Stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama

Split, 25. studenoga 2011.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije održan je 25. studenoga 2011. stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Sedamdesetak okupljenih odgojiteljica iz Splita, Šibenika i Zadra, koje su uz svoju temeljnu pedagošku izobrazbu uspješno završile i teološko-katehetsko doškolovanje, pozdravio je i zaželio im uspješan rad predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš.

strucni skup odgojiteljice u vjeri2011a

Stručni skup na temu Primjena kombinirane likovne tehnike u predškolskom odgoju osmislila je i vodila Nini Smilja Dukić, odgojiteljica savjetnica iz Dječjeg vrtića “Radost” u Splitu. Najprije je održala uvodno izlaganje o kombiniranoj likovnoj tehnici u razvoju djece predškolske dobi, a zatim je uslijedila prezentacija rada u kojoj su prikazane mogućnosti kombinirane likovne tehnike u projektnom načinu rada u vjerskom odgoju na temu „Stvaranje svijeta“. Nakon prezentacije odgojiteljice su sudjelovale u prigodnoj kreativnoj likovnoj radionici s nadolazećom blagdanskom tematikom.

Odgojiteljica savjetnica Dukić vrlo je stručno i praktično prezentirala odabranu temu, potkrijepivši je fotografijama dječjih likovnih uradaka i projekcijom filma s izložbe dječjih radova u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Svi prezentirani radovi nastali su tijekom više godina provođenja vjerskog programa u jedinici „Popaj“ u kojoj se provodi i likovni program.

Voditeljica skupa je objašnjavala sudionicima postupke i tehnike rada, te im omogućila da taktilno dožive originalne dječje radove. Sudionice stručnog skupa pokazale su veliki interes za prezentirane tehnike i konkretne materijale koji su korišteni u radu, te izrazile zadovoljstvo zbog sudjelovanja u radu u zajedničkoj tematskoj raspravi i razmjeni iskustava.

Dobar odaziv odgojiteljica na stručni skup potvrđuje potrebu za ovakvim susretima u kojima se događa konkretna međusobna razmjena iskustava u vjerskom odgoju predškolske dobi. Izražena je želja da se ovakvi skupovi i dalje kontinuirano održavaju.

Kristina Martinić

Zanimljivosti

Sedam stotina branitelja, uz pomoć nebeske Majke, obranilo je grad Sinj od 60 000 turskih vojnika 1715. godine. Osmanlije su pripovijedali kako su za vrijeme bitke na zidinama tvrđave u kojoj su bili branitelji vidjeli gospođu koja hoda u velikoj svjetlosti i silno su je se bojali.

Humor

Post je kad jedeš a polako gutaš. (učenik drugog razreda)

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)