Podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima

Split, 30. kolovoza 2008.

Pedeset vjeroučitelja splitsko-makarske nadbiskupije primilo je 30. kolovoza prijelazne odnosno trajne mandate za novu školsku godinu, iz ruku svoga nadbiskupa dr. Marina Barišića.

mandat vjeronauk

Ovaj bitno eklezijalni čin, kako je to uvodno naglasio i sam predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, upriličen je nakon koncelebriranog misnog slavlja u splitskoj prvostolnici koje je predvodio nadbiskup Barišić. Ovom prigodom nadbiskup je uvodno podsjetio da je vjeroučiteljska služba Božji poziv i poslanje koje im Gospodin predaje preko apostolskih nasljednika. U prigodnoj homiliji, a oslonivši se pri tom na navještaj Matejeva evanđelja koji donosi prispodobu o talentima, nadbiskup je vjeroučiteljima predstavio primjer onih slugu koji su umnožili talente i spremni dočekali gospodara. Oni pak koji ne razvijaju talente, naglasio je nadalje splitsko-makarski metropolita, imaju „rupe“ u svom životu. Oni možda i ostvare karijeru i zarade novac, ali im izmiče život jer ga zakopavanjem talenata nisu ostvarili. Život se može ostvariti odgovornošću i savjesnošću, razvijanjem talenata koji se opet ne bi smjeli ograničiti samo na onu sposobnost koju imamo. Talenti su Božja ljubav prema čovjeku. Vi ste stoga pozvani u školu donositi ostvarenost i smisao učenicima, jer je puno „rupa“ u društvu. Dodjelom mandata vi možete ostvariti ovu prispodobu o talentima. Na kanonski mandat nitko nema pravo, ali kad ga dobijete onda je to povjerenje koje Crkva ima u vas.

Nakon dodjele mandata upriličen je u kripti katedrale kraći susret vjeroučitelja s nadbiskupom, a završio se njegovim lijepim željama vjeroučiteljima za uspješnu novu školsku godinu.

Zanimljivosti

U Bibliji je Abrahamova žena Sara opisana kao veoma lijepa u dobi od 65 godina, ali kako je doživjela 127 godina njene šezdesete odgovaraju našim tridesetim ili četrdesetim godinama.

Humor

Jedan katolički svećenik i jedan rabin putovali vlakom. Kad je došlo vrijeme marende svećenik izvadi sendvić od kruha i salame i ponudi i svog suputnika. Rabin se zahvali i reče: “Ne smijem jesti svinjetinu, vjera mi brani.” “Ne znaš što propuštaš!” svećenik će na to i u miru pojede svoj sendvić. Kad je trebao izaći iz vlaka rabin, opraštajući se, reče: “Doviđenja i pozdravite svoju ženu.” “Ja nemam ženu, vjera mi brani” svećenik će na to. “Ne znaš što propuštaš…”

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)