Preminula vjeroučiteljica Ruža Mihanović

Split, 20. studenoga 2012.

Nakon duge i teške bolesti, potpuno predana u volju Božju, preminula je 20. studenoga 2012. godine Ruža Mihanović, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Sućidar“ u Splitu.

Pok. Ruža je rođena 14. travnja 1957. u Veloj Luci na Korčuli od pok. roditelja Vjekoslava i Franice Zene Surjan. Osnovnu školu završila je u rodnoj Veloj Luci. Pred kraj osnovne škole umire joj majka, a pok. Ruža odlazi u Split upisujući srednju upravnu školu i sama se školuje pomažući u jednoj obitelji čuvajući djecu. Upisuje zatim pravni fakultet koji uspješno završava, ali zbog svog kršćanskog osvjedočenja nikako nije uspjela dobiti stalno zaposlenje u struci. Budući da je bila vrlo aktivna u svojoj župi, na poticaj i preporuku župnika, upisuje i u roku završava teološko-katehetski institut te se zapošljava kao vjeroučiteljica. Najprije radi kraće vrijeme kao vjeroučiteljica u OŠ „Blatine-Škrape“ i u OŠ „Pujanke“, a od 1995. godine stalno se zapošljava u OŠ „Sućidar“ u Splitu. Kršćanski brak je sklopila 1985. godine s Vjekoslavom Mihanovićem i rodila petero djece čime je djelatno pokazala što znači biti uzorna supruga i kršćanska majka.

Ruza Mihanovic sprovod

Njezina prerana smrt najviše je pogodila njezinu obitelj s još uvijek malodobnom djecom, ali i njezine kolege i kolegice vjeroučitelje i nastavnike, te nadasve generacije vjeroučenika kojima je predavala vjeronauk. Pok. Ruža bila je jedna jednostavna i skromna osoba, ponizna i samozatajna, uvijek je zračila životnom vedrinom i optimizmom što se očitovalo i u njezinoj teškoj bolesti. Upravo te je kvalitete unosila među vjeroučitelje, u razred među učenike i u zbornicu među nastavnike. Od srca smo joj zahvalni što nam je najprije svojim kršćanskim životom pružala svjedočanstvo vjere koju je s puno ljubavi i vjeroučiteljskog umijeća prenosila tolikim naraštajima vjeroučenika u svojoj školi.

Pok. Ruža pokopana je 22. studenoga u Sitnom Donjemu. Uz nazočnost velikog mnoštva ljudi, osobito rodbine, vjeroučitelja, nastavnika, vjeroučenika, župljana i prijatelja, s tugom u srcu i nadom u vječni život oprostili smo se od naše drage kolegice i vjeroučiteljice. Svetu misu i sprovodne obrede predvodio je mjesni župnik don Marko Klarić u koncelebraciji s još deset svećenika. Župnik je u prigodnoj homiliji ohrabrio ožalošćenu obitelj istaknuvši njenu strpljivost u podnošenju teškog križa boli i patnje, kao i potpunog predanja u volju Božju i sve pozvao na vjeru u uskrslog Gospodina. Na kraju mise u ime Djela Marijina od pok. Ruže oprostila se jedna članica koja je posvjedočila kako je našu Ružu do posljednjeg trenutka krijepila molitva, a resila strpljivost i blagost.

Od pokojne vjeroučiteljice oprostio se i predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš izrazivši sućut obitelji u svoje osobno ime, uime splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, uime svih vjeroučitelja i nastavnika OŠ „Sućidar“ te uime svih Ružinih vjeroučenika, od kojih su mnogi sa suzom u oku i ružom u ruci došli oprostiti se od svoje drage vjeroučiteljice. Don Josip je ukratko podsjetio nazočne na ljudske i kršćanske kvalitete pokojnice, istaknuo njenu blagu prisutnost, poniznost i samozatajnost kojima je obogaćivala susrete vjeroučitelja i zahvalio joj za predano vjeroučiteljsko svjedočenje i služenje.

Dobri Bog joj bio vječna nagrada i počivala u miru Božjemu!

Josip Periš

Zanimljivosti

Ispred ikone Marijina Navještenja na otoku Tinos u Grčkoj mora jednom u životu proći svaki Rom pravoslavne vjere. Glavnom ulicom do svetišta, 800 metara prolaze uglavnom na koljenima ili puzeći. Katolici ovo pravoslavno svetište nazivaju Egejskim Lurdesom.

Humor

Vjeroučiteljica tumačeći Petrovo zatajenje zaključi zaključi kako pijetao zakukuriče svaki put kad se nešto slaže, Ivica upita: Zašto onda kukuriče u tri sata u noći kad svi spavaju? ZATO JER SE TADA TISKAJU NOVINE!

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)