Preminula Ana s. Ankica Marić

(1954. - 2018.)

Nakon duge i teške bolesti, sva predana u volju Božju, dana 29. travnja 2018. godine u 64. godini života preminula je Ana s. Ankica Marić, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Dobri“ u Splitu. Sestra Ankica rođena je 30. kolovoza 1954. godine u Stjepan Krstu, u općini Stolac, Bosna i Hercegovina, od oca Marka i majke Lucije kao prvo od četvero djece.

U zrelijoj mladosti, u 23. godini života, nakon dugog Gospodinovog kucanja na vrata srca i njenog osobnog promišljanja, odlučuje se za posvećeni život i ulazi u Samostan Službenica Milosrđa u Dubrovniku u siječnju 1977. godine gdje započinje svoju redovničku formaciju. Formaciju novicijata obavila je u Žrnovnici nakon čega je 24. kolovoza 1980. godine u Splitu položila prve zavjete, a doživotne 25. kolovoza 1986. godine. Na Katehetskom institutu KBF-a u Zagrebu završila je teološko-katehetski studij 1987. godine stekavši akademski naslov diplomiranog katehete.

Kao redovnica služila je Gospodinu u raznim službama, a najviše kao katehistica i sakristanka u župama u Kaštel Sućurcu, na Kamenu i Pujankama, boraveći u zajednicama sestara u Vrbovcu, Zagrebu, Dubrovniku, Kaštel Sućurcu, Kamenu i Splitu. Najveći dio svog redovničkog života i služenja provela je kao vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Dobri“ u Splitu, gdje ju je zatekla teška bolest s kojom se nosila više od godinu dana.

Ako je istina da se „u smrti oslikava onaj koji se s njom susreće“, onda možemo zasigurno reći da je s. Ankica vrijeme bolesti uistinu živjela kao radosno iščekivanje vječnosti – preseljenje u vječnu Domovinu. Svjesna težine bolesti i njezinog ishoda, radosno i strpljivo ju je prihvatila i nosila u predanosti volji Božjoj i sa smiješkom. Svjesna do posljednjeg daha, svoje je patnje prikazivala za duhovne potrebe svoje redovničke zajednice, Crkve, svijeta i svoje obitelji.

Praćena molitvom svoje obitelji i rodbine, sestara Službenica Milosrđa i drugih redovnica, kolega i kolegica nastavnika iz Osnovne škole „Dobri“, vjeroučitelja i prijatelja, pokopana je 2. svibnja 2018. godine na gradskom groblju Lovrinac u Splitu. Od s. Ankice oprostila se provincijalka s. Mariangela Galić, prikazavši njezin životni put i redovničko poslanje.

Nakon sprovoda služena je sveta misa zadušnica u samostanskoj kapeli Službenica Milosrđa na Dobrome u Splitu koju je predvodio fra Ante Udovičić, župnik Gospe od zdravlja, u koncelebraciji s don Josipom Perišem, predstojnikom Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

Pok. s. Ankica svima nama koji smo je poznavali ostat će u sjećanju kao jedna uvijek vedra i nasmiješena osoba, skromna i ponizna redovnica te vrijedna i angažirana vjeroučiteljica. Neka joj Gospodin, kojemu je radosno služila, bude vječna nagrada i baština.

Počivala u miru Božjemu!

Josip Periš

Zanimljivosti

Konoplja je u razdoblju od 3000 godina, sve do 1883., bila bila najkorisnija biljka. Koristila se za izradu tkanina, sapuna, papira, lijekova i ulja.

Humor

Želiš godišnji odmor? NE MOŽE! Godina ima 365 dana. Dnevno spavaš 8 sati, što godišnje iznosi 122 dana. Ostaje 243 dana. Dnevno imaš 8 sati odmora, što iznosi dodatnih 122 dana. Ostaje 121 dan. 52 dana godišnje su nedjelje, kada se ne radi i ostaje 69 dana. 52 dana godišnje su subote, kada se također ne radi i ostaje 17 dana. Dnevno imaš pola sata pauze, što godišnje iznosi 7 dana. Ostaje 10 dana. 9 dana godišnje su blagdani, pa ostaje jedan jedini radni dan. Taj dan je 1. svibnja, Praznik rada, te se na taj dan ne radi. Kako pored svega ovoga uopće možeš tražiti godišnji odmor?!?

Poslovice

S ciljem pred očima i najsporiji napreduju brže nego oni najbrži bez cilja! (Lessing)