Radni sastanak voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja

Split, 19. rujna 2020.

Redoviti radni sastanak predstojnika nad/biskupijskih katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja na području koje pokriva splitska podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje, a uključuje pet južnih biskupija, održan je 19. rujna 2020. godine u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

Cilj ovog sastanka bio je analiza stručnog usavršavanja u prethodnoj te usklađivanje i planiranje stručnog usavršavanja u novoj 2020./2021. školskoj godini.

 

 

Radni sastanak je započeo kratkom molitvom, a pozdravnu riječ i dobrodošlicu sudionicima je uputio u ime domaćina don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Potom se Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk, osvrnula na realizaciju programa stručnog usavršavanja vjeroučitelja u protekloj školskoj godini. Nakon toga uslijedilo je usuglašavanje termina i tema stručnog usavršavanja u novoj 2020./2021. školskoj godini. Prvi stručni skup u studenome 2020. godine planiran je na temu korelacije vjeronauka i tjelesne kulture, a drugi u ožujku 2021. godine na temu socijalne jednakosti svih ljudi u svjetlu najavljene nove papine enciklike. Središnje teme županijskih stručnih vijeća bit će: uvid u jedinstvene godišnje izvedbene kurikule, tematska planiranja na temelju ujednačenih GIK-ova, didaktičko-metodičko oblikovanje blok-satova, utjecaj vrednovanja na razinu usvajanja ishoda iz katoličkog vjeronauka, te primjeri dobre prakse u nastavi vjeronauka.

Zanimljivosti

Židovi su u Isusovo vrijeme smjeli nekoga kamenovati, baciti u vatru, odsjeći glavu, baciti s hridine ili utopiti ali razapinjanje je bilo pridržano Rimljanima.

Humor

Susrela se dva stara prijatelja nakon više godina. Jedan će drugome: “Uviđam da čovjek s godinama sve lakše i bolje uočava razliku između dobra i zla.” “Da, ali samo kod drugih”, prihvati njegov prijatelj.

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)