Polaznici Centra „Juraj Bonači“ primili sakramente prve pričesti i potvrde

Split, 18. lipnja

U subotu, 18. lipnja, u župi sv. Andrije na Sućidru u Splitu splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje na kojem je dvadeset i troje polaznika splitskog Centra „Juraj Bonači“ primilo sakramente prve pričesti i potvrde. U koncelebraciji su bili don Stipan Šurlin, župnik župe sv. Andrije i don Nikola Šakić, nadbiskupov tajnik, a misno slavlje pjesmom je animirao VIS Izidor.

 

Obitelji, rodbina i prijatelji slavljenika ispunili su župnu crkvu sv. Andrije te je cijeli prostor odisao radošću i veseljem. Osim najbliže rodbine slavljenika podjeli sakramenata prisustvovali su i djelatnici centra „Juraj Bonači“ predvođeni ravnateljicom gđom. Snježanom Čotić. Krizmanike i prvopričesnike, tokom cijele godine, za ovaj iznimno važan trenutak njihovih života pripremali su vjeroučiteljica Melita Luetić i don Stipan Šurlin. Na samom početku misnog slavlja recitacijom „Gdje je Bog“ prisutne je pozdravio krizmanik Šimun Domazet, a ostala liturgijska čitanja pročitali su roditelji i sestra slavljenika.

"Vidim da smo mi stariji malo ozbiljni, a naši slavljenici razigrani i veseli pa vjerujem da su oni u pravu", poručio je nadbiskup Barišić na početku svoje homilije. Podsjetio je da Bog u ovom slavlju želi pokazati svoju ljubav prema mladima koji će primiti sakramente, a koliko mogu oni se raduju te i nas pozivaju da budemo dionici te njihove radosti. Iako se nalazimo u grešnom vremenu u kojem ne možemo biti do kraja ostvareni, nikada ne gubimo svoje dostojanstvo koje se temelji na tome da smo djeca Božja. "Svi smo mi ljudi s posebnim potrebama, a jedna nam je zajednička. Budući da smo svi sagriješili potrebni smo ljubavi i milosrđa Božjega" poručuje nadbiskup te ističe da Gospodin gleda srce, a ne ljepotu i snagu te nas sve jednako prihvaća. Gospodin je, dakle, mjera svakog čovjeka. Nadalje, ova su djeca osjetljiva na ljubav i male geste pa u nama bude ono što je zaspalo. "Oni, svjedoci dobrote, nas hendikepirane u osjećajima, ljubavi, zahvalnosti, malim gestama bude i u nama spašavaju ljudskost", tvrdi nadbiskup. Također ističe da ih Bog neizmjerno ljubi i želi da se susretnu s Njegovom ljubavlju. Bog im želi biti još bliži u njihovoj situaciji, ali i da svi mi koji smo s njima budemo znak te Božje ljubavi ovim mladima. Na koncu nadbiskup je zaželio da Gospodin u njihovim srcima bude još prisutniji i da njihov život bude obilježen radošću i zahvalnošću onih kojima su darovani.

 

Nakon podjele sakramenata zahvalnu meditaciju pročitala je krizmanica Hanna Dulčić, a na samom koncu slavlja prisutnima se obratio don Stipan Šurlin koji je zahvalio nadbiskupu na predvođenju ovog slavlja, ravnateljici Centra gđi. Čotić, vjeroučiteljici Meliti koja je sve pripremila kao i zboru koji je slavlje pratio pjesmom. Nakon što su slavljenici uručili Nadbiskupu i ostalim svećenicima prigodne poklone, koje su sami izradili, nadbiskup je čestitao svim slavljenicima i njihovim obiteljima te podijelio blagoslov. Uslijedila je zajednička fotografija, a druženje se nastavilo uz prigodni domjenak u župnim prostorijama.

Danijela Musulin

 

Zanimljivosti

Nero-Burning rom program za snimanje podataka na CDR i DVDR tj. za prženje dobio je ime po Luciju Demetriju Neronu rimskom caru koji je spalio Rim 64. godine i zato optužio kršćane.

Humor

Poglavica nekoga plemena zatražio krštenje od misionara. Poglavico, imaš dvije žene i prije krštenja bi se trebao odreći jedne – reče misionar. Hoću, ako mi kažeš gdje u Bibliji piše o tome – na to će poglavica. Nitko ne može služiti dvojici gospodara – reče misionar.

Poslovice

Ime nije ništa! Što nazivamo ružom to bi slatko mirisalo i s drugim imenom. (Shakespear)