Podjela kanonskih mandata

Split, 5. rujna 2009.

Pedeset i pet vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije primilo je u subotu 5. rujna kanonsko poslanje za poučavanje katoličkoga vjeronauka u katehetskoj godini 2009./10.

Ovaj bitno eklezijalni čin, kako je to uvodno naglasio i sam predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, upriličen je nakon koncelebriranog misnog slavlja u splitskoj prvostolnici sv. Dujma koje je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić.

poslanja vjeronauk 2009 300x225

Na samom početku mons. Ćubelić prenio je vjeroučiteljima pozdrave i zahvale za molitve splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića koji se već tri tjedna nalazi u bolnici. Ohrabrivši ih da je sada nadbiskupovo zdravstveno stanje vrlo dobro potaknuo ih je na daljnju povezanost u molitvi za dijecezanskoga biskupa koji im je i izdao ispravu o kanonskome mandatu. Isprava se dodjeljuje na određeno ili neodređeno vrijeme. Dijecezanski je biskup može opozvati zbog nedostatka s obzirom na ispravnost naučavanja i s obzirom na osobno ćudoređe. Na kanonski mandat, dakle, nitko nema pravo, ali kada ga dobiju onda je to povjerenje koje Crkva ima u njih.

U tom je duhu mons. Ćubelić u propovijedi govorio o povjerenju koje Crkva ima u vjeroučitelje te o njihovoj velikoj zadaći u evangelizaciji. Upozorivši ih da u središtu njihova poučavanja ne bude znanje i slovo zakona nego bogatstvo duha, istaknuo je: „Isus hoće da svoj pogled okrenemo prema sadržaju i duhu poruke, da u njoj otkrijemo ljepotu i radost života. Tako će učenici iz vaše radosti življenja Evanđelja i vjere, učiti i primati radost, ne će biti opterećeni učenjem propisa, zabrana, zakona koji su često smisao sami sebi nego će otkriti dublji smisao da mogu biti više s Gospodinom i jedni s drugima te više jedni za druge“. Mladim naraštajima pomoći upoznati Krista kako bi ga mogli slijediti i za nj svjedočiti, u ovomu turbulentnom dobu nije lagana zadaća ali je tim više uzvišenija, ustvrdio je mons. Ćubelić poželjevši im da i ove godine u tom pogledu budu uspješni.

Nakon dodjele mandata susret je uz osvježenje i domjenak nastavljen u kripti katedrale.

Silvana Burilović

Zanimljivosti

Glava sv. Krševana zaštitnika Zadra čuva se u Kotoru.

Humor

Obavijest na ulazu u crkvu: Dragi vjernici, Gospodin nam se obraća na razne načine. Ali sigurno vas neće zvati na mobitel. ZATO VAS LIJEPO MOLIM DA GA ISKLJUČITE PRIJE ULASKA!

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)