Proslava 25 godina vjeronauka u školi

Zagreb, 13. i 14. listopada 2016.

U organizaciji Hrvatske biskupske konferencije 13. i 14. listopada 2016. obilježena je 25. obljetnica katoličkoga vjeronauka u školi. Prvoga dana održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu svečana akademija kojoj su nazočili hrvatski biskupi i ostali crkveni velikodostojnici, mnogi uzvanici iz društvenog i političkog života te vjeroučitelji mentori, savjetnici i voditelji stručnih vijeća.

Vjeronauk je ne samo važan čimbenik odgoja u vjeri, nego je sadržajno duboko vezan uz kulturni i nacionalni identitet što se dojmljivo i umjetnički vrlo lijepo istaknulo u izvođenju svih točaka programa svečane Akademije.

25 godina vjeronauka e1476646251858 768x447

u Hrvatskom narodnom kazalištu – foto IKA

Sutradan, 14. listopada, održan je simpozij u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta. Program nije bio samo retrospektivnog karaktera, nego je imao namjeru ponuditi i određenu pespektivu, bilo da se govorilo o vjeronauku od predškolske do srednjoškolske dobi, o nastanku i razvijanju vjeronaučnih planova i programa ili o stručnom usavršavanju vjeroučitelja. Istaknuto je sinergijsko djelovanje Hrvatske biskupske konferencije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji preko svojih ureda brinu o kvalitetnom osposobljavanju vjeroučitelja, prate njihov rad te ih trajno potiču na stručno usavršavanje. Osim kraćih izlaganja o svim ovim temama, posebnu pozornost je privukao okrugli stol na temu vjeronauka u školi za kojim su bili prof. dr. sc. Neven Budak, prof. dr. sc. Tonči Matulić  i dr. sc. Anto Mikić. Okrugli stol je moderirao predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda prof. dr. sc. Ivica Pažin.

Vrijeme održavanja Simpozija podudaralo se s terminom svečanog promaknuća novih mentora i savjetnika. Tako su, osim gotovo svih vjeroučitelja mentora, savjetnika i voditelja stručnih vijeća iz Splitsko-makarske nadbiskupije na čelu s predstojnikom don Josipom Perišem, Simpoziju nazočili i neki novopromaknuti mentori. Bilo je ovo jedno lijepo iskustvo i potvrda osobnog i zajedničkog vjeroučiteljskog poziva za koji smo Bogu zahvalili i zamolili blagoslov slaveći svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na završetku svete mise kardinal Bozanić je ohrabrio sve vjeroučitelje izrazivši snažnu podršku svih hrvatskih biskupa njihovu radu i poslanju.

Mirjana Vučica

Zanimljivosti

Origen svjedoči da se Baraba zvao Isus. Ime BAR ABA znači sin oca ili na aramejskom sin učitelja.

Humor

Nastavnici srednje škole Maroochydore iz Queenslanda u Australiji snimili su na telefonskoj sekretarici ovu poruku: *Lijep pozdrav! Dobili ste automatsku telefonsku sekretaricu Vaše škole. Kako bismo Vas mogli spojiti s odgovarajućim djelatnikom, molimo Vas da pritisnete odgovarajući broj: – ako želite lagati o razlogu izostanka Vašeg djeteta – pritisnite 1; – ako želite objašnjavati zašto Vaše dijete nije napisalo domaću zadaću – pritisnite 2; – ako se želite požaliti na ono što radimo – pritisnite 3; – ako ste nazvali kako biste ispsovali nekog od djelatnika škole – pritisnite 4; – ako želite pitati zašto niste dobili obavijesti koje su već odavno poslane na Vaš mail – pritisnite 5; – ako želite da Vam mi odgojimo Vaše dijete – pritisnite 6; – ako želite nekoga dohvatiti, ošamariti ili udariti – pritisnite 7; – ako želite promijeniti nastavnika treći put ove godine – pritisnite 8; – ako se želite požaliti na autobusni prijevoz – pritisnite 9; – kako biste se požalili na školsku hranu – pritisnite 0. Ako ste sada svjesni da je ovo stvaran svijet i da Vaše dijete mora snositi odgovornost za svoje ponašanje, rad na nastavi i domaću zadaću i da nastavnik nije kriv za njegov nedostatak truda, molimo Vas da poklopite slušalicu. Želimo Vam ugodan dan. Ako ovo sve želite čuti na nekom drugom jeziku, preselite se u zemlju u kojoj se on govori. Hvala Vam na Vašem zanimanju za javno obrazovanje.

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)