Preminula vjeroučiteljica Ikica s. Stela Mijić

Nakon kratke bolesti, dana 28. veljače 2021. godine, iznenada je u 60. godini života blago u Gospodinu preminula Ikica s. Stela Mijić, školska sestra franjevka i vjeroučiteljica u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ u Splitu i u Gimnazijskom kolegiju „Kraljica Jelena“ u Splitu.

ikica

Časna sestra Stela rođena je 18. kolovoza 1961. u Prugovu od majke Anđe i oca Ivana. U rodnom Prugovu završila je osnovnu školu. Godine 1976. ulazi kao kandidatica u zajednicu Školskih sestara franjevki Krista Kralja na splitskom Lovretu. Za vrijeme redovničke kandidature završila je Srednju kemijsku školu u Splitu te nakon mature ulazi u novicijat. Prve redovničke zavjete položila je 1982., a doživotne 1986. godine.

Svoj redovnički život najviše je posvetila pastoralnom i katehetskom djelovanju. Predvodila je liturgijsko pjevanje i predavala župnu katehezu u župi Konjsko i Koprivno, u Vrlici i u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Freiburgu. Bila je angažirana u pastoralu udovica i obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Od 1997. do 2002. godine bila je članica Komisije za duhovnost i liturgiju u Vijeću franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Uz svoj pastoralni rad, studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stječe akademski naslov diplomirane teologinje 1996 godine. Školski vjeronauk započinje predavati 1996. godine u osnovnim i srednjim školama u Kninu. Paralelno pohađa poslijediplomski studij na KBF-u u Zagrebu, a 2010. godine na Katoličkom teološkom fakultetu Sveučilišta u Beču obranila je doktorsku disertaciju iz područja Pastoralne teologije.

Od 2011. godine predaje katolički vjeronauk na području Splitsko-makarske nadbiskupije: najprije u Osnovnoj školi „Spinut“ u Splitu, zatim od 2014. u Osnovnoj školi „Ostrog“ u Kaštel Lukšiću, a od 2018. u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ u Splitu i u Gimnazijskom kolegiju „Kraljica Jelena“ u Splitu gdje ju je zatekla iznenadna i prerana smrt.

 

Pokojna s. Stela pokopana je 2. veljače 2021. u grobnici Školskih sestara franjevki na splitskom Lovrincu. Ispraćena je u nazočnosti svoje obitelji, velikog broja svećenika, časnih sestara, vjeroučitelja i njezinih vjeroučenika te velikog mnoštva vjernika. Sprovodne obrede predvodio je don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, a od pokojnice se oprostila provincijalna poglavarica s. Andrea Nazlić, prikazavši bogati životni put pokojne redovnice i zahvalivši joj za njezino istinsko redovničko služenje.

Nakon sprovodnih obreda služena je sveta misa zadušnica u samostanskoj kapeli sestara franjevki na Lovretu koju je predvodio predstojnik don Josip Periš. U homiliji je istaknuo kako se pok. Stela u svom redovničkom služenju najviše posvetila pastoralu, odgoju, župnoj katehezi i školskom vjeronauku. U poslu je bila pedantna, predana i angažirana. Zbog svojih teoloških i pedagoških kompetencija uživala je ugled i poštovanje među kolegama i kolegicama profesorima, a njezin topli i svjedočki pristup u razredu ostat će u trajnom sjećanju brojnim naraštajima učenika kojima je predavala vjeronauk – istaknuo je predstojnik Periš. Na kraju svete mise od sestre Stele dirljivim se riječima oprostio don Josip Dukić, ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“, istaknuvši kako je pokojnica ostavila upečatljivi trag u školi svojim profesionalnim i savjesnim pristupom te razumijevanjem i ljubavlju prema učenicima. To isto su posvjedočili Sara Lemo i Stipe Budić, učenici Nadbiskupijske gimnazije, koji su se iskreno i sa snažnim emotivnim nabojem oprostili od svoje drage vjeroučiteljice i razrednice.

Zahvaljujemo dragom Bogu za jedan bogati redovnički život, a osobito za neumorno i svjedočko prenošenje vjere naše drage pokojnice sestre Stele u svom vjeroučiteljskom radu. Čuvat ćemo uspomenu na njezin život i trajno je se sjećati u svojim molitvama. Dobri Otac kojemu je vjerno služila neka joj bude vječna nagrada.

Počivala u miru Božjemu!

Josip Periš

 

Zanimljivosti

“Mačak Oscar obilazi krevete u domu u kojem su smještene starije osobe koje boluju od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti i ponekad se zaustavi i sklupča pokraj kreveta. U vrlo velikom broju slučajeva, pacijent kraj čijeg se kreveta Oscar zaustavio umre tijekom nekoliko sljedećih sati” piše dr. David Dosa u New England Journal of Medicine. Mačak je u domu za starije i bolesne osobe na Rhode Islandu u SAD-u naslutio kraj zemaljskog života za 25 osoba u razdoblju od 2 godine. “Mnoge obitelji umrlih nalaze u tome utjehu. Ako nisu stigli u bolnicu, oni cijene što je netko bio uz njihove bližnje u posljednjim satima života.”

Humor

Hodao čovjek plažom i odjednom ugleda lampu. Protrlja je da je očisti od pijeska, kad se pojavi duh i reče: - Oslobodio si me iz lampe i znaš kako već ide dalje. Ali ovo je već treći put ovaj mjesec i već ste mi dosadili pa možeš tražiti samo jednu želju. *Čovjek se duboko zamisli i reče: – Evo već dvadeset godina živim u Americi i volio bih posjetiti svoj zavičaj. Ali aviona se užasno bojim, a na brodu imam morsku bolest. Možeš li mi izgraditi most preko oceana. *Duh se nasmija: – To je nemoguće. Zamisli samo koliko ljudi treba da se most izgradi. I kako uopće da stupovi dosegnu dno Atlantika! Reci neku drugu želju. *Čovjek se opet duboko zamisli i reče: – Četiri puta sam se ženio i razvodio. Žene su mi uvijek govorile da ne marim za njih i da sam bezosjećajan. Volio bih da mogu razumjeti žene… da znam što one osjećaju, što misle kad iznenada zašute… da znam zašto plaču… da znam što one zbilja žele kad kažu “ma ništa”… da znam kako ih usrećiti. *Duh će na to: – Hoćeš li most sa dvije ili četiri trake?

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)