Održano državno natjecanje iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola

Tuhelj - Pregrada, 8. - 10. svibnja 2023.

Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene, riječi su narodne pjesme koje su se itekako potvrdile ovogodišnjim sudionicima Državnog natjecanja iz Vjeronauka, održanog u Tuhelju i Pregradi. 


IMG 20230510 WA0090

Uz lepe i brojne zelene brege, okićene marno održavanim vinogradima, te iskazanu dobrodošlicu domaćina, ovaj se naš hrvatski zagorski kraj, vjerojatno kao i prije pedeset godina kad je održana prva Makova olimpijada upravo u Pregradi, pokazao kao dobar izbor mjesta održavanja vjeronaučne olimpijade. Poveznica između ovogodišnje vjeronaučne olimpijade i prve Makove olimpijade jest pedeseta obljetnica natjecanja u vjerskom znanju, ali i nešto puno važnije – predani evangelizacijski rad kateheta koji kao mentori u vjeri pridonose duhovnom rastu povjerenih im mladih ljudi. Nesumnjivo su u proteklom razdoblju mnoge posijane sjemenke dobra uzrasle i donijele plodove vjere. No, ako ćemo se držati Pavlove da je Bog onaj koji daje rasti (usp. 1 Kor 3,6s), onda nema mjesta za samohvalu, tà njegovi smo suradnici (r. 9). Možda je upravo želja za boljom suradnjom s Bogom i učenicima, motivacija novog sijanja koje se ogleda i u sabiranju i marnom vođenju vjeronaučnih ekipa u vjerničkom zajedništvu i (po)zna(va)nju vjere.

Profilirajući se po uspješnosti, kroz među školska i nadbiskupijska natjecanja, na ovogodišnje državno natjecanje pozvano je 45 najboljih ekipa i to po 20 iz osnovnih i srednjih četverogodišnjih škola te 5 iz srednjih trogodišnih škola, koje su se prvi put uključile u državni natjecateljski skup. Iz naše splitsko-makarske nadbiskupije sudjelovali su učenici iz Osnovne škole "Tučepi" iz Tučepa, Osnovne škole dr. Franje Tuđmana iz Brela te učenici iz tri gimnazije: Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić" iz Splita, IV. gimnazije "Marko Marulić" iz Splita i Gimnazije Dinka Šimunovića iz Sinja.

Građa za natjecanje bila je Naša draga svetišta, autora Tomislava Krušlina, a škola domaćin natjecanja Srednja škola Pregrada. Nakon otvaranja natjecanja uz izvedbu državne himne i prigodne pozdravne govore učenici su, njih 180, raspoređeni po učionicama pristupili prvom dijelu natjecanja – pisanju testa. Ostatak dana bio je ispunjen kulturno-edukativnim programom.

Najprije smo u Humu Košničkom posjetili dvorac Veliki Tabor, najočuvaniju srednjovjekovnu i renesansnu utvrdu kontinentalne Hrvatske. Učenici su s velikim zanimanjem pratili izlaganje o dvorcu, a osobito ih se dojmila priča o njegovim zanimljivostima i tajnama.

Fotogalerija: s. Natanaela Radinović i Toni Trutin

Drugo odredište bilo je svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu u Krapini. Učenici su mogli vidjeti ono o čemu učili – mali čudotvorni kipić Majke Božje donesen iz Jeruzalema 1669. Unutrašnjost crkve iznenadila ih je predivno oslikanim freskama, bogatim orguljama, ukrašenim i kipovima ispunjenim glavnim i pokrajnjim oltarima – barokna raskoš na djelu u svakom dijelu crkve. Na poticaj župnika, koji nas je pozdravio i upoznao s prošteništem, župljani su nas u dvoru crkve počastili kolačima i sokom.

Osvježeni smo se s Vrha, s brega, spustili do Pregrade, u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije koju mještani nazivaju katedralom Zagorja, gdje je upriličen vođeni razgovor s pobjednicima prve vjeronaučne olimpijade Maloga koncila iz 1973. godine. Svjedočanstvom iz „prve ruke“ otkrili su nam ljubav prema vjeroučiteljima, Bogu i Crkvi, i to u vremenima kad se zbog toga pred vlastima odgovaralo.

Svoju ljubav prema Bogu mi smo na kraju prvog natjecateljskog dana iskazali euharistijskim slavljem koje je predvodio pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski uz koncelebraciju župnika vlč. Ivana Mikeca i nekoliko svećenika.

Drugi natjecateljski dan poprimio je smisao objavom rezultata i ljestvice poretka natjecateljskih ekipa. Prvih 5 ekipa u 3 kategorije (osnovna škola, srednja četverogodišnja i trogodišnja) ušlo je u drugi dio natjecanja, boreći se za konačan plasman kroz igru Milijunak. Dvorana natjecanja u tuheljskim toplicama u trenutku je postala mjesto točnih i netočnih odgovora, džokera zovi, prijateljskog bodrenja i navijanja za sve ekipe, skoro bez favoriziranja. Pljeskom su ispraćeni svi pobjednici. Glavni slavljenik je Požeška biskupija, jer su njezini odnijeli prva mjesta u svim kategorijama. Našu su Splitsko-makarsku nadbiskupiju proslavili učenici iz Osnovne škole Tučepi. Pod vodstvom mentorice Marine Šimić, osvojili su 2. mjesto.

Uz to što su učenici i na ovom vjeronaučnom natjecanju pokazali da su puni znanja i željni međusobnog pripetavanja, pokazali su da se lako povezuju sa „suparničkim ekipama“. Kroz međusobna druženja kušali su zajedništvo i postali bliski, a na euharistijskom slavlju ostaju združeni braća i sestre – crkva od Boga sazvana (grč. ek + kaleo).

Eto, u tomu je zajedništvu, crkvenosti ključ posebnosti vjeronaučnih susreta(nja) i natjecanja, što valja njegovati i svakako unaprjeđivati.

s. Natanaela Radinović

 

Zanimljivosti

List papirusa koji se izrađivao slaganjem, prešanjem i sušenjem tankih vlakana odrezanih ispod kore bio je bjelkaste boje a s vremenom bi požutio.

Humor

Kažu da je papa Franjo nakon što su ga izabrali u ožujku 2013. rekao kardinalima: “Neka Vam Bog oprosti za sve što ste učinili!”

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)