Promocija predškolskih odgojiteljica u vjeri

Split, 26. ožujka 2011.

Promocija i podjela sveučilišnih potvrdnica o završenom teološko-katehetskom doškolovanju za provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama održana je u subotu 26. ožujka u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

 promocija odgojiteljica u vjeri

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je u bogoslovskoj kapeli predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, a potom je u Velikoj dvorani Fakulteta upriličena promocija 39 predškolskih odgojiteljica u vjeri i podjela potvrdnica. Već treći put u jedanaest godina Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu u suradnji s Katehetskim uredom Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je akademske godine 2009/2010. godine teološko-katehetsko doškolovanje na koje su se dobrovoljno i uz preporuku župnika prijavile 43 odgojiteljice.

Program doškolovanja obuhvaćao je 90 nastavnih sati iz 9 teoloških disciplina, a uspješno ga je završilo 39 odgojiteljica, kazao je u svom pozdravnom govoru predstojnik Katehetskog ureda i voditelj spomenutog programa mr. Josip Periš. „Svjesni smo da je ovaj program samo jedan mali uvod u teologiju tako da će Katehetski ured nastaviti permanentnu formaciju odgojiteljica organizirajući za njih redovite godišnje stručne skupove. Ali, ako k tome dodamo osvjedočeni vjernički život naših odgojiteljica, onda držim da su to već sada dobri temelji za provođenje vjerskog odgoja u dječjim vrtićima“, naglasio je mr. Periš. Naime, prema Ugovoru o katoličkom vjeronauku u osnovnim i srednjim školama i vjerskom odgoju u predškolskim ustanovama, vjerski odgoj u predškolskim ustanovama provode diplomiranje odgojiteljice koje uz svoju temeljnu visokoškolsku naobrazbu završe i dodatni program teološko-katehetskog doškolovanja.

promocija odgojiteljica u vjeri1

Ne radi se u vrtiću o zasebnom satu vjeronauka, nego se vjerski odgoj integrira u postojeći program predškolskog odgoja. „Vaša unutarnja vjernička motiviranost bez ikakvih financijskih interesa ukoliko već radite u svojoj ustanovi, vaše vrijeme koje ste odvojili za slušanje predavanja kroz 16 subota, vaše učenje i polaganje ispita, vaše obavljanje metodičkih vježbi iz vjerskog odgoja nama su u Crkvi jamstvo i sigurnost da ima smisla ulagati trud i napor u vjerski odgoj već od najranijeg djetinjstva“, poručio je mr. Periš čestitavši odgojiteljicama te zahvalivši svima koji su sudjelovali u programu.

Uime organizatora prigodnu je riječ uputio i dekan KBF-a u Splitu prof. dr. Nediljko Ante Ančić, koji je sudjelovao u programu i kao predavač. Izrazivši radost zbog uspješne provedbe zamišljenog programa, kojemu su odgojiteljice pristupile ozbiljno i odgovorno, izrazio je nadu da su tijekom predavanja produbili teološke spoznaje i duhovne obzore te stekli potrebne sposobnosti kako bi djeci prenosili i tumačili kršćanske vrednote.

U istom duhu svoju je čestitku izrekao i nadbiskup Barišić zahvalivši odgojiteljicama na uloženom trudu i naporu koji je vrlo zahtjevan. Istaknuo je važnost njihova zalaganja da u svako dijete utkaju dobre temelje sklada duha i tijela kako bi sutra svaki od njih bio dobar i zreo čovjek, čovjek vrednota, čovjek koji voli Boga i bližnjega. „Gospodin nam je postavio dijete za uzor jer ono ima povjerenja u druge te vrlo brzo pretvara bol i neuspjeh u optimizam i nadu. Od djece svi imamo puno toga za učiti. Drage odgojiteljice, naučite od djece ono što trebate te im budite ono što od vas traže“, poručio je odgojiteljicama nadbiskup Barišić zaželjevši im dobar i plodan rad jer to znači i dobru budućnost našega naroda.

promocija odgojiteljica u vjeri2

Potom je uslijedila podjela potvrdnica i prigodnih poklona: Priručnik vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama „Njihovo je Kraljevstvo nebesko“ i dviju knjižica u izdanju Crkve u svijetu, koje su odgojiteljicama darovali i uručili nadbiskup i dekan KBF-a. Riječ zahvale uime odgojiteljica izrekla je Svemirka Matić. Cijeli program promocije svojim su pjesmama uljepšala djeca iz dječjeg vrtića Rusulica (Cvit Mediterana) u kojem se već dugi niz godina provodi vjerski odgoj zahvaljujući vrijednim odgojiteljicama u vjeri Hani Čargo i Svetki Gulan, pionirkama u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u promicanju vjerskoga odgoja u javnim predškolskim ustanovama.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Nostradamusova proročanstva odmah nakon izdavanja 1555. godine ocijenjena su kao “užasna zloporaba ljudske lakovjernosti” i već 1558. u Parizu je izašla knjiga koja pobija istinitost njegovih proročanstava.

Humor

Na satu vjeronauka: – Koja je razlika između kršćanskoga i muslimanskog braka? – Muslimani smiju imati više žena a kršćani samo jednu. I to se zove monotonija.

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)