Preminuo don Srećko Bezić

Dana 21. svibnja 2008. godine u 13.00 sati oprostili smo se od don Srećka Bezića, prvog povjerenika za školski vjeronauk u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. U župnoj crkvi sv. Stjepana u Grohotama na Šolti sv. misu zadušnicu za pok. don Srećka predvodio je nadbiskup mons. Marin Barišić, uz koncelebraciju nadbiskupa u miru mons. Ante Jurića i dvadesetak svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije.

don Srecko

U sprovodnoj homiliji mons. Barišić istaknuo je ljudske i vjerničke kvalitete don Srećka Bezića, osobito njegovu odvažnost, hrabrost i zauzetost u ostvarivanju svećeničkog poziva, osobito kad znamo da je don Srećko zaređen za svećenika 1945. godine kada je „biti svećenik“ značilo isto što i „biti neprijatelj naroda“.

Na kraju euharistijskog slavlja, u ime braće svećenika i vjeroučitelja, od don Srećka se oprostio pastoralni vikar mons. Drago Šimundža, istaknuvši predanost i ljubav s kojom je don Srećko služio Bogu, Crkvi i hrvatskom narodu vršeći razne službe koje su mu bile povjerene. Zasigurno će ga mnoge generacije vjeroučitelja pamtiti kako je pod bremenom godina, ali s mladenačkim poletom utirao put školskom vjeronauku.

U ime grada Makarske, Gradskog vijeća i vjernika župe sv. Marka u Makarskoj, gdje je pok. don Srećko službovao dugi niz godina, riječi pune topline i zahvalnosti uputila je gospođa Radojka Divić, a u ime župljana rodnih mu Grohota od dragog sumještanina oprostio se biranim riječima župnik don Dražen Radman.

S pjesmom „Kraljice neba“ ispraćen je don Srećko i sahranjen u svećeničku grobnicu na mjesnom groblju u rodnim Grohotama. S Marijinom pjesmom, u Marijinu mjesecu preselio se k Majci koju je osobito častio i kojoj je za života često hodočastio.

Počivao u miru Božjemu!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Predan u volju Božju i okrijepljen svetim sakramentima, 19. svibnja 2008. godine u 86. godini života i 63. svećeništva preminuo je don Srećko Bezić.

Don Srećko je rođen 1922. godine u Grohotama na Šolti, a za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen 1945. u Splitu.

Vršio je različite službe u Nadbiskupiji: bio je župnik u Makarskoj i u Žrnovnici, biskupov tajnik i vikar, upravitelj svetišta u Vepricu te predstojnik Katehetskog ureda i nadbiskupski povjerenik za vjeronauk u školi do umirovljenja 1999. godine.

Sprovodni obredi sa sv. misom bili su u srijedu, 21. svibnja u 13 sati, u župnoj crkvi sv. Stjepana u Grohotama na Šolti.

Vršeći službu predstojnika Katehetskog ureda i nadbiskupskog povjerenika za vjeronauk u školi od 1991. do umirovljenja 1999. godine dao je značajan doprinos u integraciji vjeronauka u školski sustav, raspoređivao vjeroučitelje po školama, redovito posjećivao škole i vjeroučitelje neumorno se zalažući za status i promičući ugled vjeronauka u školi, redovito organizirao stručne susrete vjeroučitelja, vodio veliku brigu oko njihove duhovne formacije, osobito preko osnutka javnog vjerničkog društva „Svjedok“. Dobri Otac kojemu je vjerno služio neka mu bude vječna nagrada.

U molitvi i zahvalnom sjećanju: Katehetski ured i vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije.

Počivao u miru Božjemu!

 

Zanimljivosti

Riječ u hebrejskom koja znači “korablja” upotrebljava se samo za Noinu korablju i košaru u kojoj je Mojsije plutao NIlom.

Humor

davidova_zvijezda_vjeronaukU staroj sinagogi, a može biti da je bilo i u crkvi, polovica okupljenih ustade za vrijeme molitve, a druga polovica ostade sjediti. Zbog toga je nastala takva svađa, da se rabin odlučio posavjetovati sa starcem od 98 godina, koji je bio jedan od osnivača sinagoge. Poveo je starcu predstavnike sukobljenih strana. Onaj koji je stajao za vrijeme molitve upita:”Je li običaj stajati tijekom molitve?” Starac odgovori: “Ne, to nije naš običaj.” Onaj čiji su pristaše sjedili reče: “Je li običaj sjediti za vrijeme molitve?” Starac će: “Ne, to nije naš običaj.” Na to se javi rabin: “Molimo Vas, pomozite! Nastao je pravi sukob, svi viču jedni na druge da ustanu ili sjednu…” “E TO JE NAŠ OBIČAJ!” – reče starac.

Poslovice

Hrabrost je strah koji je izgovorio molitvu. (Anoniman)