Stručni skup vjeroučitelja pripravnika i njihovih mentora

Split, 14. rujna 2013.

Početkom svake nove školske godine Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje tradicionalno organizira stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore, na temu: Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita.

Tako se i ove godine, 14. rujna 2013., u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu okupilo pedesetak vjeroučitelja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Splitsko-makarske, Zadarske, Hvarske, Šibenske i Dubrovačke nad/biskupije s ciljem upoznavanja svih relevantnih informacija vezanih za stažiranje i polaganje stručnog ispita. Osobitost i novina u odnosu na prethodne godine je uključivanje sve većeg broja vjeroučitelja volontera u škole i u pripravnički staž, u sklopu projekta stručnog osposobljavanja mladih bez zasnivanja radnog odnosa koji je iniciralo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

skup pripravnici2013

pripravnici i njihovi mentori za vrijeme stručnog skupa

Stručni skup započeo je molitvom koju je predvodio don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Uslijedile su potom pozdravne riječi vjeroučiteljima pripravnicima i njihovim mentorima koje su im uputili predstojnik Periš i Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk u riječkoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Radni dio stručnog skupa započeo je predavanjem don Josipa Periša na temu Duhovno-vjernički identitet vjeroučitelja, u kojem je naglasio da je školski vjeronauk jedan od oblika katehetskog poslanja Crkve, dakle, bitno crkveni čin, ali ujedno i proces koji izgrađuje Crkvu. Istaknuo je također važnost osobe i uloge vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, stavljajući naglasak na njegovu trostruku dimenziju: biti, znati i znati činiti. Podsjetio je prisutne na obvezu kontinuiranog stručnog usavršavanja s ciljem stjecanja različitih kompetencija potrebnih za kvalitetno obavljanje vjeroučiteljske službe: kompetencije odgojitelja, komunikatora, animatora i programatora.

 

Nakon toga je Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje, održala predavanje na temu Ostvarivanje pripravničkog staža vjeroučitelja i polaganje stručnog ispita, u kojem je upoznala vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja koje proizlaze iz Pravilnika o polaganju stručnog ispita učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu. Potaknula je prisutne na ozbiljan, marljiv i ustrajan rad koji je ujedno jamstvo profesionalnog uspjeha. Potom je uslijedila rasprava u kojoj su vjeroučitelji iznosili upite vezane uz konkretnu situaciju u kojoj se nalaze.

U drugom dijelu stručnog skupa, nakon stanke, održane su pedagoške radionice na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave koje su osmislile i predvodile vjeroučiteljica savjetnica Mirjana Vučica i Sabina Marunčić. U malim skupinama vjeroučitelji su izrađivali različite zadatke vezane uz planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave te praćenje i analizu izvedenih nastavnih sati. Iznosili su osobne poteškoće i nejasnoće u svom radu te razmjenjivali profesionalno iskustvo.

Sabina Marunčić

Vjeroučitelji pripravnici
na području Splitsko-makarske nadbiskupije
školska godina 2013./2014.

pripravnik

škola

mentor

Marija Dujmović Bakota
OŠ Žrnovnica – Žrnovnica
Matilda Mužinić
Josip Lasić
OŠ Vrgorac – Vrgorac
Maja Ivanko
Dragana Budišin
OŠ Majstora Radovana – Trogir
Irena Ivačić
Darko Pejković
OŠ Kman-Kocunar – Split
Sanja Sinovčić
Sara Pleština
OŠ Plokite – Split
Miranda Banovac
Jelena Laco
OŠ Ivana Lovrića – Sinj
Mirjana Đula
Ivana Radoš
OŠ Petra Berislavića – Trogir
Vesna Barać
Milan Kapović
Srednja škola – Metković
Ivan Menalo
Katarina Mikić
OŠ Kralja Zvonimira – Seget Donji
Ariana Tomaš
Don Carlos Taborda
OŠ Kneza Branimira – Muć Donji
Marijana Zeljković
Fra Antonio Mravak
OŠ Marka Marulića – Sinj
Nađa Buljan
Don Domagoj Jelača
OŠ Pujanki – Split
Snježana Brzica
Don Zvonimir Mijić
OŠ Gornja Poljica – Srijane
Stipe Ivišić
Don Josip Bečić
OŠ Trilj -Trilj
s. Vedrana Ivišić
Kristina Žura
OŠ Petra Kružića – Klis
Vedrana Balić
Mateja Marić
OŠ Trilj – Trilj
s. Mila Deak
Branka Mlinar
OŠ Manuš – Split
s. Katarina Čotić
Kristina Vukušić
OŠ Kman-Kocunar – Split
Renata Ruić
Ivanka Petrić
OŠ Jesenice – Dugi Rat
Darija Mladin
Ljubica Kovač
OŠ Ostrog – Kaštel Lukšić
Mario Žuvela
Ivana Češljar
OŠ Mejaši – Split
s. Rebeka Batarelo
Antonija Lončar
OŠ Ravne njive
Svemirka Grčić

Zanimljivosti

Najstarija crkva u Portu (Portugal) Sao Martinho de Cedofeita nosi naziv “brzo napravljena” (cedofeita) jer je završena nekoliko mjeseci prije roka.

Humor

Učitelj pita Marka: Zašto jučer nisi došao u školu? – Umro mi je stric pa sam išao na sprovod. Dobro, ali nemoj da se to više ikada ponovi!

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)