Predblagdansko druženje s don Josipom

Kučiće, 19. prosinca 2022.

Predstavnici županijskih stručnih vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda i Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk posjetili su mr. sc. don Josipa Periša, dugogodišnjeg predstojnika Katehetskog ureda, koji je od 22. kolovoza 2022. preuzeo novu službu župnika župe sv. Luke u Kučićima.

U predblagdansko vrijeme kad se na osobit način izražava ljubav i zahvalnost dragim ljudima, vjeroučitelji su odlučili uručiti dar don Josipu. Dugo se pripremao i promišljao taj dar jer su vjeroučitelji, prisjećajući se mnoštva lijepih trenutaka, željeli darovati don Josipu nešto lijepo i korisno, nešto što bi ga moglo obradovati i podsjetiti na vjeroučitelje Splitsko-makarske nadbiskupije. Kao nadahnuće i poticaj zaiskrio je trenutak kad je na jednom od izleta don Josip ugledao klavir i ozarenog lica zasvirao slaveći Boga pjesmom. Sa željom da i vjeroučitelje s radošću pamti kao note na Božjem notnom listu, darovali su mu taj lijepi instrument u koji je svatko od vjeroučitelja svojim prilogom mogao utkati mrvicu svoje ljubavi i poštovanja.

Kako svaki dar ima i svoju emotivnu i društvenu vrijednost, puno veću od novca kojim je plaćen, vjeroučitelji su željeli zahvaliti don Josipu na dvadeset i tri plodne godine koje je proveo na čelu Katehetskog ureda, na svim vrijednim projektima i inicijativama koje je ostvario, ali najviše na njegovoj velikoj želji da svi vjeroučitelji budu više Božji, na svakoj izgovorenoj riječi koja ih je usmjeravala prema Kristu, na očinskoj brizi za svakog pojedinog vjeroučitelja, na svim trenutcima radosti i veselja.

Don Josip je ugostio vjeroučitelje u župnoj kući, pokazao im drevnu, lijepo okićenu crkvicu sv. Luke u kojoj se preko tjedna slavi sv. misa, zatim groblje i bratimsku kuću koja služi kao vjeronaučna dvorana. U novoj crkvi Presvetog Tijela i Krvi Kristove, zajedno sa župljanima, proslavili su sv. misu koju je prevodio don Josip, a nakon toga družili su se uz bogatu trpezu.

Sa željom da u srca i duše povjerenih mu župljana i studenata i dalje upisuje lijepe, plemenite, dobre i humane note rastali smo se od don Josipa dogovarajući neke nove susrete na županijskim stručnim vijećima u Kučićima, ali i u nekim novim projektima koji tek trebaju ugledati svjetlo dana…

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Ljudi su ubijali crne pijetle jer su vjerovali da se iz njih razvija zmaj ili bazilisk (biće iz bajke s pogledom koji ubija).

Humor

Jedan bračni par odlučio je ove zime provesti tjedan dana u južnim krajevima. Iz poslovnih razloga, muž je otputovao jedan dan prije svoje žene. Kada je stigao, ušao je u hotelsku sobu, izvadio svoj laptop i odmah poslao e-mail svojoj ljubljenoj supruzi. Međutim, u e-mail adresi izostavio je jedno slovo pa je e-mail stigao udovici koja je upravo pokopala svoga muža. *Ta ista upravo je pregledavala svoju poštu, kako bi eventualno pročitala sućuti svojih prijatelja i poznanika… Tada u sobu ulazi njezin sin i vidi majku kako onesvještena leži na podu. *Njegov pogled pada na monitor gdje piše: *To: moju ostalu ženu From: njenog prerano otputovalog muža Subject: stigao sam Najdraža, stigao sam. Već sam se snašao i vidim da je sve spremno za tvoj sutrašnji dolazak! Želim ti lijep put i očekujem te. S ljubavlju, tvoj muž! *P.S. Pakleno vruće je ovdje dolje!!!

Poslovice

Kad bogataš postane siromah, postane i učitelj. (Kineska)