Stručni skup za vjeroučitelje 2006.

Split, 18. veljače 2006.

Teorija izbora u vjeronaučnoj nastavi bila je tema stručnog skupa za vjeroučitelje ove nadbiskupije koji se održao 18. veljače u Nadbiskupskom sjemeništu, uz sudjelovanje od preko dvije stotine vjeroučitelja i drugih profesora.

 strucni skup 18.02.2006a

Pozdravivši sve goste i sudionike pri otvaranju skupa, predstojnik KU mr. don Josip Periš kratko se osvrnuo na temu naglasivši da «izbor» implicira ljudsku slobodu. Osim toga, rekao je, izbor je i kršćanska i teološka kategorija, jer se kršćanin može biti jedino po vlastitom izboru. U ime mjesnog ordinarija nadbiskupa Marina Barišića pozdravnim riječima skupu se obratio generalni vikar mons. dr. don Ivan Ćubelić, pročitavši njegovu poruku. Prof. Vesna Marović u ime Zavoda za školstvo biranim je riječima pozdravila skup i naglasila višestruku opravdanost školskog vjeronauka, ne propustivši posvjedočiti njegovu integriranost u školski sustav. Svojim sudjelovanjem na skupu njegov rad obogatili su i vjeroučitelji bračko-hvarsko-viške biskupije sa svojim predstojnikom don Milijem Plenkovićem, te predstojnik KU šibenske biskupije don Denis Karanušić.

strucni skup 18.02.2006bPredavanje o temi Kako se uspješnije nositi sa stresom održala je dr. Asja Cvitanović-Palinić, voditeljica dubrovačko-neretvanske županijske službe za školsku medicinu. Ona je u uvodnom dijelu predavanja govorila o tjelesnim simptomima stresa, te o ponašanju i osjećajima kod stresa. Kategorizirajući uzročnike stresa, na prvo mjesto stavila je prevelika očekivanja od sebe, na drugom mjestu su loši odnosi s drugim ljudima, dok treće mjesto zauzima traženje sreće u materijalnim dobrima. U drugom dijelu predavanja istaknula je vještine kojima se nadvladava stres, a to su: prepoznati stresnu situaciju, pojasniti osobna očekivanja, održavati tjelesnu kondiciju, prakticirati zdravu prehranu, njegovati svoje dobre osobine, graditi prijateljstvo, biti odgovoran za vlastito ponašanje, te učiti iz uspjeha i neuspjeha. Završni dio svoga predavanja dr. Cvitanović posvetila je primjeni pozitivnih stajališta na djecu/vjeroučenike. Njena konačna poruka vjeroučiteljima glasila je: «Stvarajte dobre odnose s djecom!»

Brojna pitanja sudionika u tematskoj raspravi pokazala su svu opravdanost i aktualnost odabrane teme. Među njima komentar je dala i jedna profesorica likovne kulture, upozorivši predavačicu da je njeno predavanje dobro za vjeroučitelje, ali da bi doživjelo brojne kritike npr. među profesorima matematike. Na to je dr. Cvitanović spremno odgovorila neka je pozovu, te da će i njima jasno iznijeti svoja stajališta. U ova razmišljanja vrlo lijepo se uklapa poruka nadbiskupa Barišića izrečena u pozdravnom dijelu skupa da profesoru matematike nije dovoljno poznavati matematiku, nego i «malog Ivicu».

Nakon stanke vjeroučitelji su podijeljeni u osam radnih skupina nastavili razmatrati okvirnu temu i to na način da su u popodnevnom dijelu nastavili rad promjenom skupine za jedno mjesto naprijed. O ciljevima rada u skupinama dr. Cvitanović-Palinić za Glas koncila je kazala: «Cilj rada u skupinama je da na temelju održanog predavanja prikaže u praksi teoriju izbora. Poseban naglasak stavljen je na simuliranje rada u praksi u ‘neobičnim’ razredima. Nadalje, tražilo se i mišljenje vjeroučitelja o tome što se njima čini koliko je praksa ‘teorije izbora’ primjenjiva, da ne bi sve ostalo baš na samoj teoriji. Raspravljalo se i o discipliniranju kao putu od naše sadašnje škole prema kvalitetnijoj školi».

strucni skup 18.02.2006

U završnom dijelu programa voditelji skupina iznijeli su svoje zaključke. Igor Longo psih., sudionik jedne od skupina je kazao da mu je bila čast s ljudima koji se bave ljudima razmatrati jednu humanističku temu «teorija izbora». On je naglasio da ni sam ne zna ideju kako disciplinirati učenike na jednostavan način, ali je izrazio uvjerenje da s ostvarenjem kvalitetnih odnosa s učenicima imamo šansu uspjeti.

Zahvalom predstojnika mr. Periša i molitvom ovaj skup završio je svoj cjelodnevni rad.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

U Brazilu sa 2,5 milijuna djece i mladih radi 492 370 vjeroučitelja.

Humor

Čovjek sa samo 10 dolara u džepu, očajan, prijavio za posao u Microsoft kao čistač WC školjki. Kadrovski direktor ga je primio na razgovor i poslije kratkog testa mu reče: “Primljeni ste. Ostavite mi Vaš e-mail, da Vam mogu poslati ugovor i spisak Vaših dužnosti.” On, zbunjen, odgovori da nema računalo, pa samim tim ni e-mail. Direktor će na to: “Ako nemate e-mail, virtualno ne postojite, tako da Vas ne mogu primiti…” Siromah, očajan, iziđe iz ured. Uputi se prema supermarketu i tamo kupi gajbicu s 10 kg jagoda. Za kratko vrijeme, proda jagode na komad idući od vrata do vrata i do podne duplira početni kapital. Iznenađen i s entuzijazmom, ponovi istu stvar tri puta i vrati se kući sa 60 dolara. I tako je radio svaki dan od ranog jutra do kasne večeri. Utrostručavao je i učetvorostručavao kapital. Za kratko vrijeme kupi ručnu dvokolicu za posao, a kasnije i kamiončić. Za godinu dana postao je vlasnik male flote vlastitih motornih vozila, a za 5 godina vlasnik jedne od najvećih mreža za distribuciju namirnica u SAD-u. U tom trenutku, misleći na budućnost obitelji, odluči osigurati svoj život. Pozvao je brokera kako bi potpisao policu osiguranja. Broker ga na kraju razgovora zatraži e-mail adresu kako bi mu poslao prospekt osiguranja. *Čovjek odgovori da nema e-mail. “Baščudno, prokomentirao je broker, nemate e-mail a uspjeli ste napraviti malo carstvo. A zamislite gdje biste bili, da ste ga imali!?.” *Čovjek se zamisli, pa odgovori:… “U MICROSOFTU BI ČISTIO WC ŠKOLJKE!!!”

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)