Radni sastanak predstojnika i voditelja stručnih vijeća

Split, 12. rujna 2009.

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa splitskom podružnicom Agencije za odgoj i obrazovanje organizirao je radni sastanak predstojnika katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije te Hvarske, Šibenske i Dubrovačke biskupije. Sastanak je održan 12. rujna 2009. godine, u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Nakon molitvenog početka sve prisutne je pozdravio mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Potom je Sabina Marunčić, prof., viša savjetnica za vjeronauk pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, vodila sastanak prema planiranom dnevnom redu.

Prva točka odnosila se na analizu Plana i programa rada županijskih stručnih vijeća u 2008./2009. školskoj godini. Svi prisutni su izrazili želju za nastavkom dosadašnjeg, programski ujednačenog modela stručnog usavršavanja na nad/biskupijskoj razini, prema kojem se dva središnja županijska stručna vijeća povezuju s nad/biskupijskim stručnim skupovima, a prvo i četvrto vijeće vjeroučitelja voditelji samostalno organiziraju u školama, sjedištima vijeća.

Druga točka dnevnog reda bila je posvećena planiranju i programiranju radnih susreta županijskih stručnih vijeća u novoj, 2009./2010. školskoj godini. Planirana su četiri radna susreta u rujnu, studenom, veljači i lipnju, a nakon vrlo žive i plodne rasprave dogovorene su teme i radni naslovi stručnih skupova i stručnih vijeća. Središnje teme stručnih skupova koje će se ove godine obrađivati u svih pet južnih biskupija su: Vjeroučitelj i vjeronauk pred društvenim izazovima te Proročka dimenzija Crkve danas.

U završnom dijelu radnog sastanka, viša savjetnica je upoznala prisutne s programom stručnog skupa Uporaba programa MS Producera, koji će se održati 16. i 17. listopada 2009. u Splitu, za voditelje županijskog stručnog vijeća.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Tamjan “raste” u Indiji i Južnoj Arabiji, a smirna u Somaliji i Etiopiji. Naime tamjan se dobije sušenjem bljedožute smole iz drva vrlo tanke kore koje raste u indiji i Južnoj Arabiji, a smirna (mira) se radi od smole grma koji raste u Somaliji i Etiopiji.

Humor

Vjeroučitelj pokušava objasniti djeci pojam ‘Božja providnost’. – “Zamislite da ljudi rade na crkvneom tornju i jedan padne a ništa mu se ne dogodi. Kako biste to nazvali?” – “Pa to je čista sreća.” – “A na primjer da sutradan opet isti čovjek padne i opet mu ništa ne bude.” – “To je slučajnost.” – “A što da isti čovjek padne s tornja i treći put i opet mu se ništa ne desi?” – “E pa to je već NAVIKA.”

Poslovice

Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman)