Održana misa zahvalnica te smotra učeničkih radova „Salona i Marul – kršćansko kulturno nasljeđe“

Manastirine, 19. lipnja 2024.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje, u srijedu 19. lipnja 2024., povodom završetka školske godine na salonitanskim Manastirinama. Tom prigodom upriličena je smotra učeničkih radova pod nazivom „Salona i Marul – kršćansko kulturno naslijeđe“ koja se odvila u okviru projekta „Salona catechetica“.

Program je započeo svečanom svetom misom koju je predvodio otac nadbiskup u koncelebraciji s don Rokom Kaštelanom, župnim vikarom Župe Gospe od Otoka, don Renatom Pudarom,  o. Antom Jakusom te don Ivanom Matkovićem, župnikom Župe sv. Martina u Vranjicu. Pjevanje tijekom mise predvodio je zbor vjeroučitelja splitsko-makarske nadbiskupije „Sv. Anastazije“ pod ravnanjem Marka Vrkića.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je govorio o  licemjerju. Isus u evanđeoskom odlomku (Mt 6,1-6. 16-18) upozorava da svoju pravednost ne činimo pred ljudima kako bi nas oni vidjeli. Davanje milostinje, molitva te post tri su najjača sredstva kršćanskoga odnosa s Bogom. Štoviše, te tri stvarnosti definiraju autentičnost vjernika, istaknuo je na početku nadbiskup. No, čak i u vršenju takvih dužnosti može se uvući zlo, odnosno „virus licemjerja“. Isus poznaje onodobni mentalitet, ali i mentalitet svih vremena zato i upozorava na ono što se u teologiji zove ispravnost unutarnje nakane. Nije problem ako nas netko vidi da dijelimo milostinju, molimo ili postimo, ali postaje problem ako to radimo isključivo kako bi nas drugi vidjeli, upozorio je nadbiskup. „Ako ja nešto činim kako bih bio viđen onda je to znak oholosti. To ne činim iz čiste ljubavi nego kako bih se ja proslavio. Kako je lijepo kada dobro djelo može biti učinjeno diskretno i to samo zbog Boga“, istaknuo je nadbiskup.

 

 

Trebamo biti svjesni da Bog vidi naša djela, ali i naše nakane, i onda kada to nitko ne vidi ili nitko ne cijeni. Isus upozorava da prvotno trebamo izgraditi svoj odnos s Bogom u svojoj nutrini i tada će naša molitva, milostinja i post biti autentični. „Nije lako biti autentičan, duhovan i pobožan. Pobožnost vjernika ne proizlazi iz izgovaranja molitvica ili pobožnih djela već iz življenja u skladu s vlastitom savješću i voljom Božjom“, kazao je nadbiskup. Isusovo upozorenje aktualno je i danas: „Trebamo znati naučiti činiti mala djela ljubavi svaki dan, a to je najteže. Vjernost svakidašnjici. Ono što je papa Pio XI. rekao kod proglašenja svetom sv. Male Terezije, da je bila vjerna teškoj svakidašnjici. Biti vjeran u malim stvarima. To umara i to zahtjeva žrtvu, ali je to ono što posvećuje“, zaključio je nadbiskup pozivajući sve da preispitaju svoj odnos prema Bogu i bližnjima u svojoj nutrini i svakodnevnom životu.  

Nakon svečanog euharistijskog slavlja uslijedila je smotra vjeroučeničkih radova pod nazivom „Salona i Marul – kršćansko kulturno naslijeđe“. Drugi dio programa započeo je pozdravnim govorom predstojnice Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije dr. sc. Jadranke Garmaz. Između ostaloga istaknula je da se smotra odvija u okviru projekta upoznavanja zavičajne, kulturne i vjerske baštine „Salona catechetica“.  Drugu godinu zaredom ovaj projekt provode Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin, Arheološki muzej u Splitu i Prasvetište Gospe od Otoka pod pokroviteljstvom Upravnoga odjela za pomorstvo, turizam i promet Splitsko-dalmatinske županije. Smotrom vjeroučeničkih radova »Salona i Marul – kršćansko kulturno nasljeđe« ulazi se u novu projektnu fazu, a s ciljem revaloriziranja i revitaliziranja bogatog salonitanskog vjerskog i kulturnog nasljeđa, istaknula je dr. sc. Jadranka Garmaz.

P1630790

 

Kulturno-edukativnim programom predstavljeni su učenički radovi odabrani na posebnom natječaju. Njima su vjeroučenici, pod vodstvom svojih mentora, kroz bogat i izvorni program, dali vlastiti doprinos i istinski pečat u proučavanju, očuvanju i oblikovanju bogatog kulturnog nasljeđa. Program su vodili Manuela Grubišić, učenica 7. razreda OŠ don Lovre Katić te Ivan Vrkić, učenik 7. razreda OŠ Kraljice Jelene.  

Na smotri su prikazani radovi: „Tamo gdje su naši korijeni“, dramski recital, u autorstvu Antuna Budimira, kojeg su izveli učenici 8. razredna OŠ Josip Pupačić pod mentorstvom Antuna Budimira i Ružice Matijević, „Venancije“ pjesma u autorstvu i izvedbi Josipa Paušića, učenika 4. razred OŠ Spinut pod mentorstvom vjeroučiteljice Ružice Maleš, „Zdravo, Dujme“, himna sv. Dujmu koju je na klaviru izveo Josip Crnov, učenik 4. razreda OŠ Mertojak pod mentorstvom vjeroučiteljice Milene Budimir, „Molitva svetom Dujmu“, pjesma u autorstvu i izvedbi Dore Obad, učenice 4. razreda OŠ Trstenik pod mentorstvom Marije Dujmović Bakota, „Sveti Duje“ pjesma koju su recitirale Karmen Bodrožić Džakić i Klara Radić, učenice 1. razreda SŠ Ivana Lucića iz Trogira pod mentorstvom Anite Vuletin, „Križ“ pjesma u autorstvu i izvedbi Manuele Petrić, učenica 4. razreda OŠ Spinut pod mentorstvom Ružice Maleš, „Sveti Anastazije“ pjesma u autorstvu i izvedbi Mateja Jukića, učenika 5. razreda OŠ don Lovre Katić iz Solina pod mentorstvom Petre Matijević, „Svetom Stašu“ pjesma u autorstvu i izvedbi Petre Munjiza, učenice 3. razreda OŠ Okruk iz Okruka Gornjeg pod mentorstvom Marije Škeva, „Priča bazilike na Manastirinama“ pjesma u autorstvu i izvedbi Sare Tolić, učenice 6. razreda OŠ Josipa Vergilija Perića iz Imotskog pod mentorstvom Marije Škeva, „Intervju s Markom Marulićem – Napasti za vrijeme molitve“ intervju kojeg je napisala i pročitala Lana Eterović, učenica 8. razreda iz OŠ Josipa Pupačića iz Omiša pod Mentorstvom Branke Mlinar, „Sveti Feliks“ pjesma u autorstvu i izvedbi Lucije Kuran, učenice 5. razreda OŠ Tučepi pod mentorstvom Marine Šimić, „Sveti Felikse, moli se za mene“, u autorstvu i izvedbi Klare Ive Bogdanović, učenice 3 razreda OŠ Josipa Pupačića iz Omiša pod mentorstvo Branke Mlinar, „Jelena Slavna“, monolog Spovid koludrico sedam smrtnih grihov koji je izvela učenica Helena Radić učenica 4.c iz II. gimnazije pod mentorstvom Josipe Stipica, pjesma u autorstvu i izvedbi Tonija Poljaka, učenika 2. razreda IV. gimnazije Marka Marulića pod mentorstvom Nikole Milanovića, likovni mozaik u Ovaj lijepi mozaik zajedno su izradili učenici Centra za autizam Ivan Ruščić, Lukian Mora Soria i Davor Matuh s mentoricom Marijom Bašić. Poslijednji su nastupili članovi vjeroučiteljskog zbora „Sv. Anastazije“ pod ravnanjem vjeroučitelja Marka Vrkića.  

P1640780

Napomenimo, ideja da se smotra radova upriliči upravo na Manastirinama potaknuta je obljetnicama mučeničke smrti svetoga Dujma i solinskih mučenika (304.), Prvoga kongresa za starokršćansku arheologiju (1894.), obljetnicom preminuća don Frane Bulića (1934.) kao i petstotom obljetnicom smrti Marka Marulića.

Svečanosti su nazočili Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet, Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja, Mario Matijević iz Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin, mnogi ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja Solina, Splita i okolice, više od stotinu vjeroučitelja, mnogobrojni učenici, roditelji i ostali uzvanici.

Letak smotre:Salona Catechetica

Ljubo Jermelić

Zanimljivosti

Origen svjedoči da se Baraba zvao Isus. Ime BAR ABA znači sin oca ili na aramejskom sin učitelja.

Humor

– Stariji svećenik novom kapelanu: kod mene nema tv, glazbe, dovođenja gostiju…, jer ne podnosim nikakvu buku. – Dobro, a smijem li barem koristiti kompjuter? – Što je to? – Pa to se koristi umjesto pisaće mašine, a ne lupa dok se tipka. – To onda može!

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)