Pokrenut novi katolički portal Mreže Riječi

Split, 25. ožujka 2023.

Mreže Riječi katolički je portal koji su pokrenuli vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije sa svojim suradnicima u cilju širenja Božje riječi dalje od školskih učionica i vjeronaučnih dvorana. Ovim projektom želimo živu Božju riječ prenijeti u vaše domove, na ulice te na sva ona mjesta gdje se okupljaju mladi i stari – svi oni koji otvorena srca traže Gospodina.

Mreže Riječi portal je koji okuplja katolike aktivne na području odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, teologije, medicine, komunikacijskih i drugih znanosti. Naši suradnici žele s vama podijeliti svoja znanja, iskustva i životne vještine kako bi radosna vijest odjeknula šire, iscijelila, podigla i nosila ljude današnjeg vremena.

Kolumne, koje čine sastavni dio ove platforme, okupljaju preko trideset različitih autora. Svaki od kolumnista svojim jedinstvenim izričajem i nadahnućem donosi temu iz svojega područja djelovanja: obiteljska problematika i pastoral, odgoj i obrazovanje, teologija, filozofija, književnost kršćanskog nadahnuća, kulturna, povijesna i zavičajna baština te tradicionalni i novi mediji. Donosit ćemo također i svjedočanstva kršćanskog života.

Svjesni privilegije, ali i odgovornosti koju imamo nastavljajući vjeru izniklu na grobovima salonitanskih mučenika, osobito Dujma i Staša, želimo promovirati kršćansku baštinu našeg naroda, njome se nadahnjivati i od nje živjeti.

Prvi gost Mreža Riječi bio je Gibonni – veliki umjetnik, pjesnik, kantautor, a prije svega vjernik. On je ostavio velik trag u vjeronaučnoj nastavi kroz pjesme koje vjeroučitelji koriste na svojim satovima. Njegovi stihovi nose poruke ljubavi, opraštanja, milosti, milosrđa, radosti, rađanja života i svega onoga što život čini lijepim pa su djeci i mladima putokazi prema temeljnim kršćanskim istinama.

Za razliku od službene stranice Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, koja i dalje ostaje aktivna te usmjerena prvenstveno prema vjeroučiteljima kao podrška njihovu radu, platforma Mreže Riječi želi zahvatiti šire, sve  do onih koji žele živjeti od Božje riječi i koji je žele naviještati.

Uredničko vijeće sastoji se od osoblja Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije te od nekoliko vjeroučitelja suradnika. Najuže uredničko vijeće čine: dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda, dr. sc. Nenad Palac, Mario Žuvela, dipl. teolog i Ivana Raspudić, mag. paed. relig. et catech.

Po zagovoru Blažene Djevice Marije, na blagdan Navještenja Gospodinova, neka nam Gospodin udjeli obilje svoga blagoslova da ga možemo slijediti, da možemo služiti drugima i dovesti ih Kristu.

Zanimljivosti

Na jugoistoku Rumunjske postoji ikona Rasplakane Gospe za koju se vjeruje da je 1699. godine plakala 26 dana. Ikoni se pripisuje čudesno ozdravljenje od sljepoće stoga joj na blagdan Velike Gospe hrle tisuće hodočasnika.

Humor

Stari pobožni propovjednik na samrti pozva bankara i odvjetnika da budu s njima u zadnjim trenucima života. Bankar upita: Pastore, zašto ste izabrali baš nas dvojicu da dođemo i budemo s Vama u vašim posljednjim trenucima? Stari propovjednik je podigao pogled i slabašnim glasom rekao: Želim da budem što sličniji Isusu, i da umrem kao i On – između dva lopova!

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)