Prvaci državnih natjecanja iz vjeronauka na prijemu kod nadbiskupa

Split, 07. lipnja 2010.

„Čast mi je i zadovoljstvo primiti i pozdraviti vas olimpijce. Ponosni smo na vas. Dostojanstveno ste predstavili našu Nadbiskupiju i svoje škole. Hvala Vam na tomu, vaš uspjeh je i naš zajednički uspjeh“.

Ovo su riječi splitsko-makarskog nadbiskupa Marin Barišić koji je, u ponedjeljak 7. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, primio pobjedničke ekipe ovogodišnje vjeronaučne olimpijade – državnog natjecanja u vjeronauku za osnovne i srednje škole, koje se održalo u Krapinskim toplicama od 19. do 21. svibnja ove godine.Susretu s nadbiskupom nazočili su i ravnatelji škola pobjedničkih ekipa.

vjeronauk olimpijada prijem nadbiskup drzavni pobjednici2010

ekipe koje su predstavljale našu nadbiskupiju na državnom natjecanju

U kategoriji osnovnih škola po treći put za redom državni prvaci su učenici Osnovne škole „Sućidar“ iz Splita u sastavu: Luka Donadini, Mateja Gudelj, Andrea Vodanović i Josip Galić pod vodstvom vjeroučitelja don Ivana Čotića. Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ „Ivan Mažuranić“ (Obrovac Sinjski) u sastavu: Ivana Poljak, Ivna Mravak, Petra Maglica, Ines Barać s mentoricom s. Vjerom Gulić. Treće mjesto osvojila je OŠ „Kamešnica“ (Otok kod Sinja) u sastavu: Sara Pavlinušić, Kristina Đula, Kristina Kondža, Sara Norac-Kljajo s mentoricom Vesnom Škopljanac-Mačina. Susretu s nadbiskupom nazočili su i učenici OŠ „Knez Mislav“ iz Kaštel Sućurca, koji su na olimpijadi pod vodstvom Joška Krokara osvojili deseto mjesto.

Još jedno odličje otišlo je u Split u kategoriji srednjih škola drugo mjesto osvojila je III. splitska gimnazija u sastavu: Ivana Čavka, Jelena Grbeša, Anamarija Čavka i Anđela Perišić pod vodstvom mentorice s. Darije Bota. Obradovani pobjedom istaknuli su kako su uložili puno truda u pripreme za natjecanje te da im se trud zaista isplatio. Posvjedočili su kako su im se svidjele Krapinske toplice, ali i zajedništvo i ljepota druženja s vršnjacima.

Čestitavši ekipama, njihovim voditeljima i ravnateljima škola te Katehetskom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije na čelu s predstojnikom mr. don Josipom Perišem, nadbiskup im je zahvalio što djeluju kao ekipa i stvaraju zajedništvo te svoje talente i sposobnosti ugrađuju u život crkvenoga tkiva. Osvrnuvši se na temu ovogodišnje olimpijade: „Kardinal Alojzije Stepinac – uzor svećenika“, kazao je da će im sigurno mnogo u životu koristiti znanje koje su stekli tijekom priprema, da ih je ono ne samo informiralo nego i formiralo te da će nastaviti životno svjedočiti vrednote koje su upoznali. Potom je mladima i njihovim voditeljima i ravnateljima darovao roman Nevenke Nekić „Kardinalovo srce“.

Riječ zahvale i čestitke nadbiskupu, prvome vjeroučitelju Splitsko-makarske nadbiskupije, pobjedničkim ekipama i njihovim voditeljima uputio je i predstojnik don Josip Periš, a uime pobjedničke ekipe, ravnatelja i mentora riječima zahvale obratio se mentor i trostruki državni pobjednik don Ivan Čotić. Zahvalivši nadbiskupu naglasio je da je mnogo lakše cijeli napor podnijeti kada znaš da ima netko tko to svesrdno prati svojom potporom i podrškom. Pobjednike očekuje nagradno putovanje u Dubrovnik, na Mljet i Korčulu, a susret je završio prigodnim domjenkom.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Nomadski narod Masai koji živi u Keniji i Tanzaniji vjeruje da njihov bog Engai proizvodi gromoglasne zvukove na vrhu svete planine Ol Doino Lengai. Planina je inače jedini aktivni vulkan ove vrste u svijetu – izbacuje sodu i tutnji. Posljednja erupcija bila je 1967. Masai stoljećima hodočaste u podnožje planine kako bi molili za kišu: Eng kare! Eng kare!

Humor

– Ivice, jesi li znao sva pitanja na ispitu? – Jesam. – Pa kako onda nisi položio? – Nisam znao odgovore.

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)