Podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima 2007.

Split, 31. kolovoza 2007.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit msgr. dr. Marin Barišić je 31. kolovoza u splitskoj prvostolnici na kraju misnog slavlja dodijelio šezdeset i jedan mandat vjeroučiteljima ove nadbiskupije.

 poslanja vjeronauk 2007U uvodnom dijelu sv. mise nadbiskup se prisjetio i stradalih u požaru na Kornatima, te je pozvao vjeroučitelje da i njih uključe u nakanu sv. mise.

U prigodnoj homiliji, nadbiskup je citirao sv. Pavla koji piše Solunjanima: „Bog Otac naš, uputio put vaš prema njima…“ primijenivši ove riječi na vjeroučitelje i zaželjevši im da Bog i njihov put upravi prema učenicima, pred kojih upravo imaju stati i posredovati im Krista Spasitelja. Jer kršćanstvo ne znači naučiti propise pa ih se onda pridržavati, nego kako Pavao kaže, da biste ugodili Bogu. To je veoma važno – otkriti bit poslanja, a to je Isus Krist. Pavao nadalje piše svojim učenicima:“…od mene ste naučili…“, ali kako da naši učenici nauče od nas?, upitao se dr. Barišić. – A to je mudar život. Mudre djevice su bdjele i nadolijevale ulja u svoje svijeće – nastavio je splitsko-makarski metropolit, pozvavši se pri tom na Matejev navještaj evanđelja o mudrim i ludim djevicama. – Ulje je u ovoj prispodobi naš rad i duhovna snaga koju uvijek moramo nadolijevati da bi svjetiljka svijetlila i da bismo bili sposobni ići Kristu u susret. Stoga, dopustimo Gospodinu da u naša srca ulije sebe. Tako možemo učenicima reći tko je osoba Isusa Krista. Želim naglasiti svima vama, da mladi u nama prepoznaju prisutnost Krista.Mi ga susrećemo u tim osobama mladića i djevojaka. Mi im otkrivamo da mogu prepoznati sebe kao vrijedne članove ovoga društva, naglasio je nadbiskup, te još jednom ponovio Pavlove riječi: „Bog otac naš, uputio put vaš prema njima“.

Na kraju misnog slavlja vjeroučiteljima se obratio i predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, nazvavši ovaj susret i jednom malom duhovnom obnovom, obzirom da je tako sadržajan i da se događa neposredno pred početak nove školske godine. On je zahvalio i nadbiskupu Barišiću, a na samom kraju vjeroučitelji su primili mandate iz ruku svoga nadbiskupa.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

U hramu Kalbher u Ujainu (Indija) postoji kip Shive koji pije alkohol.Tisuće Hindusa koji inače ne smiju piti alkohol svakodnevno hodočaste noseći sa sobom boce viskija koje upravitelji hrama daju Aghorima.

Humor

JEDNA CIGARETA SKRATI ŽIVOT 2 MINUTE! JEDNA BOCA ALKOHOLA SKRATI ŽIVOT 5 MINUTA! JEDAN RADNI DAN SKRATI ŽIVOT 8 SATI!

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)