Radni susret predstojnika katehetskih ureda i voditelja Županijskih stručnih vijeća

Šibenik, 24. rujna 2022.

Redoviti radni sastanak predstojnika nad/biskupijskih katehetskih ureda, voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja i više savjetnice za vjeronauk na području koje pokriva splitska podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje, a uključuje pet južnih biskupija, održan je 24. rujna 2022. godine u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku.

 

 

Cilj ovog radnog susreta bio je analiza stručnog usavršavanja u 2021./2022. te usklađivanje i tematsko planiranje stručnog usavršavanja u novoj 2022./2023. školskoj godini na nad/biskupijskoj razini i razini županijskih stručnih vijeća. U ime domaćina, srdačnu dobrodošlicu sudionicima radnog susreta uputile su s. Mandica Starčević, ravnateljica Katoličke osnovne škole i s. Renata Azinović, predstojnica Katehetskog ureda Šibenske biskupije koja je i predložila da se ovaj radni susret održi u Šibeniku. Potom je pozdravnu riječ okupljenim sudionicima uputio mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup zahvalivši svima na aktivnoj višegodišnjoj suradnji i angažmanu. Istaknuo je kako je Katolička Crkva tijekom proteklih tridesetak godina upravo preko školskog vjeronauka najsustavnije prisutna u školi, javnoj društvenoj ustanovi te da važnost vjeronauka u dijalogu Crkve i društva postaje sve značajnijom.

Nakon toga se Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk osvrnula na realizaciju programa stručnog usavršavanja vjeroučitelja u protekloj školskoj godini koja je, kao i prethodnih godina, u potpunosti ostvarena. Zbog epidemioloških mjera, oba međubiskupijska stručna skupa održana su online. Prvi je obrađivao izazove novih religioznih pokreta, a drugi temeljne odrednice novog katehetskog direktorija. Također, održana su po tri županijska stručna vijeća na kojima se promišljalo o vrednovanju postignuća učenika s posebnim potrebama, aktualizaciji kao povlaštenom prostoru formativnog vrednovanja, upoznavanju digitalnih alata vezanih uz praćenje i vrednovanje, analizi novih vjeronaučnih udžbenika i digitalnih sadržaja te prezentaciji primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka. U svim biskupijama održana je i redovita duhovna obnova vjeroučitelja jer je duhovna dimenzija jedna od temeljnih sastavnica vjeroučiteljeva identiteta i poslanja.

Uslijedilo je usuglašavanje termina i tema stručnog usavršavanja u novoj 2022./2023. školskoj godini. Prvi stručni skup u studenome 2022. godine planiran je na temu korelacije vjeronauka i glazbene kulture, a drugi u ožujku 2023. godine na temu transhumanizma. Kao središnje teme županijskih stručnih vijeća planirane su: obrazloženje brojčane ocjene iz vjeronauka na temelju unaprijed osmišljenih kriterija, obrada izabranih izbornih tema u vjeronaučnoj nastavi i prezentacija primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka.

U poslijepodnevnom dijelu radnog susreta, nakon ručka koji je serviran u prostranoj blagovaonici Katoličke osnovne škole, domaćini su osmislili kulturno-edukativni program u tri koraka. Prvo mjesto pripalo je crkvi i muzeju samostana sv. Frane, redovnika franjevaca konventualaca o čijoj osamstoljetnoj prisutnosti u gradu Šibeniku svjedoči bogata zbirka vrijednih umjetnina. Crkvu sv. Frane hrvatski biskupi proglasili su „prvim i glavnim hrvatskim nacionalnim svetištem sv. Nikole Tavelića“, prvog hrvatskog kanoniziranog sveca.

Potom smo posjetili „Civitas sacra“, inerpretacijski centar katedrale sv. Jakova koji je smješten u palači Galbiani, u samom srcu grada Šibenika. Zbirka „Svetoga grada“ zamišljena je i izvedena kao interpretacijski poduhvat u kojem su posjetitelji aktivni sudionici. Postav je koncipiran tako da simbolizira duhovno uzdizanje koje definira svako hodočašće. Posjetitelju, kojeg autorski tim odmah po ulazu u interpretacijski centar stavlja u ulogu hodočasnika,  vrijedni eksponati najprije pričaju priču o materijalnom bogatstvu koji je iznjedrio sakralni Šibenik, a potom se promjenom perspektive kroz interpretativne elemente, ukazuje na duhovnu dimenziju i vrijednosti kojima su Šibenčani vezani sa svojom katedralom.

Prepuni dojmova uputili smo se prema crkvi sv. Lovre u kojoj se nalazi grob Službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice najstarije izvorne hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne sa sjedištem u Šibeniku. Počeci Družbe sežu u 17. stoljeće, a šibenske franjevke danas su osobito aktivne u odgoju i katehizaciji djece i mladih.

Sabirući slike ovog nadasve bogatog radnog dana, uz kavu u Vrtu sv. Lovre, jedinstvenog srednjovjekovnog samostanskog mediteranskog vrta koji je 2007., nakon gotovo stotinu godina, obnovljen i otrgnut zaboravu, oprostili smo se od dragih kolega ispunjeni zahvalnošću i željom da sve planirane zadaće što kvalitetnije izvršimo.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Indijski sadui i babe mogu legalno konzumirati marihuanu i hašiš, a za vrijeme festivala Kumba Mela droga je dozvoljena svima. Jedan sadu podijeli sa vjernicima koji dolaze kod njega po blagoslov oko pola kilograma trave.

Humor

Učitelj matematike pita Ivicu: – Kojom metodom namjeravaš rješavati ovu jednadžbu? – Metodom uzaludnih pokušaja.

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)