Preminula Ana s. Ankica Marić

(1954. - 2018.)

Nakon duge i teške bolesti, sva predana u volju Božju, dana 29. travnja 2018. godine u 64. godini života preminula je Ana s. Ankica Marić, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Dobri“ u Splitu. Sestra Ankica rođena je 30. kolovoza 1954. godine u Stjepan Krstu, u općini Stolac, Bosna i Hercegovina, od oca Marka i majke Lucije kao prvo od četvero djece.

U zrelijoj mladosti, u 23. godini života, nakon dugog Gospodinovog kucanja na vrata srca i njenog osobnog promišljanja, odlučuje se za posvećeni život i ulazi u Samostan Službenica Milosrđa u Dubrovniku u siječnju 1977. godine gdje započinje svoju redovničku formaciju. Formaciju novicijata obavila je u Žrnovnici nakon čega je 24. kolovoza 1980. godine u Splitu položila prve zavjete, a doživotne 25. kolovoza 1986. godine. Na Katehetskom institutu KBF-a u Zagrebu završila je teološko-katehetski studij 1987. godine stekavši akademski naslov diplomiranog katehete.

Kao redovnica služila je Gospodinu u raznim službama, a najviše kao katehistica i sakristanka u župama u Kaštel Sućurcu, na Kamenu i Pujankama, boraveći u zajednicama sestara u Vrbovcu, Zagrebu, Dubrovniku, Kaštel Sućurcu, Kamenu i Splitu. Najveći dio svog redovničkog života i služenja provela je kao vjeroučiteljica u Osnovnoj školi „Dobri“ u Splitu, gdje ju je zatekla teška bolest s kojom se nosila više od godinu dana.

Ako je istina da se „u smrti oslikava onaj koji se s njom susreće“, onda možemo zasigurno reći da je s. Ankica vrijeme bolesti uistinu živjela kao radosno iščekivanje vječnosti – preseljenje u vječnu Domovinu. Svjesna težine bolesti i njezinog ishoda, radosno i strpljivo ju je prihvatila i nosila u predanosti volji Božjoj i sa smiješkom. Svjesna do posljednjeg daha, svoje je patnje prikazivala za duhovne potrebe svoje redovničke zajednice, Crkve, svijeta i svoje obitelji.

Praćena molitvom svoje obitelji i rodbine, sestara Službenica Milosrđa i drugih redovnica, kolega i kolegica nastavnika iz Osnovne škole „Dobri“, vjeroučitelja i prijatelja, pokopana je 2. svibnja 2018. godine na gradskom groblju Lovrinac u Splitu. Od s. Ankice oprostila se provincijalka s. Mariangela Galić, prikazavši njezin životni put i redovničko poslanje.

Nakon sprovoda služena je sveta misa zadušnica u samostanskoj kapeli Službenica Milosrđa na Dobrome u Splitu koju je predvodio fra Ante Udovičić, župnik Gospe od zdravlja, u koncelebraciji s don Josipom Perišem, predstojnikom Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije.

Pok. s. Ankica svima nama koji smo je poznavali ostat će u sjećanju kao jedna uvijek vedra i nasmiješena osoba, skromna i ponizna redovnica te vrijedna i angažirana vjeroučiteljica. Neka joj Gospodin, kojemu je radosno služila, bude vječna nagrada i baština.

Počivala u miru Božjemu!

Josip Periš

Zanimljivosti

Saladinov brat Malek al-Adel Seifed-Din koji je izgubio osjetilo mirisa doživio je čudesno ozdravljenje za vrijeme hodočašća Gospi od Saidnaya (marijansko svetište 20 km od Damaska). U znak zahvalnosti poklonio je svetištu zlatnu ružu ukrašenu draguljima od koje je kako tradicija pripovijeda zamirisala cijela Sirijska pustinja. Ova se tradicija povezuje sa zazivom “Ružo otajstvena”.

Humor

Kad je otac Eleuterije napunio stotu godinu počeo je gubiti pamćenje. Jednog dana se izgubio na ulicama Damaska pa je upitao prodavača: – Oprosti, znaš li gdje je otac Eleuterije? – Ali vi ste otac Eleuterije. – zbunjeno će prodavač. – Jesam. Samo ne znam gdje se nalazim.

Poslovice

Ako hoćeš nešto reći, prvo provjeri tko će te slušati. (Gruzijska poslovica)