Preminula vjeroučiteljica Ikica s. Stela Mijić

Nakon kratke bolesti, dana 28. veljače 2021. godine, iznenada je u 60. godini života blago u Gospodinu preminula Ikica s. Stela Mijić, školska sestra franjevka i vjeroučiteljica u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ u Splitu i u Gimnazijskom kolegiju „Kraljica Jelena“ u Splitu.

ikica

Časna sestra Stela rođena je 18. kolovoza 1961. u Prugovu od majke Anđe i oca Ivana. U rodnom Prugovu završila je osnovnu školu. Godine 1976. ulazi kao kandidatica u zajednicu Školskih sestara franjevki Krista Kralja na splitskom Lovretu. Za vrijeme redovničke kandidature završila je Srednju kemijsku školu u Splitu te nakon mature ulazi u novicijat. Prve redovničke zavjete položila je 1982., a doživotne 1986. godine.

Svoj redovnički život najviše je posvetila pastoralnom i katehetskom djelovanju. Predvodila je liturgijsko pjevanje i predavala župnu katehezu u župi Konjsko i Koprivno, u Vrlici i u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Freiburgu. Bila je angažirana u pastoralu udovica i obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Od 1997. do 2002. godine bila je članica Komisije za duhovnost i liturgiju u Vijeću franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Uz svoj pastoralni rad, studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stječe akademski naslov diplomirane teologinje 1996 godine. Školski vjeronauk započinje predavati 1996. godine u osnovnim i srednjim školama u Kninu. Paralelno pohađa poslijediplomski studij na KBF-u u Zagrebu, a 2010. godine na Katoličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Beču obranila je doktorsku disertaciju iz područja Pastoralne teologije.

Od 2011. godine predaje katolički vjeronauk na području Splitsko-makarske nadbiskupije: najprije u Osnovnoj školi „Spinut“ u Splitu, zatim od 2014. u Osnovnoj školi „Ostrog“ u Kaštel Lukšiću, a od 2018. u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ u Splitu i u Gimnazijskom kolegiju „Kraljica Jelena“ u Splitu gdje ju je zatekla iznenadna i prerana smrt.

 

Pokojna s. Stela pokopana je 2. veljače 2021. u grobnici Školskih sestara franjevki na splitskom Lovrincu. Ispraćena je u nazočnosti svoje obitelji, velikog broja svećenika, časnih sestara, vjeroučitelja i njezinih vjeroučenika te velikog mnoštva vjernika. Sprovodne obrede predvodio je don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, a od pokojnice se oprostila provincijalna poglavarica s. Andrea Nazlić, prikazavši bogati životni put pokojne redovnice i zahvalivši joj za njezino istinsko redovničko služenje.

Nakon sprovodnih obreda služena je sveta misa zadušnica u samostanskoj kapeli sestara franjevki na Lovretu koju je predvodio predstojnik don Josip Periš. U homiliji je istaknuo kako se pok. Stela u svom redovničkom služenju najviše posvetila pastoralu, odgoju, župnoj katehezi i školskom vjeronauku. U poslu je bila pedantna, predana i angažirana. Zbog svojih teoloških i pedagoških kompetencija uživala je ugled i poštovanje među kolegama i kolegicama profesorima, a njezin topli i svjedočki pristup u razredu ostat će u trajnom sjećanju brojnim naraštajima učenika kojima je predavala vjeronauk – istaknuo je predstojnik Periš. Na kraju svete mise od sestre Stele dirljivim se riječima oprostio don Josip Dukić, ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“, istaknuvši kako je pokojnica ostavila upečatljivi trag u školi svojim profesionalnim i savjesnim pristupom te razumijevanjem i ljubavlju prema učenicima. To isto su posvjedočili Sara Lemo i Stipe Budić, učenici Nadbiskupijske gimnazije, koji su se iskreno i sa snažnim emotivnim nabojem oprostili od svoje drage vjeroučiteljice i razrednice.

Zahvaljujemo dragom Bogu za jedan bogati redovnički život, a osobito za neumorno i svjedočko prenošenje vjere naše drage pokojnice sestre Stele u svom vjeroučiteljskom radu. Čuvat ćemo uspomenu na njezin život i trajno je se sjećati u svojim molitvama. Dobri Otac kojemu je vjerno služila neka joj bude vječna nagrada.

Počivala u miru Božjemu!

Josip Periš

 

Zanimljivosti

Festanjul tj. predstavnik grada u festi sv. Vlaha u Dubrovniku mora biti Hrvat rođen od Prevlake do Lastova, dobar vjernik i uzoran građanin.

Humor

Razgovaraju dva šeika: “Meni se sviđaju sportski tipovi.” – prvi reče. “I meni isto. Jučer sam oženio rukometnu reprezentaciju.” – na to će drugi.

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)