Splitsko-makarska nadbiskupija ponovo najbolja na državnom natjecanju iz vjeronauka

Krk, 8. - 10. travnja 2015.

U srijedu 8. travnja s početkom u 20 sati u dvorani Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ u Krku započelo je državno natjecanje iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola – Vjeronaučna olimpijada 2015. O temi Drugoga vatikanskoga koncila natjecale su se 33 ekipe (17 osnovnoškolskih i 16 srednjoškolskih) iz cijele Hrvatske.

Natjecanje su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije, Agencija za odgoj i obrazovanje te Glas Koncila - Mali koncil.

 width=svečano otvaranje državnog natjecanja

Program otvaranja vodila je Mirjana Žužić, vjeroučiteljica iz Krka. Otvaranje je započelo zajedničkom molitvom Kraljice neba koju je predmolio krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Uslijedila je himna Republike Hrvatske Lijepa naša Domovino u izvedbi ženskog vokalnog sastava iz Krka „Bona Forma“. Isti je sastav izveo i pjesmu Hallelujah.

Okupljenima se zatim obratio ravnatelj škole domaćina natjecanja, Osnovne škole u Krku, Serđo Samblić. Izrazio je zadovoljstvo što se natjecanje održava upravo u prostorima ove škole te čestitao svima koji su se svojim uspjesima plasirali među najbolje i tako zavrijedili sudjelovati na državnoj razini natjecanja. Posebne pozdrave i dobrodošlicu uputio je krčkome biskupu Ivici Petanjku te zaželio da uspješno i blisko surađuju na dobrobit djece.

Gradonačelnik Grada Krka prof. Darijo Vasilić čestitao je organizatorima te istaknuo ponos što jedan mali grad postaje domaćinom ovako značajnog natjecanja. Podsjetio je na zapaženo sudjelovanje nekadašnjeg krčkog biskupa dr. Karmela Zazinovića na Drugom vatikanskom koncilu te poželio svima da kroz ova tri dana upoznaju što više od kulturne i vjerske baštine otoka Krka.

 width=ekipa Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita - pobjednici srednjoškolskog natjecanja

Anita Vranić, predsjednica Državnog povjerenstva te tajnica Nacionalnog katehetskog ureda, istaknula je neospornu važnost Drugog vatikanskog koncila kojim je „Crkva otvorila vrata svijetu i približila svijet sebi“. Podsjetila je i na papu Ivana Pavla II. koji je vrednote i plodove Koncila, preko svojih mnogobrojnih apostolskih putovanja, donosio u sve krajeve svijeta. Svim sudionicima poželjela je da budu promicatelji istih vrednota. Zahvalila je organizatorima i domaćinima na toploj dobrodošlici i svima poželjela puno uspjeha. Dr. sc. Oleg Đaković, predstojnik riječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje istaknuo je kako su ovakva događanja ona koja izgrađuju i koja se pamte cijeli život.

Posljednji pozdravni govor uputio je krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Konstatirao je kako mnogi nedovoljno znaju o Drugom vatikanskom koncilu koji predstavlja prekretnicu ne samo za Crkvu već za cijeli svijet. Čestitao je svim sudionicima na dosad uloženom trudu i stečenom znanju te napomenuo kako je „svaki trenutak proveden u duhovnom i intelektualnom izgrađivanju najveće bogatstvo za čovjeka, jer ono što stekneš znanjem i trudom nitko ti ne može oduzeti!“ Istaknuo je također kako, iako se radi o natjecanju, nije važno tko će biti pobjednik već je najvažnije zajedništvo i prijateljstva koja se na ovakvim događajima izgrađuju.

Mirjana Žužić i Vesna Avsec predstavile su zatim sve ekipe sudionika natjecanja, 17 osnovnoškolskih i 16 srednjoškolskih ekipa iz cijele Hrvatske. Na kraju je ukratko predstavljena i kratka povijest Krčke biskupije. Program natjecanja svojim su nastupima oplemenili, uz spomenuti sastav „Bona Forma“, članovi folklornog kulturno-umjetničkog društva iz Punta koji su izveli više narodnih plesova, sastav Srednje škole iz Krka s pjesmom Otok od zlata te djeca 4. razreda Osnovne škole iz Krka s nastupom Azbuka. Program je završio pjesmom Krist na žalu koju su zapjevali svi sudionici.

 width=natjecatelji u učionicama pišu test

Drugog dana Državnog natjecanja iz vjeronauka u Krku, nakon kratkog kulturnog programa koji su pripremili učitelji i učenici OŠ Fran Krsto Frankopan, održan je pisani dio natjecanja u trajanju od 45 minuta. Dok su članovi Državnog povjerenstva vrednovali ispite, učenike i njihove mentore organizatori su počastili posjetom Jurandvoru, kolijevci glagoljaštva i pismenosti Hrvata te starodrevnom gradiću Vrbniku. Nakon ručka i popodnevnog odmora uslijedio je drugi dio natjecanja pod nazivom foto-slagalica.

Tijekom popodneva sudionici su uz stručno vodstvo razgledali znamenitosti grada Krka. Na trgu Kamplin družili su se s krčkim knezovima Frankopanima i biskupom Ivicom Petanjkom. Kruna dana bilo je zajedničko euharistijsko slavlje u raspjevanoj katedrali. Potaknuti i ohrabreni riječima krčkog biskupa da se ne boje životnih poteškoća i budu zagledani u Isusa na putu, djeca i mladi su vidno raspoloženi otišli na večeru i počinak.

Trećega dana, nakon objave privremenih rezultata, uslijedio je treći krug natjecanja – Isusov Milijunak – u koji je ušlo po pet najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola.

Točno u podne proglašeni su pobjednici natjecanja iz vjeronauka na temu II. Vatikanski koncil. Ovogodišnji prvaci su učenici Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca (Veronika Lončar, Ivančica Žarković, Tanja Broz i Jana Ulama, voditelj Tomislav Krušlin). Drugo mjesto osvojila je ekipa Osnovna škola Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice (Marko Čurak, Maris Vranješ, Nensi Žurić i Matea Ivančić, voditeljica Zdenka Krokar), a treće mjesto Osnovna škola Antuna Augustinčića iz Zaprešića (Marija Nikolić, Marta Blažanović, Josipa Čurić i Tvrtko Tanjić, voditelj Ilija Nikolić).

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ iz Splita (Ana Katić, Ivana Alduk, Petar Krokar i Ivan Sikirica, voditeljica s. Petra Šakić). Drugo mjesto osvojila je II. gimnazija također iz Splita (Anita Jakulj, Helena Muslim, Davorka Jerčić i Ivana Bilić, voditeljica s. Dolores Brkić), a trećem mjesto ekipa Gimnazije Pula iz Pule (Josipa Karlović, Matea Karlović, Ana Antolović i Julijana Mašović, voditelj Kazimir Berljavac).

U završnom programu koji je vodila vjeroučiteljica Mirjana Žužić sudjelovale su školske klape Vrbnika, Punta i Krka pod vodstvom učiteljice Ane Jagić Aljić. Pobjedničkim ekipama medalje i plakete uručili su krčki biskup Ivica Petanjak, Tomislav Tomasić u ime Agencije za odgoj i obrazovanje i Anita Vranić, predsjednica Državnog povjerenstva. Učenicima se po završetku programa obratio biskup Petanjak te posebno zahvalio vjeroučiteljima Krčke biskupije na izvrsnoj organizaciji. Trodnevno natjecanje proteklo je u radosnom ozračju zajedništva i prijateljstva.

prema http://biskupijakrk.hr

Foto don Mili Plenković

Zanimljivosti

Stanovnik Zemlje prosječno potroši 50 kg papira godišnje, a u Republici Hrvatskoj papir čini čak 27% komunalnog otpada.

Humor

Imaš li Facebook? – DA MSN? – DA Skype? – DA Twitter? – DA A mozak? – Imam i njega ali sam zaboravio lozinku.

Poslovice

Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju. (Seneka)