Radni susret s ravnateljima/cama predškolskih ustanova u Splitskoj metropoliji

Split, 4. travnja 2006.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je 4. travnja 2006. godine, u Velikoj dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, radni sastanak za ravnatelje predškolskih ustanova Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije u svezi realizacije vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama.

strucni skup ravnatelji predstojik

Skup je otvorio i moderirao mr. Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, a sve nazočne je na početku, u ime Zavoda za školstvo Republike Hrvatske, pozdravila Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk. Na skupu je nazočila i prof. Tončica Kalilić, viša savjetnica za predškolski odgoj, također iz Zavoda za školstvo Republike Hrvatske, Podružnica Split.

U prvom predavanju, koje je nosilo naslov Opravdanost vjerskog odgoja u javnim predškolskim ustanovama, mr. Josip Periš je sustavno i vrlo pregledno izložio opravdanost vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama. Obrazložio je da se ona temelji na Ustavu Republike Hrvatske, Deklaraciji o ljudskim pravima te na slobodi i pravu roditelja na izbor izvanobiteljskog odgoja za svoje dijete. Govorio je o obilježjima dječje religioznosti, potrebi za cjelovitim odgojem i usklađenosti odgoja od strane svih odgojnih čimbenika. Mr. Periš je osobito istaknuo odgovornost roditelja i svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa u predškolskim ustanovama, citirajući najmjerodavniji crkveni dokument «Opći direktorij za katehezu» koji tvrdi da dob ranog djetinjstva u kojoj se događa prva socijalizacija te ljudski i kršćanski odgoj, kako u obitelji, tako u Crkvi i vrtiću i školskoj razrednoj nastavi, predstavlja «odlučujući trenutak za budućnost vjere» (ODK, br. 178).

Prof. Marija Ivanković, načelnica Odjela za predškolski odgoj Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, održala je drugo predavanje na temu: Zakonske odredbe u svezi vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama. Prof. Ivanković je najprije izložila zakonske pretpostavke koje omogućuju uvođenje vjerskog odgoja u predškolske ustanove, a to su Ugovori između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije te Zakon o predškolskom odgoju iz 1997. godine. Zatim je obrazložila način izbora vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama kao jednog od programa u sklopu redovnog odgoja i obrazovanja u predškolskima ustanovama. Na kraju je iznijela statističke podatke o zastupljenosti vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama i potaknula sve nazočne da prema svojim mogućnostima doprinesu realizaciji vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama.

strucni skup ravnateljiU drugom radnom dijelu skupa ravnateljice i ravnatelje predškolskih ustanova pozdravio je nadbiskup splitsko-makarski mons Marin Barišić uputivši im riječi zahvalnosti, podrške i ohrabrenja. Potom je prof. s. Katarina Pišković, viša savjetnica za predškolski odgoj u Nacionalnom katehetskom uredu HBK, predstavila nazočnima Program katoličkog vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama. Prof. Pišković je izložila tematske jezgre i sadržaje vjerskog odgoja te naglasila kako bi kroz vjerski odgoj trebalo vratiti duhovnu dimenziju i onim sadržajima koji su već odavno postali dio folklora, npr. adventski vijenac, božićne dekoracije, vrijeme korizme, Uskrsa… Nakon toga je prezentirala obradu teme «Moje krštenje» kroz vrlo maštovite i raznovrsne aktivnosti primjerene dobi i interesu djece predškolske dobi.

Uslijedila je živa rasprava u kojoj je pedesetak ravnatelja iznosilo objektivne poteškoće u svezi uvođenja vjerskog odgoja u dječje vrtiće, ali i niz poticajnih primjera kako se uz malo žrtve i puno dobre volje vjerski odgoj ostvaruje u desetak vrtića na području Splitsko-makarske nadbiskupije na zadovoljstvo djece, njihovih roditelja i odgajatelja.

Silvana Burilović

P r o g r a m  s u s r e t a :

  • Opravdanost vjerskog odgoja u javnim predškolskim ustanovama (mr. Josip Periš)
  • Zakonske odredbe u svezi vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama (Marija Ivanković, prof.)
  • Prezentacija programa katoličkog vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama (s. Katarina Pišković, prof.)
  • Plenarna rasprava – pitanja, problemi, aktualnosti

Zanimljivosti

U svetom gradu Jeruzalemu od kršćana različitih vjeroispovijesti najviše ima grkokatolika.

Humor

Čovjek sa samo 10 dolara u džepu, očajan, prijavio za posao u Microsoft kao čistač WC školjki. Kadrovski direktor ga je primio na razgovor i poslije kratkog testa mu reče: “Primljeni ste. Ostavite mi Vaš e-mail, da Vam mogu poslati ugovor i spisak Vaših dužnosti.” On, zbunjen, odgovori da nema računalo, pa samim tim ni e-mail. Direktor će na to: “Ako nemate e-mail, virtualno ne postojite, tako da Vas ne mogu primiti…” Siromah, očajan, iziđe iz ured. Uputi se prema supermarketu i tamo kupi gajbicu s 10 kg jagoda. Za kratko vrijeme, proda jagode na komad idući od vrata do vrata i do podne duplira početni kapital. Iznenađen i s entuzijazmom, ponovi istu stvar tri puta i vrati se kući sa 60 dolara. I tako je radio svaki dan od ranog jutra do kasne večeri. Utrostručavao je i učetvorostručavao kapital. Za kratko vrijeme kupi ručnu dvokolicu za posao, a kasnije i kamiončić. Za godinu dana postao je vlasnik male flote vlastitih motornih vozila, a za 5 godina vlasnik jedne od najvećih mreža za distribuciju namirnica u SAD-u. U tom trenutku, misleći na budućnost obitelji, odluči osigurati svoj život. Pozvao je brokera kako bi potpisao policu osiguranja. Broker ga na kraju razgovora zatraži e-mail adresu kako bi mu poslao prospekt osiguranja. *Čovjek odgovori da nema e-mail. “Baščudno, prokomentirao je broker, nemate e-mail a uspjeli ste napraviti malo carstvo. A zamislite gdje biste bili, da ste ga imali!?.” *Čovjek se zamisli, pa odgovori:… “U MICROSOFTU BI ČISTIO WC ŠKOLJKE!!!”

Poslovice

Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom. (Shakespear)