Podjela kanonskih mandata za školsku godinu 2010./11.

Split, 4. rujna 2010.

Sedamdeset vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije primilo je u subotu 4. rujna kanonsko poslanje za poučavanje katoličkoga vjeronauka u katehetskoj godini 2010./11.

Ovaj bitno eklezijalni čin, kako je naglasio predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, upriličen je nakon koncelebriranog misnog slavlja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

podjela kanonskih mandata vjerouciteljima2010

Na samom početku misnoga slavlja mons. Barišić istaknuo je kako je ovo važan dan ne samo za one koji primaju kanonski mandat nego i za cijelu mjesnu Crkvu. „Biti vjeroučitelj uzvišeno je zvanje, a kanonsko poslanje nije samo papir i potvrda nego velika zadaća i povjerenje koje Crkva ima u vas. Stoga, u ovo misno slavlje želimo uključiti sve vjeroučitelje, nastavnike, roditelje i đake naših škola u kojima želimo biti blagovjesnici Radosne vijesti“, istaknuo je nadbiskup. U svojoj je propovijedi stavio naglasak na ispravno razumijevanje samih sebe i prikladno predstavljanje sebe drugima. „Postoje dvije opasnosti: prva je da kao kateheta pogrešno shvatim sam sebe tako da svoje talente koje mi je Bog dao koristim protiv drugoga, a druga opasnost je da me oni kojima sam poslan pogrešno shvate. Mi se poput sv. Pavla trebamo razumjeti iz odnosa s Kristom“, naglasio je splitsko-makarski nadbiskup upozorivši vjeroučitelje da trebaju prednjačiti u ispravnosti naučavanja i u ćudoređu. U svjetlu biblijskoga teksta mons. Barišić je pozvao vjeroučitelje da ne budu opterećeni učenjem propisa, zabrana, zakona koji su često smisao sami sebi nego da vjeroučenicima radosno navještaju i otkrivaju uskrsnu dimenziju da mogu biti više s Kristom i jedni s drugima.

Poželjevši im uspješnu školsku godinu nadbiskup je vjeroučiteljima podijelio mandate, nekima na određeno a drugima na neodređeno vrijeme do opoziva.

Susret nadbiskupa s vjeroučiteljima nastavljen je uz osvježenje i domjenak u kripti katedrale.

Zanimljivosti

Kad bismo cjelokupno svjetsko stanovništvo sveli na selo sa stotinu stanovnika u njemu bi živjelo 57 Azijata, 21 Europljanin, 14 Amerikanaca i 8 Afrikanaca. Živjele bi tu 52 žene i 48 muškaraca, 70 nebijelaca i 30 bijelaca, 70 nekršćana i 30 kršćana, 89 heteroseksualaca i 11 homoseksualaca. Šest posto osoba posjedovalo bi 59 posto svega privatnog bogatstva, a sva bi šestorica bila iz SAD-a. U nastambama bez najosnovnijih uvjeta stanovanja obitavalo bi njih 80; 70 bi ih bilo nepismenih, pedeset neishranjenih, 1 bi umirao, 1 bi se rađao, samo bi 1 imao računalo i samo bi se 1 mogao pohvaliti sveučilišnom diplomom.

Humor

U nekom zatvoru svećenik obilazi zatvorenike i započinje razgovarati s jednim od njih: “Zbog čega si ovdje, sinko?” “Velečasni, zato što su prozori previsoki, a rešetke prejake.”

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)