Primanje kod Nadbiskupa za najuspješnije vjeronaučne ekipe 2016. godine

Split, 20. svibnja 2016.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je u petak, 20. svibnja 2016. godine, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu šest vjeronaučnih ekipa koje su na Nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi, održanoj 19. veljače u Osnovnoj školi „Stjepan Radić“ u Imotskom, postigle najbolje rezultate osvojivši prva tri mjesta u kategorijama osnovnih i srednjih škola. 

 Natjecanje nadbiskup2016 768x442

Učenike su pratili njihovi mentori i ravnatelji škole. Među osnovnoškolskim ekipama prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Sućidar“ iz Splita pod vodstvom mentora don Ivana Čotića. Drugoplasirani su bili učenici Osnovne škole „Zmijavci“ iz Zmijavaca s mentoricom Andrijanom Bagarić, a treće mjesto osvojili su natjecatelji Osnovne škole „Tučepi“ iz Tučepi s mentoricom Marinom Šimić. U kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojile su III. gimnazija iz Splita pod vodstvom mentorice Ane Gelo, V. gimnazija „Vladimir Nazor“ iz Splita s mentorom Antom Majićem i Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira s mentoricom Anitom Vuletin.

U međuvremenu je u Opatiji, od 6. do 8. travnja, održano državno natjecanje iz vjeronauka na kojem su predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije ponovno pokazali izvrsno zvanje na temu „Brak i obitelj u Božjem naumu“. Naime, u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto na državnom natjecanju osvojili su učenici OŠ Sućidar iz Splita sa 99,75 bodova od mogućih 100 bodova. Mentor im je bio župnik i vjeroučitelj don Ivan Čotić, a državne prvakinje su učenice Mira Galić, Ana Galić, Vlatka Matić i Jelena Babaja. Među srednjim školama učenice III. gimnazije iz Splita Klara Kvesić, Mara Kereta, Anamaria Đerek i Katarina Čavka, pod vodstvom mentorice Ana Gelo, osvojile su drugo mjesto na državnom natjecanju.

Predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda don Josip Periš u uvodnim riječima predstavio je nadbiskupu pobjedničke ekipe s njihovim mentorima i ravnateljima škola te istaknuo kako vjeroučenici iz Splitsko-makarske nadbiskupije već tradicionalno postižu najizvrsnije rezultate što potvrđuje i ovogodišnji veliki uspjeh na državnom natjecanju. Zahvalio je svim sudionicima natjecanja na njihovom uloženom trudu i učenju, njihovim mentorima i ravnateljima škola. Na kraju predstojnik je posebno zahvalio nadbiskupu Barišiću što je prepoznao veliki trud i uspjeh učenika priredivši za njih svečano primanje u prostorijama Ordinarijata.

Pozdravljajući članove pobjedničkih ekipa nadbiskup Barišić čestitao je ne samo njima, nego i ravnateljima škola iz kojih dolaze ekipe i njihovim mentorima, ali i njihovim obiteljima bez čije podrške ne bi bilo moguće posvetiti vrijeme učenju. Čestitku je uputio i članovima državnog povjerenstva za organizaciju natjecanja iz Nadbiskupije. „Znanje koje ste stekli je korisno i poželjno jer pomaže čovjeku širiti horizonte, no još važnije je zajedništvo koje ste gradili. Ponosan sam na vas i hvala što ste svoju obitelj, župnu zajednicu i Nadbiskupiju predstavili u najboljem svijetlu“, istaknuo je mons. Barišić i izrazio nadu da će obiteljske vrednote koje su upoznali proučavajući građu za natjecanje ugraditi u svoj život, a time i u cijelo društvo.

Natjecanje nadbiskup2016b 768x539

Nadbiskup je svim učenicima, kao i njihovim mentorima i ravnateljima, poklonio prigodne knjige, krunicu i medaljice, a u ime svih nazočnih nadbiskupu je na lijepom primanju, srdačnom i toplom susretu te poticajnim riječima zahvalila ravnateljica OŠ „Stjepan Radić“ iz Imotskoga Monika Pavlović Grabovac. Kako mons. Barišić zbog bolesti nije mogao prisustvovati Nadbiskupijskoj olimpijadi, ravnateljica mu je donijela dašak Imotskoga poklonivši mu nadaleko poznatu Imotsku tortu.

U nastavku susreta nadbiskup je sve nazočne upoznao s nadbiskupskom kućom i biskupijskim uredima koji u njoj djeluju. Posebno ih je upoznao sa simbolikom središnje dvorane Ivana Pavla II. u kojoj je priređeno primanje, a u kojoj je taj svetac boravio za vrijeme posjeta Splitu i Solinu 1998. godine. Dvoranu odnedavno krasi i reljef s likom sv. Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Učenici su vidjeli i kapelu koja je posvećena sv. Titu, učeniku sv. Pavla i prvom vjerovjesniku u Dalmaciji, a koja svojom arhitekturom i simbolima predstavlja nekoć Salonitansku, a danas Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Susret je završio u srdačnoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i domjenkom u vrtu nadbiskupske palače.

Kristina Bitanga
  Fotogalerija Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Nadbiskupija u Linzu u Austriji ponudila je besplatan download zvukova zvona triju najvažnijih crkava toga područja. Među zvonima čiji se zvuk može downloadati na mobilni telefon je i glasovito zvono Immaculata iz katedrale sv. Marije u središtu Linza.

Humor

Učitelj pita Marka: Zašto jučer nisi došao u školu? – Umro mi je stric pa sam išao na sprovod. Dobro, ali nemoj da se to više ikada ponovi!

Poslovice

Živi s ljudima kao da te Bog gleda, a govori s Bogom kao da te ljudi slušaju. (Seneka)