Održana vjeronaučna olimpijada za osnovnu školu i natjecanje iz vjeronauka za srednju školu

Split, 16. ožujka 2023.

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola održani su u četvrtak, 16. ožujka 2023. godine, u Osnovnoj školi „Žnjan-Pazdigrad“ u Splitu. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Naša draga svetišta“.

Nakon prethodne razine - školskoga natjecanja, u natjecanju na nadbiskupijskoj razini sudjelovalo je 20 osnovnoškolskih i 10 srednjoškolskih ekipa s područja Splitsko-makarske nadbiskupije. Budući da se radi o istoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, na natjecanju su sudjelovale i dvije osnovnoškolske i jedna srednjoškolska ekipa iz Hvarske biskupije.

P1810918

Na početku natjecanja škola domaćin upriličila je prigodni kulturni program koji je započeo pjevanjem državne himne koju je izvela Kristina Nikolac Ujević, voditeljica zbora mladih Župe Gospe od Milosrđa koji je također sudjelovao u programu. Prigodnu molitvu pripremile su vjeroučiteljice Belinda Buzov i Mira Ercegović. Učenici 2. d razreda s učiteljicom Petrom Boljat predstavili su „Rječnik prijateljstva“ i izveli točku „Mi smo taj svijet“ koji su nastali tijekom volonterskog projekta „Velika srca za mali dom“ u sklopu kojega učenici pomažu školovanje djece u Keniji. Učenici 4. b razreda izveli su igrokaz  „Korizmena kocka“, a nastupila je i pijanistica Marijeta Marić.

Natjecateljima, njihovim mentorima i svim nazočnim gostima riječ dobrodošlice uputio je ravnatelj OŠ „Žnjan-Pazdigrad“ g. Željko Jurin. Izrazio je zadovoljstvo što je njegova škola imala čast biti domaćin natjecanju iz vjeronauka. „Čovjekov život često je besciljno lutanje, a kada njegov put dobije smisao onda postaje hodočašće. Želim da vaši životi budu takvi – usmjereni prema Kristu“, naglasio je i svima zaželio puno uspjeha u natjecanju i daljnjem radu.

P1810770AOkupljene je pozdravila i predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. Jadranka Garmaz koja se posebno obratila vjeroučenicima. „Uložili ste silan trud da dođete do ovog dijela natjecanja. Tema je teška i nije bilo lako učiti i spremati se. Uspjeli ste uz pomoć svojih mentora naučiti gradivo koje je s jedne strane teško i zahtjevno, a s druge tako važno, i potrebno. Zato ste svi vi koji ste danas ovdje, već sada pobjednici“, naglasila je. Govoreći o temi istaknula je da su svetišta u našem narodu samo srce, žila kucavica koja nas vodi do vjere u Krista. Križevi krajputaši, kapelice i svetišta, oblikovala su naš narod, čuvala mu vjeru i jamčila da nada, vjera i ljubav nisu uzaludne nego da imaju svoj cilj i izvor u Kristu.

Uime grada Splita prigodni govor održao je g. Mate Omazić koji je promišljao kako nas vrijeme korizme uvijek potakne da preispitamo vlastiti život u perspektivi Uskrsa koji je pred nama. Zaželio je da djeca s današnjeg susreta za svoj život ponesu lijepe uspomene i nova prijateljstva. Istim željama pridružio se i voditelj splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje g. Vlade Matas koji je zahvalio svima koji su doprinijeli organizaciji, a posebno višoj savjetnici za vjeronauk prof. Sabini Marunčić.

P1820143Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić izrazio je radost što se oko vjeronaučnog sadržaja okupilo toliko puno dobre i pametne djece. Osvrćući se vjeronaučnu olimpijadu promišljao je o pet olimpijskih krugova, a oni u životu svakog od nas predstavljanju pet unutarnjih svjetova u kojima živimo: obitelj, škola, grad, narod i Crkva.

Nakon uvodnog programa uslijedilo je natjecanje koje se sastojalo od dva dijela, pisanog testa i kviza „Tko želi biti Isusov milijunak?“. Prvom krugu natjecanja, pisanom ispitu znanja, učenici su pristupili pojedinačno, a kao grupa mogli su osvojiti maksimalno 60 bodova. Po završetku testa učenici su se okrijepili hranom i pićem te su pod vodstvom učitelja škole domaćina posjetili crkvicu Gospe od Žnjana, a likovne radionice organizirane su u školskoj knjižnici i učionicama. Za to vrijeme, članovi Povjerenstava i mentori ispravljali su njihove testove.

 

Drugom krugu natjecanja, kvizu „Tko želi biti Isusov milijunak?“, pristupilo je po pet najboljih ekipa iz osnovne i srednje škole. Predstavnici svih pet ekipa istovremeno su pisali odgovore na zadana pitanja kojima su mogli osvojiti od jednog do četiri boda.

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole „Tučepi“ pod vodstvom mentorice Marine Šimić s osvojenim 71 bodom. Drugo mjesto osvojili su učenici Osnovne škole „dr. Franjo Tuđman“ iz Brela s mentorom Tonijem Trutinom (64,5 bodova), a treće mjesto učenici Osnovne škole „fra Pavla Vučkovića“ iz Sinja s mentoricom Bosiljkom Mandac (60 bodova).

P1820812

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojili su učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita pod vodstvom mentorice Zrinke Plenković s osvojenih 69,5 bodova. Drugo mjesto osvojila je IV. gimnazija „Marko Marulić“ iz Splita pod vodstvom mentora Nikole Milanovića (68,5 bodova), a treće mjesto Gimnazija „Dinka Šimunovića“ iz Sinja s mentoricom s. Natanaelom Radinović (65,75 bodova).

P1820891

Predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. Jadranka Garmaz zahvalila je na samom kraju svim okupljenima i čestitala pobjednicima. Svim ekipama podijelila je priznanja o sudjelovanju na natjecanju, a prvih pet posebno je nagrađeno knjigama.

Kristina Bitanga

Zanimljivosti

Prva slova riječi FAMILY znače Father and mother I love You.

Humor

Nastavnici srednje škole Maroochydore iz Queenslanda u Australiji snimili su na telefonskoj sekretarici ovu poruku: *Lijep pozdrav! Dobili ste automatsku telefonsku sekretaricu Vaše škole. Kako bismo Vas mogli spojiti s odgovarajućim djelatnikom, molimo Vas da pritisnete odgovarajući broj: – ako želite lagati o razlogu izostanka Vašeg djeteta – pritisnite 1; – ako želite objašnjavati zašto Vaše dijete nije napisalo domaću zadaću – pritisnite 2; – ako se želite požaliti na ono što radimo – pritisnite 3; – ako ste nazvali kako biste ispsovali nekog od djelatnika škole – pritisnite 4; – ako želite pitati zašto niste dobili obavijesti koje su već odavno poslane na Vaš mail – pritisnite 5; – ako želite da Vam mi odgojimo Vaše dijete – pritisnite 6; – ako želite nekoga dohvatiti, ošamariti ili udariti – pritisnite 7; – ako želite promijeniti nastavnika treći put ove godine – pritisnite 8; – ako se želite požaliti na autobusni prijevoz – pritisnite 9; – kako biste se požalili na školsku hranu – pritisnite 0. Ako ste sada svjesni da je ovo stvaran svijet i da Vaše dijete mora snositi odgovornost za svoje ponašanje, rad na nastavi i domaću zadaću i da nastavnik nije kriv za njegov nedostatak truda, molimo Vas da poklopite slušalicu. Želimo Vam ugodan dan. Ako ovo sve želite čuti na nekom drugom jeziku, preselite se u zemlju u kojoj se on govori. Hvala Vam na Vašem zanimanju za javno obrazovanje.

Poslovice

Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman)