Ogledne pripreme za prevenciju nasilja

Potaknuti nemilim događajima u Beogradu, ali i porastom nasilja u hrvatskim školama kao i neprimjerenim situacijama o kojima u zadnje vrijeme slušamo putem medija, Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, inicirao je izradu oglednih priprema na temu prevencije i borbe protiv nasilja.

Molimo sve vjeroučitelje da, do kraja ove školske godine, ovoj temi posvete jedan nastavni sat i prilagode ga kurikulumu. Kao pomoć, naši vjeroučitelji savjetnici Mirjana Vuletić (OŠ) i Nikola Milanović (SŠ) izradili su nekoliko oglednih priprema. Ogledne pripreme svaki vjeroučitelj može prilagoditi razredu kojemu predaje, učenicima i situaciji u kojoj se oni nalaze.

 

 Pripreme za niže razrede osnovne škole (1.-4. razred): 

 Recept za prijateljstvo
 Nosim sreću u svom srcu

 Pripreme za više razrede osnovne škole (5.-8. razred): 

 Neuspjeh je uspjeh ako naučiš iz njega
 Kad je poteškoća najveća, Bog je najbliži

Pripreme za srednju školu:

Vršnjačko nasilje kroz prizmu evanđeoskih vrijednosti

 

Zanimljivosti

Na službenoj web stranici Filipinske biskupske konferencije postoje blogovi trojice biskupa: nadbiskupa Oscara Cruza, mons. Leonarda Medroza i Josea Manguriana, sa sadržajima iz etike, morala, politike i raznim društvenim temama. Izradom blogova biskupi su pokazali odlučnost u korištenju nove tehnologije u službi Evanđelja.

Humor

Ivice, nabroji Deset zapovijedi ne moraš po redu. – Osma, prva, peta, deseta, treća, četvrta, deveta, druga, sedma, šesta.

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)