Stručni skup za odgojiteljice u vjeri

Split, 11. lipnja 2011.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije priredio je godišnji međubiskupijski stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama, u subotu, 11. lipnja 2011. godine, u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Svoje slobodno vrijeme i zasluženi odmor na kraju radnog tjedna, osamdesetak odgojiteljica u vjeri Splitsko-makarske, Šibenske i Dubrovačke biskupije zamijenilo je stručnim skupom kako bi, osnažene novim idejama i poticajima, još uspješnije odgovorile na sve izazove koje pred njih stavlja njihova odgovorna služba odgojitelja i svjedoka.

strucni odgojiteljice u vjeri 2011

Stručni je skup započeo misnim slavljem koje je predvodio mons. Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, uz koncelebraciju don Josipa Periša, predstojnika Katehetskog ureda. U vrlo poučnoj homiliji, govoreći o darovima Duha Svetoga, mons. Ćubelić je potaknuo prisutne odgojiteljice da budu otvorene poticajima Duha i da se obilno koriste njegovim darovima. Potom je don Josip Periš pozdravio sve prisutne u ime Katehetskog ureda i uveo u radni dio skupa, na temu: „Roditelji i dječji vrtić na zajedničkom odgojnom putu“. Naglasio je da se u ranom djetinjstvu događa prva socijalizacija, prvi ljudski i kršćanski odgoj te da je, u današnjem vremenu obilježenom krizom odgoja, od neprocjenjivog značenja ujednačen i podržavajući obiteljski i izvanobiteljski odgoj.

Prvo predavanje održala je Brankica Blažević, viša savjetnica za predškolski odgoj pri Nacionalnom katehetskom uredu HBK, o obitelji i vrtiću u zajedničkom ostvarivanju odgojnih ciljeva. Istaknula je da se kroz roditeljstvo i roditelji razvijaju te da različiti odgojni stilovi utječu na dijete i njegov psihofizički razvoj. Podsjetila je prisutne na odgojne zadaće u odnosu na djecu, odgojitelje i roditelje, a pred kraj izlaganja predložila je niz slikovnica kroz koje odgojitelji mogu ostvarivati odgojne zadaće.

Uslijedilo je izlaganje s. Katarine Pišković o ulozi obitelji i vrtića u stvaranju djetetove slike o Bogu. Budući da su roditelji i odgojitelji partneri u odgoju i da najsnažnije utječu na izgradnju djetetove slike o Bogu koja se stječe u najranijoj dobi, važno je znati kakvu sliku o Bogu gradi roditelj, a kakvu odgojitelj. Tijekom izlaganja ponudila je odgojiteljicama niz korisnih savjeta kako, tijekom roditeljskog sastanka ili prigodnih radionica, mogu ispitati očekivanja roditelja, upoznati njihovu sliku o Bogu i dati im povratnu informaciju kakvu sliku o Bogu imaju oni sami. Također je istaknula važnost ozračja u vrtiću jer ono potiče religiozno iskustvo djece i pridonosi njihovom cjelovitom rastu.

U poslijepodnevnom dijelu skupa održane su pedagoške radionice u kojima su prisutne odgojiteljice promišljale o pozitivnim i negativnim aspektima pojedinih vrsta ljudske osobnosti u odnosu na dijete te o didaktičkim sredstvima u odgojno-obrazovnom radu u vrtiću. Program stručnog skupa, kojemu je nazočila i Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje, završio je raspravom i vrlo konstruktivnim prijedlozima vezanim za buduću međusobnu suradnju, češće susrete i mogućnost razmjene profesionalnih iskustava kao i konkretnih didaktičkih materijala.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Nakon smrti Heroda Velikoga Rimljani su na križ pribili 2000 ustanika.

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)