Stručni skup vjeroučitelja pripravnika i njihovih mentora

Split, 14. rujna 2013.

Početkom svake nove školske godine Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje tradicionalno organizira stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore, na temu: Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita.

Tako se i ove godine, 14. rujna 2013., u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu okupilo pedesetak vjeroučitelja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Splitsko-makarske, Zadarske, Hvarske, Šibenske i Dubrovačke nad/biskupije s ciljem upoznavanja svih relevantnih informacija vezanih za stažiranje i polaganje stručnog ispita. Osobitost i novina u odnosu na prethodne godine je uključivanje sve većeg broja vjeroučitelja volontera u škole i u pripravnički staž, u sklopu projekta stručnog osposobljavanja mladih bez zasnivanja radnog odnosa koji je iniciralo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

skup pripravnici2013

pripravnici i njihovi mentori za vrijeme stručnog skupa

Stručni skup započeo je molitvom koju je predvodio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Uslijedile su potom pozdravne riječi vjeroučiteljima pripravnicima i njihovim mentorima koje su im uputili predstojnik Periš i Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk u riječkoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Radni dio stručnog skupa započeo je predavanjem don Josipa Periša na temu Duhovno-vjernički identitet vjeroučitelja, u kojem je naglasio da je školski vjeronauk jedan od oblika katehetskog poslanja Crkve, dakle, bitno crkveni čin, ali ujedno i proces koji izgrađuje Crkvu. Istaknuo je također važnost osobe i uloge vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, stavljajući naglasak na njegovu trostruku dimenziju: biti, znati i znati činiti. Podsjetio je prisutne na obvezu kontinuiranog stručnog usavršavanja s ciljem stjecanja različitih kompetencija potrebnih za kvalitetno obavljanje vjeroučiteljske službe: kompetencije odgojitelja, komunikatora, animatora i programatora.

 

Nakon toga je Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje, održala predavanje na temu Ostvarivanje pripravničkog staža vjeroučitelja i polaganje stručnog ispita, u kojem je upoznala vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja koje proizlaze iz Pravilnika o polaganju stručnog ispita učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu. Potaknula je prisutne na ozbiljan, marljiv i ustrajan rad koji je ujedno jamstvo profesionalnog uspjeha. Potom je uslijedila rasprava u kojoj su vjeroučitelji iznosili upite vezane uz konkretnu situaciju u kojoj se nalaze.

U drugom dijelu stručnog skupa, nakon stanke, održane su pedagoške radionice na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave koje su osmislile i predvodile vjeroučiteljica savjetnica Mirjana Vučica i Sabina Marunčić. U malim skupinama vjeroučitelji su izrađivali različite zadatke vezane uz planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave te praćenje i analizu izvedenih nastavnih sati. Iznosili su osobne poteškoće i nejasnoće u svom radu te razmjenjivali profesionalno iskustvo.

Sabina Marunčić

Vjeroučitelji pripravnici
na području Splitsko-makarske nadbiskupije
školska godina 2013./2014.

pripravnik

škola

mentor

Marija Dujmović Bakota
OŠ Žrnovnica – Žrnovnica
Matilda Mužinić
Josip Lasić
OŠ Vrgorac – Vrgorac
Maja Ivanko
Dragana Budišin
OŠ Majstora Radovana – Trogir
Irena Ivačić
Darko Pejković
OŠ Kman-Kocunar – Split
Sanja Sinovčić
Sara Pleština
OŠ Plokite – Split
Miranda Banovac
Jelena Laco
OŠ Ivana Lovrića – Sinj
Mirjana Đula
Ivana Radoš
OŠ Petra Berislavića – Trogir
Vesna Barać
Milan Kapović
Srednja škola – Metković
Ivan Menalo
Katarina Mikić
OŠ Kralja Zvonimira – Seget Donji
Ariana Tomaš
Don Carlos Taborda
OŠ Kneza Branimira – Muć Donji
Marijana Zeljković
Fra Antonio Mravak
OŠ Marka Marulića – Sinj
Nađa Buljan
Don Domagoj Jelača
OŠ Pujanki – Split
Snježana Brzica
Don Zvonimir Mijić
OŠ Gornja Poljica – Srijane
Stipe Ivišić
Don Josip Bečić
OŠ Trilj -Trilj
s. Vedrana Ivišić
Kristina Žura
OŠ Petra Kružića – Klis
Vedrana Balić
Mateja Marić
OŠ Trilj – Trilj
s. Mila Deak
Branka Mlinar
OŠ Manuš – Split
s. Katarina Čotić
Kristina Vukušić
OŠ Kman-Kocunar – Split
Renata Ruić
Ivanka Petrić
OŠ Jesenice – Dugi Rat
Darija Mladin
Ljubica Kovač
OŠ Ostrog – Kaštel Lukšić
Mario Žuvela
Ivana Češljar
OŠ Mejaši – Split
s. Rebeka Batarelo
Antonija Lončar
OŠ Ravne njive
Svemirka Grčić

Zanimljivosti

Put od tvrđave Antonije tj. mjesta na kojem je Isus osuđen na smrt do mjesta raspeća dug je 600 metara.

Humor

Ispovjednik starijem gospodinu: – “U paklu će biti plač i škrgut zuba!” – “Ne brinem se jer plakati ne znam, a zubi su mi već davno poispadali.” – ovaj će na to.

Poslovice

Tko pobijedi strah taj je i tigru opasan protivnik. (Indijska)