Preminula vjeroučiteljica Dijana Parać

(1963. – 2014.)

Nakon duge i teške bolesti, potpuno predana u volju Božju, preminula je 18. ožujka 2014. godine Dijana Parać, umirovljena vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Skalice“ u Splitu.

Pok. Dijana je rođena 8. veljače 1963. u Splitu od roditelja Luke i Marije rođ. Blažević. Osnovnu školu završila je 1977. godine, a srednju medicinsku školu 1981. godine u Splitu. Potom upisuje studij razredne nastave koji je uspješno završila 1985. godine te nastavlja izvanredni studij defektologije diplomiravši 1989. godine.

sprovod pok Dijane

sprovodna povorka nakon sv. Mise

Uvođenjem vjeronauka u škole pok. Dijana se zapošljava 1991. godine kao vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Skalice“ u Splitu, istovremeno upisujući teološko-katehetski studij na tadašnjoj Teologiji u Splitu koji završava 1994. godine stekavši akademski naslov diplomirane katehistice-profesorice vjeronauka. Kanonski mandat na neodređeno vrijeme za poučavanje vjeronauka u školi dobila je na početku 1996/1997. školske godine. Zbog teške bolesti i dugih bolovanja umirovljena je 2011. godine. Naša draga pokojnica bila je jedna plemenita osoba, blage naravi i evanđeoske poniznosti. I upravo te je svoje ljudske i vjerničke kvalitete svjedočki prenosila generacijama učenika u Osnovnoj školi „Skalice“ koja će je zasigurno pamtiti kao dobru i plemenitu vjeroučiteljicu.

Sve je sakramente primila u Splitu, a sakrament kršćanskoga braka sklopila je 1990. godine s Markom Paraćem. Majka je četvero djece – Zvonimira, Marije, Katarine i Luke. Bila je otvorena životu i usprkos narušenom zdravlju odgajala je sa suprugom Markom svoju djecu i time djelatno svjedočila svoju vjeru, ne samo kao vjeroučiteljica, nego kao uzorna supruga i kršćanska majka. Strpljivo i jobovski je podnosila svoju bolest, puno su joj značili posjeti i podrška kolegica vjeroučiteljica, osobito onih iz prve generacije vjeroučitelja.

sprovod pok Dijane1

molitva i oproštaj od pok. Dijane – Gradac

Pok. Dijana pokopana je 20. ožujka 2014. u obiteljskoj grobnici u Gradcu kod Drniša. Ožalošćenu obitelj u sprovodnom obredu pratilo je mnoštvo ljudi, osobito rodbine, prijatelja, župljana, vjeroučitelja, nastavnika i vjeroučenika. Prekrasan sunčan dan i pjev ptica u krošnjama drveća na putu do crkve… I dok smo mi ožalošćeni preranim Dijaninim odlaskom pokušavali sabrati misli i obuzdati emocije, priroda je slavila novo rođenje za Nebo. Svetu misu zadušnicu, u koncelebraciji s mjesnim župnikom fra Josipom Jukićem i župnikom Mravinaca i Kučina don Filipom Pavićem, predvodio je don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. On je na početku ožalošćenoj obitelji izrazio sućut i uputio riječi ohrabrenja u ime splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, u ime svih vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije i u svoje osobno ime.

U prigodnoj homiliji don Josip je istaknuo kako je svaki čovjek biće koje postavlja pitanja i traži odgovore. Konačna pitanja o temeljnom smislu ljudskog života osobito nam se nameću kada se nađemo pred bolešću, patnjom i teškim životnim križevima. I jedini smisleni odgovor na njih pruža nam vjera u Isusa Krista koja je pok. Dijani davala snagu i strpljenje u podnošenju teške bolesti. Vjera pomaže čovjeku da u Bogu prihvati smrt, da joj se otvori i otkrije daljnje horizonte života koji se naziru i preko smrti. Naša Dijana itekako je naslućivala te horizonte, podsjetio je don Josip, i predana u Božju volju strpljivo je podnosila svoju patnju i bol. I njena obitelj zajedno s njom. Živjela je svoju vjeru u svom profesionalnom opredjeljenju za čovjeka, ali i u svojoj obitelji kao supruga i majka četvero djece.

Iako je prolazila dugu životnu korizmu žrtve i patnje, položila je „školu križa“ duboko uvjerena da se jedino po križu stiže k slavi uskrsnuća. Njezinu smrt smo prihvatili kao konačno oslobođenje njezine duše od okova fizičkih boli koje je duboko vjernički podnosila. „Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu“ (1 Kor 15,57).

Dobri Bog kojemu je vjerno služila bio joj vječna nagrada. Počivala u miru Božjemu!

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

U svetom gradu Jeruzalemu od kršćana različitih vjeroispovijesti najviše ima grkokatolika.

Humor

Čovjek sa samo 10 dolara u džepu, očajan, prijavio za posao u Microsoft kao čistač WC školjki. Kadrovski direktor ga je primio na razgovor i poslije kratkog testa mu reče: “Primljeni ste. Ostavite mi Vaš e-mail, da Vam mogu poslati ugovor i spisak Vaših dužnosti.” On, zbunjen, odgovori da nema računalo, pa samim tim ni e-mail. Direktor će na to: “Ako nemate e-mail, virtualno ne postojite, tako da Vas ne mogu primiti…” Siromah, očajan, iziđe iz ured. Uputi se prema supermarketu i tamo kupi gajbicu s 10 kg jagoda. Za kratko vrijeme, proda jagode na komad idući od vrata do vrata i do podne duplira početni kapital. Iznenađen i s entuzijazmom, ponovi istu stvar tri puta i vrati se kući sa 60 dolara. I tako je radio svaki dan od ranog jutra do kasne večeri. Utrostručavao je i učetvorostručavao kapital. Za kratko vrijeme kupi ručnu dvokolicu za posao, a kasnije i kamiončić. Za godinu dana postao je vlasnik male flote vlastitih motornih vozila, a za 5 godina vlasnik jedne od najvećih mreža za distribuciju namirnica u SAD-u. U tom trenutku, misleći na budućnost obitelji, odluči osigurati svoj život. Pozvao je brokera kako bi potpisao policu osiguranja. Broker ga na kraju razgovora zatraži e-mail adresu kako bi mu poslao prospekt osiguranja. *Čovjek odgovori da nema e-mail. “Baščudno, prokomentirao je broker, nemate e-mail a uspjeli ste napraviti malo carstvo. A zamislite gdje biste bili, da ste ga imali!?.” *Čovjek se zamisli, pa odgovori:… “U MICROSOFTU BI ČISTIO WC ŠKOLJKE!!!”

Poslovice

Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom. (Shakespear)