Održano prvo županijsko stručno vijeće vjeroučitelja u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

listopad - studeni 2022.

U skladu s planom i programom rada županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama, kojeg su na početku 2022./2023. školske godine izradili voditelji ŽSV-a u suradnji s Katehetskim uredom i Agencijom za odgoj i obrazovanje, krajem listopada i početkom studenoga održani su prvi radni susreti ŽSV-a.

Županijsko stručno vijeće je prva razina stručnog usavršavanja koja obuhvaća od trideset do pedeset vjeroučitelja po kriteriju teritorijalne pripadnosti škola u kojima u zaposleni. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ukupno je šest županijskih stručnih vijeća – pet za osnovnu i jedno za srednju školu.

Središnja tema prvog županijskog stručnog vijeća bila je Obrazloženje brojčane ocjene na temelju kriterija vrednovanja i izrada konkretnih primjera obrazloženja ocjene. Opisno praćenje, odnosno kvalitetno obrazloženje brojčane ocjene uvijek predstavlja određeni izazov za svakog vjeroučitelja jer je Vjeronauk eminentno odgojni predmet pa je potrebno jako puno znanja i umješnosti kako bi opisno praćenje bilo razumljivo, poticajno, afirmativno i asertivno. Voditelji županijskih stručnih vijeća najprije su podsjetili vjeroučitelje na zakonski okvir vezan za vrednovanje, a nakon toga na kurikularni krug koji se sastoji od tri elementa: ishod, aktivnost i vrednovanje. Potom su vjeroučitelji u malim skupinama vodeći računa o konkretnim ishodima, aktivnostima i metodama rada izrađivali kriterije vrednovanja koji su usklađeni s Bloomovom taksonomijom. Na temelju navedenih kriterija kreirali su konkretne primjere obrazloženja ocjene iz znanja, stvaralačkog izražavanja i kulture međusobnog komuniciranja.

 

 

Podršku u radu ovogodišnjih stručnih vijeća izrazile su prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje koje su posjetile tri od šest održanih županijskih stručnih vijeća: ŽSV Split – Zapad u OŠ Spinut u Splitu, zatim ŽSV Trogir – Kaštela – Solin u OŠ kneza Trpimira u Kaštel Gomilici i ŽSV Imotski – Sinj u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Cisti Velikoj. Predstojnica Garmaz uputila je pozdravnu riječ prisutnim vjeroučiteljima pozivajući ih na aktivnu i plodonosnu suradnju. Nakon toga, predstojnica Garmaz i viša savjetnica Marunčić aktivno su se uključivale konkretnim prijedlozima i savjetima tijekom iznošenja rezultata rada i rasprave, a rado su sudjelovale i u neformalnom druženju s vjeroučiteljima. I ovaj put smo se mogli uvjeriti da županijska stručna vijeća kao prva stepenica stručnog usavršavanja pridonose ne samo unaprjeđenju odgojno-obrazovnog rada, nego promiču dobru i kvalitetnu komunikaciju među vjeroučiteljima. Vjerujemo da je dolazak predstojnice i više savjetnice korak prema boljoj i otvorenijoj suradnji kako prema Katehetskom uredu tako i prema Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Ružica Maleš

 

Zanimljivosti

Glumac Russell Crowe, dobitnik oscara za najboljeg glumca 2000-e godine, u filmu Gladijator gladijatora je glumio s pravim ožiljcima na licu koje je zadobio kad se njegov konj uplašio i zbacio ga za vrijeme snimanja.

Humor

“Sigurno ste do sada slušali brojna teološka predavanja”, obraća se dekan profesoru s dugim radnim stažom. “Da”, odgovara mu profesor, “ali Bog mi je dao milost da unatoč svemu, još uvijek vjerujem u Njega”.

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)