Stručni skup vjeroučitelja pripravnika i njihovih mentora

Split, 20. rujna 2014.

Prvi stručni skup u svakoj novoj školskoj godini Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, posvećuje vjeroučiteljima pripravnicima i njihovim mentorima, kao znak osobite brige za kvalitetno uvođenje vjeroučitelja pripravnika u vjeroučiteljsku službu.

Tako se 20. rujna 2014. godine u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu okupilo tridesetak vjeroučitelja s područja pet južnih nad/biskupija na stručnom skupu, na temu:Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita. Dakle, osnovni cilj skupa je upoznati vjeroučitelje pripravnike s načinom ostvarivanja pripravničkog staža i polaganjem stručnog ispita. Kao i prethodne godine, najbrojniji su bili vjeroučitelji pripravnici koji se, na temelju Zakona o poticanju zapošljavanja, stručno osposobljavaju za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

 width=

pripravnici i njihovi mentori

Stručni skup započeo je molitvom i pozdravnim riječima mr. sc. don Josipa Periša, predstojnika Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Radni dio stručnog skupa nastavljen je izlaganjem mr. Periša o duhovno-vjerničkom identitetu vjeroučitelja. Ulogu vjeroučitelja smjestio je u širi crkveni kontekst općeg katehetskog djelovanja i pozvao vjeroučitelje na odgovorno vršenje vjeroučiteljske službe, njihovo trajno stručno usavršavanje i uključivanje u crkvenu zajednicu. Istaknuo je važnost osobe vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, stavljajući naglasak na njegovu trostruku dimenziju: biti, znati i znati činiti.

Predstavljajući Pravilnik o polaganju stručnog ispita učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu, viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici Agencije za odgoj i obrazovanje Sabina Marunčić upoznala je vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja, potičući ih na odgovoran i ustrajan rad. Potom je uslijedila rasprava u kojoj su vjeroučitelji postavljali konkretne upite u vezi s načinom ostvarivanja programa stažiranja u konkretnim situacijama i izradom dokumentacije vezanom uz stažiranje.

Nakon stanke održane su pedagoške radionice na temu planiranja i izvođenja vjeronaučne nastave koje su održale Mirjana Vučica, vjeroučiteljica savjetnica u Zdravstvenoj školi u Splitu iSabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk. U malim podskupinama vjeroučitelji su promišljali o planiranju i izvođenju vjeronaučne nastave te o potrebi ostvarivanja što kvalitetnije komunikacije i interakcije s učenicima. Iznosili su osobne poteškoće i nejasnoće u svom radu, razmjenjujući profesionalno iskustvo i pokušavajući osvijestiti koje elemente i kompetencije trebaju stjecati i unaprjeđivati.

Sabina Marunčić

Fotogalerija Josip Periš

Zanimljivosti

U Kini je samo 1 % katolika, što u brojkama iznosi oko 13 milijuna ljudi. Godišnje svećenici u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu krste oko sto pedeset tisuća odraslih.

Humor

Bila jednom četvorica po imenu Svatko, Netko, Bilo tko i Nitko. Trebalo je obaviti jedan vrlo važan posao i Svatko je mislio da će ga Netko obaviti. Bilo tko je to mogao učiniti, a Nitko nije htio. Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilo tko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije učinio ono što je mogao napraviti Bilo tko.

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)