Osmero djece iz Centra za autizam primilo Prvu svetu pričest

Split, 5. lipnja 2021.

Osmero polaznika u dobi od devet i deset godina Centra za autizam Split primilo je sakrament Prve sv. Pričesti u subotu, 5. lipnja u velikoj kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. Misno slavlje predvodio je don Mato Brečić, duhovnik u sjemeništu.

 „Vaša djeca će se susresti s Onim koji je Prisutnost, s Onim koji je smislio ovaj čudesni način darivanja kako bi ostao s nama i s njima. Susresti će se s Bogom. Susrest će se s Onim koji je na njih mislio prije nego su se rodili. Koji je njihova imena izgovorio prije nego su postali, s Onim koji im je dao da žive i time obradovao tolike oko njih - vas roditelje, braću i sestre, mene koji sam radostan što sam vas upoznao i danas mogu govoriti o Bogu“, kazao je don Mato na početku svoje propovijedi.

Često se pitamo zašto je Bog dopustio te njihove poteškoće, kazao je don Mato te nastavio, iako često na to ne možemo dati odgovor znamo da je Bog sama dobrota i da „ne može učiniti ništa nego dobro, jer je sam sav Dobar, i kad pripusti nešto loše to je zato jer vidi da će na kraju sve završiti dobro. Bitan je kraj. Bitan je onaj svijet koji nas čeka. Bitan je vječni svijet, dragi oče i majko, koji si se napatio. Bitna je vječnost. I ova djeca, nevina i čista i dobra, koja vjerujemo negdje u dubini svoga bića ljube Boga na svoj način, osjećaju njegovu Prisutnost, kako možda mi i ne možemo zamisliti, biti će jednoga dana s njim.“ I ova pričest je, nastavio je don Mato, „anticipacija toga događaja susreta i jedinstva s njim u vječnosti. Najljepše što im možete pokloniti je da i vi jednom budete tamo s njima. Da se svi nađemo u Kristu.“

 

Fotogalerija: SBC i Danijela Musulin

Euharistija objavljuje Isusovo srce, kazao je te dodao: „Kao kada poklanjaš dar osobi do koje ti je stalo. U velikom daru u kojem si uložio najviše što si mogao, prijatelj može naslutiti kako je bila velika tvoja ljubav. A on ne daje nešto od sebe nego daje sama sebe. On poklanja Sebe tebi. Katkada se misli kada se govori o Kristovoj prisutnosti kao o prisutnosti nekoga svetoga predmeta, no tu je osoba, živa, osoba koja ljubi, koja te ljubi cijelim svojim bićem, ljubi te više nego što te itko ljubio u tvome životu, više nego što će te itko ljubiti kroz tvoj život. Kako ti bude prolazio život, začećem započet, nikada nećeš na ovoj zemlji naći nekoga tko će toliko uvijek biti s tobom, koji te nikada, nikada neće razočarati, koji će te uvijek milostivo gledati, uvijek na tebe misliti, nakon lutanja tvoj povratak tako strpljivo iščekivati, nikada se ljutiti, nadasve rađe, radi, ne daj Bože tvoje neuzvraćene ljubavi, gorko trpjeti, ali opet iz ljubavi nastavljati čekati, tražiti, sve za tvoje spasenje činiti.“

Na kraju je svoje propovijedi obrativši se prvopričesnicima kazao: „Danas, dragi prvopričesniče Gospodin želi čuti tvoje: Od danas hodimo skupa. Službenica Božja Magdalena od Isusa izrekla je jednu jednostavnu rečenicu koja govori mnogo: 'Bog me uzeo za ruku i slijepo sam ga slijedila'. Tako i vi. Neka vas vodi, a vi ga slijedite. S pouzdanjem.“

Roditelji, braća i sestre prvopričesnika ispunili su radošću i ponosom sjemenišnu kapelu, a oltar je bio uređen likovnim radovima djece iz Centra za autizam. Sve je to uz svesrdnu pomoć roditelja organizirala njihova vjeroučiteljica Marija Bašić. Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšala je Maja Antoš uz pratnju na gitari Roberta Turčinova, oboje su iz VIS-a „Darovi Duha“ župe Gospe od Ružarija u Splitu.

Silvana Burilović Crnov

 

Zanimljivosti

Nadbiskupija u Linzu u Austriji ponudila je besplatan download zvukova zvona triju najvažnijih crkava toga područja. Među zvonima čiji se zvuk može downloadati na mobilni telefon je i glasovito zvono Immaculata iz katedrale sv. Marije u središtu Linza.

Humor

Da žive u današnje vrijeme: Sveti Jure bi se našao na meti društva za zaštitu životinja i vjerojatno dekanoniziran. Homer bi bio suđen zbog klevete i širenja lažnih vijesti. Mojsije bi bio optužen za izazivanje opće opasnosti i remećenja eko-sustava. Aladin bi pokušao protrljati žarulju i ubila bi ga struja. Cezar bi bio svrgnut zbog neodgovorne politike na Rubikonu i osuđen zbog nezakonite kocke. Odisej bi se, nakon povratka kući, suočio s brakorazvodnom parnicom kao odštetom za neredovito ispunjavanje bračnih dužnosti i prijevaru. Kraljević Marko bi dobio trajnu zabranu za jahanje zbog pijanstva, kao i tužbu zbog navođenja životinja na alkoholizam i uništavanje putne infrastrukture. Edip bi pronašao dobrog psihoanalitičara i izbjegao incest. Orfej bi se drogirao i izdavao albume za “Croatia records”. Kaligula bi bio gradonačelnik. Nostradamus bi imao agenciju za proricanje i plaćeni termin na Net-TV. Tesla bi i dalje bio ispred svog vremena.

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)