Održana javna tribina o zdravstvenom odgoju

Split, 08. studenoga 2012.

U organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitskog ogranka Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika (HKDPD), u velikoj dvorani nadbiskupskog sjemeništa u Splitu je 8. travnja održana javna tribina o uvođenju zdravstvenog odgoja u hrvatske škole.

Na tribini je sudjelovalo petstotinjak prosvjetnih djelatnika i roditelja. Nakon zajedničke molitve sve nazočne je pozdravila Anica Kraljević, predsjednica splitskog ogranka HKDPD-a, posebno predstavivši predavača Ladislava Ilčića, predsjednika Udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) i ujedno angažiranog katoličkog laika.

Javna tribina zdravstveni odgoj2012

prepuna velika dvorana splitskog sjemeništa

Predavač prof. Ladislav Ilčić nazočnima je najprije objasnio važnost zdravstvenog odgoja kojim se, ovisno o programu, može stvarati kultura života ili kultura protivna životu. Povijest uvođenja zdravstvenog odgoja imala je svoj demokratski početak 2008. godina kada su, odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u izabranim osnovnim i srednjim školama roditelji zajedno s djecom mogli izabrati između dva ponuđena programa – program udruge GROZD i program Foruma za slobodu odgoja. Za program udruge GROZD koji se temelji na općeljudskim i kršćanskim vrijednostima opredijelilo se 89 % roditelja. Nakon uspješnog provođenja takvog zdravstvenog odgoja koji je imao i izuzetno veliku podršku stručne javnosti, tadašnje ministarstvo je pokleklo pred vrlo agresivnim pritiscima homoseksualnog lobija te je donijelo odluku da se prekine s izvođenjem obaju programa, GROZD-ovog programa i programa Foruma za slobodu odgoja.

Početkom ove školske godine Ministarstvo znanosti obrazovanja i porta ponovno je uvelo zdravstveni odgoj u osnovne i srednje škole, ali ovog puta bez mogućnosti izbora. Uveden je program Foruma za slobodu odgoja za kojeg se prije nekoliko godina opredijelilo samo 11 % roditelja. Druge mogućnosti nema, istaknuo je tada ministar Željko Jovanović. Sva djeca moraju pohađati ovaj program. Zanimljivo je što je najprije početkom školske godine donesena odluka o uvođenju zdravstvenog odgoja, a tek mjesec dana nakon toga javnosti je predstavljen službeni program, tzv. Kurikulum zdravstvenog odgoja.

javna tribina zdravstveni odgoj2012

prof. Ladislav Ilčić za vrijeme predavanja

Sporan dio programa, istaknuo je prof. Ilčić je njegov četvrti dio koji govori o spolno-rodnoj ravnopravnosti i odgovornom spolnom ponašanju. Taj modul odražava jedan svjetonazor, jednu ideologiju koja je protivna svjetonazoru velikog dijela građana Republike Hrvatske. Tzv. spolno-rodna ideologija, za razliku od općeprihvaćenog, znanstveno utemeljenog shvaćanja po kojem je čovjek određen kao muškarac i žena, smatra da čovjek nije određen kao muškarac ili žena, već on sam može birati neki drugi „rod“, muški, ženski, homoseksualni, biseksualni, transseksualni… Pobornici ovakve ideologije žele, bez ikakva prikrivanja, dekonstruirati identitet mladih ljudi koji se nalazi u procesu spolnog dozrijevanja.

Poštujemo slobodu svih, istaknuo je prof. Ilčić, ali ne želimo da se našoj djeci nameće potpuno stran svjetonazor koji se ujedno protivi i Ustavu Republike Hrvatske koji u svom 63. članku izričito navodi da roditelji imaju „pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.“

Nakon vrlo zanimljivog izlaganja uslijedila je vrlo živa i plodonosna rasprava od preko sat vremena koju je moderirao don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda. U svojim pitanjima i komentarima nazočni su roditelji i prosvjetni djelatnici iskazali spremnost i odlučnost da se bore za demokraciju, za odgoj, za istinske ljudske vrijednosti koje su zajedničke svim dobronamjernim građanima Republike Hrvatske.

Dušan Vuletić

Zanimljivosti

Vitelije, pretpostavljeni Poncija Pilata naredio je ovome da se opravda caru zato što je dao smaknuti vođe Samarijanaca koji su se okupili na brdu Gerizim u potrazi za svetim posudama iz zavjetnog šatora i za još neke ispade. Tiberije je umro prije nego je Pilat stigao u Rim.

Humor

“Jesi li čuo, izabran je novi papa?” “Da, ali opet katolik.”

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)