Radni susret predstojnika katehetskih ureda i voditelja Županijskih stručnih vijeća

Zadar, 16. rujna 2023.

Radni sastanak predstojnika nad/biskupijskih katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja pet južnih biskupija te više savjetnice za vjeronauk splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je 16. rujna 2023. godine u Nadbiskupskom sjemeništu „Zmajević“ u Zadru, na poziv mr. sc. don Gašpara Dodića, predstojnika Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije.

 

 

Cilj ovog redovitog radnog susreta bio je analiza stručnog usavršavanja vjeroučitelja u Splitsko-makarskoj i Zadarskoj nadbiskupiji te Šibenskoj, Hvarskoj i Dubrovačkoj biskupiji u prošloj 2022./2023. te usklađivanje i tematsko planiranje stručnog usavršavanja u novoj 2023./2024. školskoj godini na razini županijskih stručnih vijeća i na nad/biskupijskoj razini. U ime domaćina, srdačnu dobrodošlicu prisutnima je uputio mr. sc. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije zahvalivši voditeljima županijskih stručnih vijeća na prihvaćanju i vršenju ove odgovorne službe koja zahtijeva mudrost, strpljenje i nadasve darove Duha Svetoga. Potom je u ime mr. sc. mons. Milana Zgrablića, zadarskog nadbiskupa sudionike pozdravio dr. sc. don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Izražavajući zadovoljstvo šo je upravo Zadar domaćin ovog susreta na početku nove nastavne i katehetske godine, don Ante je zaželio svima ugodan boravak u Zadru te plodonosan i blagoslovljen rad.

Radni dio susreta moderirala je Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici AZOO. Nakon pozdravne riječi, osvrnula se na realizaciju plana i programa stručnog usavršavanja vjeroučitelja u protekloj školskoj godini koja je u potpunosti ostvarena. Održana su dva međubiskupijska stručna skupa i po tri radna susreta u sjedištima svakog od dvanaest županijskih stručnih vijeća. Prvi stručni skup obrađivao je mogućnosti korelacije Vjeronauka i Glazbene kulture, a drugi izazove transhumanizma, dok se na županijskim stručnim vijećima promišljalo o obrazloženju brojčane ocjene iz vjeronauka na temelju unaprijed osmišljenih kriterija, obradi izabranih izbornih tema u vjeronaučnoj nastavi te prezentaciji primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka. U svim nad/biskupijama održana je i redovita duhovna obnova vjeroučitelja budući da je duhovna dimenzija temeljna sastavnica identiteta i poslanja svakoga vjeroučitelja.

 

 

Uslijedilo je usuglašavanje termina i tema stručnog usavršavanja u novoj 2023./2024. školskoj godini. Prvi stručni skup u studenome 2023. godine planiran je na temu kreativnih nastavnih metoda, a drugi u ožujku 2024. godine vezan je za očitavanje salonitanske kršćanske povijesti u katehetskom ključu, pod radnim naslovom Salona cetehetica. Budući da u sljedećoj godini obilježavamo: obljetnicu mučeničke smrti svetoga Dujma i solinskih mučenika, obljetnicu Prvoga kongresa za starokršćansku arheologiju, obljetnicu euharistijskoga slavlja povodom Euharistijskoga kongresa te obljetnicu preminuća don Frane Bulića, kao središnje teme prvog i trećeg županijskog stručnog vijeća planirane su teme vezane za mjesto i ulogu kršćanske baštine u nastavi vjeronauka. Središnja tema drugoga županijskoga stručnoga vijeća vezana je uz korištenje Biblije u nastavi vjeronauka, odnosno odnosi se na produbljivanje B domene Kurikuluma Katoličkog vjeronauka pod nazivom Riječ Božja i vjera Crkve u životu kršćana. Potom je prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije prezentirala kalendar rada Katehetskog ureda i objasnila njegove stavke voditeljima ŽSV-a. Pozvala je sve prisutne da šalju primjere dobre prakse za internetske stranice Katehetskog ureda i da se aktivno uključe u  evangelizacijski i katehetski projekt portala Mreže Riječi (www.mrezerijeci.com).

U poslijepodnevnom dijelu radnog susreta, nakon ručka koji je serviran u blagovaonici Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“, domaćini su osmislili kratak kulturno-edukativni program tijekom kojega su sudionici radnog susreta posjetili stalnu izložbu crkvene umjetnosti Zlato i srebro grada Zadra u samostanu Bendiktinki Svete Marije u Zadru. Sestra Rafaela Dominis strpljivo je pokazivala vrijedne relikvijare, ikone, slike svetaca, križiće, skulpture, zlatovez i čipku koji datiraju od 8. do 18. stoljeća. Svaki od navedenih predmeta govori o svom autoru svjedočeći da čovjek samo u suradnji i otvorenosti prema Stvoritelju može izraditi ovo neprocjenjivo zlato i srebro u prenesenom i doslovnom smislu. Potom su sudionici radnog susreta posjetili katedralu sv. Stošije, mučenice iz 4. stoljeća. Ova trobrodna romanička građevina građena je u dva navrata, tijekom 12. i 13. stoljeća, sa sačuvanom starijom iz 9. ili 11. stoljeća, koja je nastala na temeljima starokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća. Gledajući te nijeme svjedoke ljubavi prema Bogu i pouzdanja u njegovu zaštitu, prisjetili smo se poznate rečenice sv. Ivana Pavla II.: „Ovdje povijest nije šutjela“.

U poslijepodnevnim satima oprostili smo se od dragih zadarskih kolega ispunjeni zahvalnošću i željom da sve planirane ishode ostvarimo u zadanim okvirima.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

“Mačak Oscar obilazi krevete u domu u kojem su smještene starije osobe koje boluju od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti i ponekad se zaustavi i sklupča pokraj kreveta. U vrlo velikom broju slučajeva, pacijent kraj čijeg se kreveta Oscar zaustavio umre tijekom nekoliko sljedećih sati” piše dr. David Dosa u New England Journal of Medicine. Mačak je u domu za starije i bolesne osobe na Rhode Islandu u SAD-u naslutio kraj zemaljskog života za 25 osoba u razdoblju od 2 godine. “Mnoge obitelji umrlih nalaze u tome utjehu. Ako nisu stigli u bolnicu, oni cijene što je netko bio uz njihove bližnje u posljednjim satima života.”

Humor

Jedan bračni par odlučio je ove zime provesti tjedan dana u južnim krajevima. Iz poslovnih razloga, muž je otputovao jedan dan prije svoje žene. Kada je stigao, ušao je u hotelsku sobu, izvadio svoj laptop i odmah poslao e-mail svojoj ljubljenoj supruzi. Međutim, u e-mail adresi izostavio je jedno slovo pa je e-mail stigao udovici koja je upravo pokopala svoga muža. *Ta ista upravo je pregledavala svoju poštu, kako bi eventualno pročitala sućuti svojih prijatelja i poznanika… Tada u sobu ulazi njezin sin i vidi majku kako onesvještena leži na podu. *Njegov pogled pada na monitor gdje piše: *To: moju ostalu ženu From: njenog prerano otputovalog muža Subject: stigao sam Najdraža, stigao sam. Već sam se snašao i vidim da je sve spremno za tvoj sutrašnji dolazak! Želim ti lijep put i očekujem te. S ljubavlju, tvoj muž! *P.S. Pakleno vruće je ovdje dolje!!!

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)