Stručni skup za odgojiteljice u vjeri

Split, 11. lipnja 2011.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije priredio je godišnji međubiskupijski stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama, u subotu, 11. lipnja 2011. godine, u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Svoje slobodno vrijeme i zasluženi odmor na kraju radnog tjedna, osamdesetak odgojiteljica u vjeri Splitsko-makarske, Šibenske i Dubrovačke biskupije zamijenilo je stručnim skupom kako bi, osnažene novim idejama i poticajima, još uspješnije odgovorile na sve izazove koje pred njih stavlja njihova odgovorna služba odgojitelja i svjedoka.

strucni odgojiteljice u vjeri 2011

Stručni je skup započeo misnim slavljem koje je predvodio mons. Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, uz koncelebraciju don Josipa Periša, predstojnika Katehetskog ureda. U vrlo poučnoj homiliji, govoreći o darovima Duha Svetoga, mons. Ćubelić je potaknuo prisutne odgojiteljice da budu otvorene poticajima Duha i da se obilno koriste njegovim darovima. Potom je don Josip Periš pozdravio sve prisutne u ime Katehetskog ureda i uveo u radni dio skupa, na temu: „Roditelji i dječji vrtić na zajedničkom odgojnom putu“. Naglasio je da se u ranom djetinjstvu događa prva socijalizacija, prvi ljudski i kršćanski odgoj te da je, u današnjem vremenu obilježenom krizom odgoja, od neprocjenjivog značenja ujednačen i podržavajući obiteljski i izvanobiteljski odgoj.

Prvo predavanje održala je Brankica Blažević, viša savjetnica za predškolski odgoj pri Nacionalnom katehetskom uredu HBK, o obitelji i vrtiću u zajedničkom ostvarivanju odgojnih ciljeva. Istaknula je da se kroz roditeljstvo i roditelji razvijaju te da različiti odgojni stilovi utječu na dijete i njegov psihofizički razvoj. Podsjetila je prisutne na odgojne zadaće u odnosu na djecu, odgojitelje i roditelje, a pred kraj izlaganja predložila je niz slikovnica kroz koje odgojitelji mogu ostvarivati odgojne zadaće.

Uslijedilo je izlaganje s. Katarine Pišković o ulozi obitelji i vrtića u stvaranju djetetove slike o Bogu. Budući da su roditelji i odgojitelji partneri u odgoju i da najsnažnije utječu na izgradnju djetetove slike o Bogu koja se stječe u najranijoj dobi, važno je znati kakvu sliku o Bogu gradi roditelj, a kakvu odgojitelj. Tijekom izlaganja ponudila je odgojiteljicama niz korisnih savjeta kako, tijekom roditeljskog sastanka ili prigodnih radionica, mogu ispitati očekivanja roditelja, upoznati njihovu sliku o Bogu i dati im povratnu informaciju kakvu sliku o Bogu imaju oni sami. Također je istaknula važnost ozračja u vrtiću jer ono potiče religiozno iskustvo djece i pridonosi njihovom cjelovitom rastu.

U poslijepodnevnom dijelu skupa održane su pedagoške radionice u kojima su prisutne odgojiteljice promišljale o pozitivnim i negativnim aspektima pojedinih vrsta ljudske osobnosti u odnosu na dijete te o didaktičkim sredstvima u odgojno-obrazovnom radu u vrtiću. Program stručnog skupa, kojemu je nazočila i Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje, završio je raspravom i vrlo konstruktivnim prijedlozima vezanim za buduću međusobnu suradnju, češće susrete i mogućnost razmjene profesionalnih iskustava kao i konkretnih didaktičkih materijala.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

U Brazilu sa 2,5 milijuna djece i mladih radi 492 370 vjeroučitelja.

Humor

Čovjek sa samo 10 dolara u džepu, očajan, prijavio za posao u Microsoft kao čistač WC školjki. Kadrovski direktor ga je primio na razgovor i poslije kratkog testa mu reče: “Primljeni ste. Ostavite mi Vaš e-mail, da Vam mogu poslati ugovor i spisak Vaših dužnosti.” On, zbunjen, odgovori da nema računalo, pa samim tim ni e-mail. Direktor će na to: “Ako nemate e-mail, virtualno ne postojite, tako da Vas ne mogu primiti…” Siromah, očajan, iziđe iz ured. Uputi se prema supermarketu i tamo kupi gajbicu s 10 kg jagoda. Za kratko vrijeme, proda jagode na komad idući od vrata do vrata i do podne duplira početni kapital. Iznenađen i s entuzijazmom, ponovi istu stvar tri puta i vrati se kući sa 60 dolara. I tako je radio svaki dan od ranog jutra do kasne večeri. Utrostručavao je i učetvorostručavao kapital. Za kratko vrijeme kupi ručnu dvokolicu za posao, a kasnije i kamiončić. Za godinu dana postao je vlasnik male flote vlastitih motornih vozila, a za 5 godina vlasnik jedne od najvećih mreža za distribuciju namirnica u SAD-u. U tom trenutku, misleći na budućnost obitelji, odluči osigurati svoj život. Pozvao je brokera kako bi potpisao policu osiguranja. Broker ga na kraju razgovora zatraži e-mail adresu kako bi mu poslao prospekt osiguranja. *Čovjek odgovori da nema e-mail. “Baščudno, prokomentirao je broker, nemate e-mail a uspjeli ste napraviti malo carstvo. A zamislite gdje biste bili, da ste ga imali!?.” *Čovjek se zamisli, pa odgovori:… “U MICROSOFTU BI ČISTIO WC ŠKOLJKE!!!”

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)