Podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima 2007.

Split, 31. kolovoza 2007.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit msgr. dr. Marin Barišić je 31. kolovoza u splitskoj prvostolnici na kraju misnog slavlja dodijelio šezdeset i jedan mandat vjeroučiteljima ove nadbiskupije.

 poslanja vjeronauk 2007U uvodnom dijelu sv. mise nadbiskup se prisjetio i stradalih u požaru na Kornatima, te je pozvao vjeroučitelje da i njih uključe u nakanu sv. mise.

U prigodnoj homiliji, nadbiskup je citirao sv. Pavla koji piše Solunjanima: „Bog Otac naš, uputio put vaš prema njima…“ primijenivši ove riječi na vjeroučitelje i zaželjevši im da Bog i njihov put upravi prema učenicima, pred kojih upravo imaju stati i posredovati im Krista Spasitelja. Jer kršćanstvo ne znači naučiti propise pa ih se onda pridržavati, nego kako Pavao kaže, da biste ugodili Bogu. To je veoma važno – otkriti bit poslanja, a to je Isus Krist. Pavao nadalje piše svojim učenicima:“…od mene ste naučili…“, ali kako da naši učenici nauče od nas?, upitao se dr. Barišić. – A to je mudar život. Mudre djevice su bdjele i nadolijevale ulja u svoje svijeće – nastavio je splitsko-makarski metropolit, pozvavši se pri tom na Matejev navještaj evanđelja o mudrim i ludim djevicama. – Ulje je u ovoj prispodobi naš rad i duhovna snaga koju uvijek moramo nadolijevati da bi svjetiljka svijetlila i da bismo bili sposobni ići Kristu u susret. Stoga, dopustimo Gospodinu da u naša srca ulije sebe. Tako možemo učenicima reći tko je osoba Isusa Krista. Želim naglasiti svima vama, da mladi u nama prepoznaju prisutnost Krista.Mi ga susrećemo u tim osobama mladića i djevojaka. Mi im otkrivamo da mogu prepoznati sebe kao vrijedne članove ovoga društva, naglasio je nadbiskup, te još jednom ponovio Pavlove riječi: „Bog otac naš, uputio put vaš prema njima“.

Na kraju misnog slavlja vjeroučiteljima se obratio i predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, nazvavši ovaj susret i jednom malom duhovnom obnovom, obzirom da je tako sadržajan i da se događa neposredno pred početak nove školske godine. On je zahvalio i nadbiskupu Barišiću, a na samom kraju vjeroučitelji su primili mandate iz ruku svoga nadbiskupa.

Slavko Jerončić

Zanimljivosti

Nostradamusova proročanstva odmah nakon izdavanja 1555. godine ocijenjena su kao “užasna zloporaba ljudske lakovjernosti” i već 1558. u Parizu je izašla knjiga koja pobija istinitost njegovih proročanstava.

Humor

Prodajem sinov index. Tri godine star. Kao nov

Poslovice

Tko laže vas, lagat će i protiv vas. (Hrvatska poslovica)