Radni sastanak predstojnika katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja

Split, 1. rujna 2006

Voditelji županijskih stručnih vijeća za vjeronauk u osnovnoj i srednjoj školi, splitsko-makarske, hvarske, dubrovačke i zadarske nad/biskupije, održali su svoj radni sastanak 01. rujna, pred sam početak nove šk. godine. Sastanak je sazvala  i njime predsjedala viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje SabinaMarunčić, a održan je u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Viša savjetnica je na početku sastanka dala upute voditeljima o izradi izvješća za proteklu šk. god., koje su dužni dostaviti katehetskim uredima svojih biskupija i Agenciji.

U drugoj točki dnevnog reda iznijela je plan i program rada stručnih vijeća za šk. god. 2006./07., s tim da će neki od ovih sastanaka datum i mjesto održavanja dijeliti sa stručnim skupovima za vjeroučitelje. Odlučeno je da svaki voditelj stručnog vijeća ima dužnost kontaktirati svećenike-vjeroučitelje i one članove koji nisu sudjelovali na radnom sastanku, kako bi im prenijeli potrebne upute i odluke stručnog vijeća.

Nastavak ovog radnog sastanka više se odnosio na osnovne škole koje od ove šk. god. rade po HNOS-u. Savjetnica Marunčić je predstavila dva nova dokumenta uz potrebna obrazloženja: Plan i program (za sve predmete) kojega će dobiti sve škole, a služit će kao pomoć vjeroučiteljima da na temelju njega naprave plan i program za vjeronauk. Drugi dokument je HNOS-ov Program koji služi za potrebe međupredmetne korelacije. Vjeroučitelj odabire temu iz godišnjeg Plana i programa, te s njom dolazi na sjednicu razrednog vijeća da bi je predložilo za korelaciju. Taj plan zatim ide na oglasnu ploču. Pri njegovoj izradi važno je voditi računa o aktivnosti učenika te jasno navesti ciljeve sata. Ovaj program HNOS-a služi za dnevno i mjesečno planiranje.

Viša savjetnica je naglasila da je stručno usavršavanje nastavnika jedan od temeljnih zadataka Agencije za odgoj i obrazovanje.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

“Mačak Oscar obilazi krevete u domu u kojem su smještene starije osobe koje boluju od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti i ponekad se zaustavi i sklupča pokraj kreveta. U vrlo velikom broju slučajeva, pacijent kraj čijeg se kreveta Oscar zaustavio umre tijekom nekoliko sljedećih sati” piše dr. David Dosa u New England Journal of Medicine. Mačak je u domu za starije i bolesne osobe na Rhode Islandu u SAD-u naslutio kraj zemaljskog života za 25 osoba u razdoblju od 2 godine. “Mnoge obitelji umrlih nalaze u tome utjehu. Ako nisu stigli u bolnicu, oni cijene što je netko bio uz njihove bližnje u posljednjim satima života.”

Humor

Umre muž. Nakon nekoliko mjeseci umre i žena i dolazi u raj. Čim je ugledala muža potrči k njemu: – Ljubavi, opet smo zajedno! – NE! Jasno je bilo rečeno: “Dok vas smrt ne rastavi”! na to će muž

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)