prihvaćanje svih obveza koje donosi vjeroučiteljski poziv.

Nakon stanke uslijedile su pedagoške radionice, na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave, koje su održale Mirjana Vučica, vjeroučiteljica savjetnica u Zdravstvenoj školi u Splitu i viša savjetnica Sabina Marunčić. Vjeroučitelji su u manjim skupinama promišljali o didaktičkim varijablama u planiranju i programiranju te o različitim vidovima praćenja nastavnog sata s obzirom na sadržajnu, didaktičko-metodičku i komunikacijsku razinu. Na kraju pedagoške radionice pokušali su osvijestiti koje elemente svoga rada trebaju razvijati i koje kompetencije trebaju stjecati i unaprjeđivati.

Sabina Marunčić

Fotogalerija Mirjana Vučica

Zanimljivosti

“Mačak Oscar obilazi krevete u domu u kojem su smještene starije osobe koje boluju od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti i ponekad se zaustavi i sklupča pokraj kreveta. U vrlo velikom broju slučajeva, pacijent kraj čijeg se kreveta Oscar zaustavio umre tijekom nekoliko sljedećih sati” piše dr. David Dosa u New England Journal of Medicine. Mačak je u domu za starije i bolesne osobe na Rhode Islandu u SAD-u naslutio kraj zemaljskog života za 25 osoba u razdoblju od 2 godine. “Mnoge obitelji umrlih nalaze u tome utjehu. Ako nisu stigli u bolnicu, oni cijene što je netko bio uz njihove bližnje u posljednjim satima života.”

Humor

Vjeroučiteljica tumačeći Petrovo zatajenje zaključi zaključi kako pijetao zakukuriče svaki put kad se nešto slaže, Ivica upita: Zašto onda kukuriče u tri sata u noći kad svi spavaju? ZATO JER SE TADA TISKAJU NOVINE!

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)