Preminula vjeroučiteljica Slavenka Barada

Iscrpljena dugom i teškom bolešću te potpuno predana u volju Božju, dana 13. studenoga 2020. u 50. godini života blago u Gospodinu preminula je preselivši se u Kuću Oca Nebeskoga Slavenka Barada, vjeroučiteljica mentorica u Centru za autizam u Splitu.

Vjeroučiteljica Slavenka Barada rođena je 15. siječnja 1971. godine u Splitu od majke Marije i oca pok. Mije. Sakramente krštenja, prve pričesti i potvrde primila je u svojoj rodnoj župi Gospe od Ružarija u Segetu Donjemu. Osnovnu školu završila je 1985. u Trogiru, a srednju školu ekonomskog smjera 1989. godine također u Trogiru. Godine 1991. upisuje se na Teološko-katehetski institut pri ondašnjoj Teologiji u Splitu, a danas Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu te 1999. godine stječe akademski naslov diplomiranog katehete – profesora vjeronauka.

p3040230

Zbog potrebe za vjeroučiteljskim kadrom već kao apsolventica 1998. godine započinje kao zamjena predavati katolički vjeronauk u OŠ Majstora Radovana i u OŠ „Petar Berislavić“ u Trogiru. Nakon toga napušta rodni grad i nadbiskupiju te odlazi u misije u Ekvador, gdje boravi volontirajući od 2000. do 2002. godine. U misijama se posebno istaknula na području kršćanske formacije mladih, pripremajući ih za sakramente te organizirajući i vodeći različite biblijske, duhovne i pedagoške radionice za mlade.

Obogaćena misionarskim iskustvom u radu s djecom i mladima, vraća se u domovinu te u rujnu 2002. godine ponovno nastavlja raditi kao vjeroučiteljica u više škola na području Splitsko-makarske nadbiskupije: u OŠ „Petar Berislavić“ u Trogiru, u OŠ Slatine u Slatinama i u OŠ Kralja Zvonimira u Segetu Donjemu. Kanonski mandat na neodređeno vrijeme i time stalno zaposlenje dobiva 2003. godine.

Od 2007. godine, uz svoj redoviti rad na pola satnice u OŠ Slatine u Slatinama, zapošljava se kao vjeroučiteljica na pola satnice u Centru za autizam u Splitu. Radi lakše komunikacije i organizacije nastave po pola radnog vremena u redovnoj školi i u Centru za autizam, godine 2018. premještena je na pola radnog vremena u OŠ Mejaši u Splitu, da bi u rujnu 2019. godine vlastitim naporom i zalaganjem konačno prešla na puno radno vrijeme u Centar za autizam. Nažalost, upravo u to vrijeme prošle godine započela je njezina borba s opakom bolešću.

Upravo radeći s djecom s poremećajima iz autističnog spektra, pok. Slavenka je pokazala sve svoje teološko-katehetske kompetencije i stručne vještine, ali iznad svega predanu i nesebičnu ljubav prema toj osjetljivoj skupini djece. Da bi što bolje odgovorila svom specifičnom vjeroučiteljskom poslanju dodatno se educirala i stručno usavršavala. Uz redovito stručno usavršavanje zajedničko svim vjeroučiteljima, 2011. godine pohađala je i uspješno završila jednogodišnje doškolovanje na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu stekavši stručne kompetencije za rad s učenicima s teškoćama u razvoju. Također je 2014. godine završila jednogodišnje teološko-katehetsko doškolovanje za odgojiteljice i stručne suradnike u predškolskim ustanovama prema odgojno-obrazovnom programu Kateheze Dobroga Pastira – Montessori pedagogija, u organizaciji Razvojnog centra „Sunčev sjaj – Nazaret“ iz Đakova.

 

Svoje bogato iskustvo, znanja i vještine, osobito one u radu s djecom s teškoćama, rado je dijelila s drugima. Između ostaloga, u OŠ Slatine više godina bila je voditeljica školskog preventivnog programa, zatim glavna urednica školskog lista Slatinko, te aktivna sudionica u različitim školskim natjecanjima, smotrama, priredbama i ostalim projektima. Na široj izvanškolskoj razini, držala je predavanja na stručnim skupovima vjeroučitelja, pripremala i održala cijeli niz stručnih pedagoških radionica na županijskim stručnim vijećima vjeroučitelja, na nadbiskupijskim stručnim skupovima, kao i na katehetskim školama na nacionalnoj razini. Pokrenula je i uređivala zasebnu rubriku u godišnjaku Katehetskog ureda „Svjedok“ o učenicima s teškoćama te svake godine objavljivala stručne članke i ogledne odgojno-obrazovne materijale. Objavila je tri priručnika s konkretnim vjeronaučnim materijalima (Crkva, Sakramenti i Crkvena godina), namijenjeni razvojnoj dobi djece od 3. do 6. godine, a prikladni su i za uporabu u dječjim vrtićima, kao i za djecu s teškoćama u razvoju u centrima za odgoj i obrazovanje. Posebno se istaknula u vrlo strpljivoj, stručnoj i pastoralno zahtjevnoj pripravi djece iz autističnog spektra za primanje sakramenata koje je svake druge godine imalo svoj vrhunac u slavlju prve svete pričesti i svete potvrde u župnoj crkvi sv. Križa u splitskom Varošu. Mnogi će roditelji tih prvopričesnika i krizmanika posvjedočiti s koliko ih je ljubavi i predanja pok. Slavenka pripremala i kako je upravo u tim slavljima draga pokojnica vidjela vrhunac i krunu svoga vjeroučiteljskog poslanja. Upravo na temelju stručnih referenci te bogatog školskog i izvanškolskog angažmana, na prijedlog Katehetskog ureda Slavenka Barada promovirana je u zvanje vjeroučitelja mentora 2015. godine.

Budući da su sprovodni obredi bili vani ispred mrtvačnice, bez obzira na važeće epidemiološke mjere pok. Slavenka ispraćena je u nazočnosti obitelji, rodbine i velikog broja prijatelja i kolega te pokopana 15. studenoga 2020. godine u obiteljskoj grobnici u Segetu Donjemu. Sprovodne obrede predvodio je mjesni župnik don Nikola Galov, koji je istaknuo Slavenkinu snagu vjere i strpljenja u njezinoj dugoj i teškoj bolesti. Prigodnu homiliju održao je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš, izrazivši sućut i ljudsku blizinu majci i sestrama pokojnice u ime splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića, u ime svih vjeroučitelja i vjeroučiteljica Splitsko-makarske nadbiskupije, u ime svih školskih kolega, kolegica i vjeroučenika gdje je Slavenka radila te u svoje osobno ime. Predstojnik Periš istaknuo je ljudske, kršćanske i profesionalne vrline pok. vjeroučiteljice, posebno spomenuvši njezinu vjeru prožetu prihvaćanjem vlastitoga križa kao i življenjem križeva djece s teškoćama i njihovih roditelja. Zahvalivši Bogu za jedan plodonosan život, prožet ljubavlju prema najpotrebnijima i nadahnut vjerom u Isusa Krista i nadom u vječni život, predstojnik je sažeo u jednu rečenicu pokojničin život: „Malo je reći da je Slavenka radila kao vjeroučiteljica; ona je vjeronauk živjela.“

Još jednom zahvaljujemo dragom Bogu na istinskom življenju i prenošenju vjere naše drage pokojnice Slavenke koju je ona na osobit način svjedočila u svom vjeroučiteljskom radu među najmanjima i najpotrebnijima kršćanske ljubavi. Čuvat ćemo uspomenu na njezin život i trajno je se sjećati u svojim molitvama.

Počivala u miru Božjemu!

Josip Periš

Zanimljivosti

Puno ime Los Angelesa je ”El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula”, što u prijevodu znači Grad Anđela.

Humor

Učitelj pita Marka: Zašto jučer nisi došao u školu? – Umro mi je stric pa sam išao na sprovod. Dobro, ali nemoj da se to više ikada ponovi!

Poslovice

Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima. (Latinska poslovica)