Podjela kanonskih mandata

Split, 5. rujna 2009.

Pedeset i pet vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije primilo je u subotu 5. rujna kanonsko poslanje za poučavanje katoličkoga vjeronauka u katehetskoj godini 2009./10.

Ovaj bitno eklezijalni čin, kako je to uvodno naglasio i sam predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, upriličen je nakon koncelebriranog misnog slavlja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma koje je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić.

poslanja vjeronauk 2009 300x225

Na samom početku mons. Ćubelić prenio je vjeroučiteljima pozdrave i zahvale za molitve splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića koji se već tri tjedna nalazi u bolnici. Ohrabrivši ih da je sada nadbiskupovo zdravstveno stanje vrlo dobro potaknuo ih je na daljnju povezanost u molitvi za dijecezanskoga biskupa koji im je i izdao ispravu o kanonskome mandatu. Isprava se dodjeljuje na određeno ili neodređeno vrijeme. Dijecezanski je biskup može opozvati zbog nedostatka s obzirom na ispravnost naučavanja i s obzirom na osobno ćudoređe. Na kanonski mandat, dakle, nitko nema pravo, ali kada ga dobiju onda je to povjerenje koje Crkva ima u njih.

U tom je duhu mons. Ćubelić u propovijedi govorio o povjerenju koje Crkva ima u vjeroučitelje te o njihovoj velikoj zadaći u evangelizaciji. Upozorivši ih da u središtu njihova poučavanja ne bude znanje i slovo zakona nego bogatstvo duha, istaknuo je: „Isus hoće da svoj pogled okrenemo prema sadržaju i duhu poruke, da u njoj otkrijemo ljepotu i radost života. Tako će učenici iz vaše radosti življenja Evanđelja i vjere, učiti i primati radost, ne će biti opterećeni učenjem propisa, zabrana, zakona koji su često smisao sami sebi nego će otkriti dublji smisao da mogu biti više s Gospodinom i jedni s drugima te više jedni za druge“. Mladim naraštajima pomoći upoznati Krista kako bi ga mogli slijediti i za nj svjedočiti, u ovomu turbulentnom dobu nije lagana zadaća ali je tim više uzvišenija, ustvrdio je mons. Ćubelić poželjevši im da i ove godine u tom pogledu budu uspješni.

Nakon dodjele mandata susret je uz osvježenje i domjenak nastavljen u kripti katedrale.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Svakog dana rodi se 364 321 beba a umre 147 137. Dakle planeta je svakoga dana bogatija za 217 184 čovjeka.

Humor

Učiteljica: “Ivice zašto si doveo djeda na roditeljski sastanak?” Ivica: “Zato što jedino on slabo vidi.”

Poslovice

Kada je ljubav mršava, mane su debele. (Engleska)