Stručni skup za vjeroučitelje 2005.

Split, 19. studenoga 2005.

Na kraju Godine Euharistije vjeroučitelji splitsko-makarske nadbiskupije odabrali su upravo ovu temu za svoj stručni skup naslovivši ga Vjeronauk u službi Euharistije. Skup je održan u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, 19. studenoga, a u njegovom radu sudjelovalo je oko 160 vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.

Na samom početku okupljenima se uvodno obratio predstojnik KU ove nadbiskupije mr. don Josip Periš, pozdravivši mjesnog ordinarija nadbiskupa dr. Marina Barišića, predavače, te goste i sve sudionike skupa. Osvrnuvši se na samu temu predstojnik je ustvrdio da je kateheza bez Euharistije teorija, a sakramenti bez Euharistije – rituali. Stoga, posredovanje vjeronaučnih sadržaja mora voditi prema Euharistiji kao središnjem događaju Crkve, pa je pozvao vjeroučitelje da potiču vjeroučenike na život po Euharistiji.

strucni skup 19.11.05

U svom pozdravnom nastupu nadbiskup Barišić je istaknuo važnost odabrane teme, naglasivši povezanost nedjeljne euharistije i školskog vjeronauka. – Vi ste Crkva i poslani ste od Crkve da gradite i formirate, a sadržaj i metoda vjeronauka ne može se zamisliti bez Euharistije. Sadržaj je ljubav koja se predaje za nas, a metoda je ‘ovo činite meni na spomen’. To je model zajedništva u razredu i u školi. Vaše poslanje bez Euharistije bilo bi etika. Ni to nije loše, ali to onda ne bi bila radosna poruka Isusa Krista – bio je jasan splitsko-makarski metropolita.

Prvo predavanje o temi Euharistija – izvor, vrhunac i srce kršćanskog životaodržao je prof. dr. Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu. On je u svom predavanju pošao od etimološkog značenja termina «izvor», «vrhunac» i «srce», da bi ih pomnom analizom prenio na područje duhovne stvarnosti koja nam se očituje u Euharistiji. Predavač je ovim predavanjem vjeroučiteljima uspio predočiti sraz Euharistije i konkretne životne stvarnosti, što su oni i očitovali u raspravnom dijelu ovoga skupa.

Prof. dr. Jadranka Garmaz, koja predaje skupinu katehetskih disciplina na KBF-u Sveučilišta u Splitu, inače doktor Religijske pedagogije i katehetike, te prva žena – profesor na KBF-u u Splitu, predstavila se po prvi put vjeroučiteljima svojim predavanjem o temi Euharistijska kateheza u nastavi vjeronauka. Ona je samom pojmu «euharistijska kateheza» pristupila s više aspekata: s ekleziološkog, kulturološkog, antropološkog, liturgijskog, koinonijskog i dijakonijskog. Svaki aspekt argumentirano je obrazložila i prezentirala vjeroučiteljima. Pod jednim vidom ona gleda euharistijsku katehezu kao uvod u liturgijsko življenje, dok u njenoj kulturološkoj dimenziji vidi njenu zadaću da nas učini osjetljivima za život. Liturgijska dimenzija joj je da odgaja vjernike za klanjanje, zahvaljivanje i pokoru, te da traži i tumači vezu između liturgije i života. Smještajući euharistijsku katehezu u kontekst škole, profesorica Garmaz je naglasila da vjeronauk uvodi učenike u konkretno razmišljanje o životu i svijetu. Vjeronauk posreduje strukturalno i životno relevantno znanje o vjeri i Crkvi. Nadalje, upoznaje učenike s konkretnim oblicima življene vjere, te razvija vjerski stav i religiozni odgoj. Među specifičnosti liturgijskog odgoja, mlada profesorica ubraja: potiče osobno prianjanje uz Istinu; molitva u školskom vjeronauku predstavlja vrata koja vjeroučenike vodi prema euharistijskom slavlju; molitvena meditacija doprinosi vježbanju temeljnih egzistencijalnih stavova, pomaže kristalizaciji vlastite slike o Bogu, te doprinosi učenju sabranosti i mira.

U završnom dijelu predavanja predavačica je istaknula tematske cjeline u vjeronaučnim udžbenicima od 1. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole koje govore o euharistijskoj katehezi. Oduševljenje ovim predavanjem sudionici skupa nagradili su dugotrajnim pljeskom.

Sukladno temi ovoga skupa održano je i koncelebrirano misno slavlje u kapeli Marijina navještenja u malom sjemeništu koje je predslavio nadbiskup Barišić.

Vjeroučitelji ove nadbiskupije izdaju i svoje glasilo «Svjedok» koje će po izlasku iz tiska katehetski ured dostaviti svim župnim uredima i vjeroučiteljima u školi.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Nostradamusova proročanstva odmah nakon izdavanja 1555. godine ocijenjena su kao “užasna zloporaba ljudske lakovjernosti” i već 1558. u Parizu je izašla knjiga koja pobija istinitost njegovih proročanstava.

Humor

Mujo i Haso završe u zatvoru. Haso počne šarati po zidovima, a Mujo mu kaže: ‘Nemoj to raditi. Još će nas na kraju izbaciti!’

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)