Stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama 2007.

Split, 09. lipnja 2007.

„Vjerski odgoj u predškolskim ustanovama i stjecanje socijalnih vještina“ bila je tema godišnjega stručnog skupa za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama koji je održan 9. lipnja u prostorijama Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Tema je obrađena kroz kratka predavanja, prezentacije, pedagoške radionice i zajedničku raspravu, a sudjelovalo je oko 80 odgojiteljica Splitsko-makarske nadbiskupije te biskupija Šibenske i Dubrovačke.

Program je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio generalni vikar mons. Ivan Ćubelić. Sve sudionike skupa, predavačice i odgojiteljice koje su završile teološko-katehetski seminar za osposobljavanje i provođenje vjerskoga odgoja u predškolskim ustanovama, u ime organizatora pozdravio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. Josip Periš.

tete2

Predavanja o temi održale su: sestra Katarina Pišković, prof. i viša savjetnica za vjerski odgoj djece predškolske dobi pri NKU HBK-a i Brankica Blažević, prof. i pedagoginja Katoličkih vrtića grada Zagreba. Cilj je predavanja bio osvježiti važnost duhovnoga života odgojitelja za poticanje emocionalnoga, socijalnog i duhovnog razvitka djeteta. Predavačice su upozorile na neke od zapreka koje usporavaju, a nerijetko i sputavaju duhovni rast kao što su: iskrivljena slika Boga, iskrivljena slika o samome sebi te duhovne rane. U tomu surječju one vide pomoć u empatiji, suočavanju sa samim sobom i iskrenosti prema sebi te samopoštovanju. Ako odgojitelj poznaje sebe onda mu nije poteškoća posredovati djetetu vrjednote i društvene vještine koje ono treba usvojiti. Oblik i cilj je „odjenuti se“ u Isusa Krista i usvojiti njegova ponašanja, istaknula je profesorica Pišković.

 

 

 

O osnovnim dječjim osjećajima: radosti, tuzi, strahu i ljutnji, o pozitivnom i negativnom pristupu takvim osjećajima, o tome kako odgojitelj treba usvojiti i pokazati razumijevanje i prihvaćanje dječjih osjećaja te kako može naučiti dijete smišljeno proživljavati negativne osjećaje, govorila je profesorica Blažević. Naglasila je da odgojitelj treba razlikovati dječji osjećaj od njegova ponašanja kazavši da dobro poznavanje djetetovih osjećaja vodi i do dobrih društvenih vještina, a nepoznavanje može dovesti do velikih odgojnih poteškoća. „Odgojitelj mora, poznajući društveno prihvatljiva i neprihvatljiva ponašanja, utjecati na njih ali nikako nema pravo utjecati na djetetove osjećaje i doživljaje“, upozorila je te iznijela nekoliko tehnika i načina pomoću kojih odgojitelj uči dijete kako u pojedinim stanjima može postupiti i koje će posljedice to izazvati. „Odgojitelj, okružje i odnosi u kojima se dijete kreće i boravi imaju važnu ulogu u stjecanju njegovih društvenih vještina“, naglasila je pedagoginja. Potom su prikazani konkretni primjeri iz prakse rada dječjih vrtića.

 

 

Cilj je pedagoških radionica bio preko biblijskoga teksta učiti ponašanje Isusa Krista koji odgojitelju pomaže da u sličnim situacijama djetetu ponudi ispravan oblik ponašanja te posvjestiti ulogu odgojitelja u prepoznavanju i rješavanju odgojnih poteškoća djece predškolske dobi. Program, kojemu je nazočila i Sabina Marunčić, viša savjetnica pri Agenciji za odgoj i obrazovanje splitske podružnice, završio je zajedničkom raspravom. U Hrvatskoj se doškolovalo oko 400 odgojiteljica u vjeri u predškolskim ustanovama.

 

 

 

 

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Najveća zajednica ortodoksnih Židova u Europi živi u Antwerpenu u Belgiji. Vrlo su uspješni u trgovanju dijamantima.

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )