Održan TCI seminar „'Moje vrijeme i ja smo jedno' (Ruth C. Cohn) Kako mi TCI može pomoći u vođenju sebe i drugih?“

Split, 14. do 18. lipnja 2023.

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu održan je od 14. do 18. lipnja 2023. TCI seminar na temu „'Moje vrijeme i ja smo jedno' (Ruth C. Cohn). Kako mi TCI može pomoći u vođenju sebe i drugih?“

Seminar je organizirao Katolički bogoslovni fakultet u Splitu u suradnji s Institutom Ruth Cohn iz Austrije. Na seminaru je sudjelovala grupa od petnaestak polaznika koja se sastojala od sveučilišnih nastavnika, vjeroučitelja, liječnika, ekonomista itd., a seminar su vodile Reingard Lange, mag. phil. i Sabina Marunčić, lic. theol.

Cilj seminara bio je osnažiti kompetencije polaznika u vođenju sebe i drugih (leadership), bilo da je riječ o vođenju TCI grupe, razreda učenika, grupe volontera ili radnog kolektiva. Ovaj seminar bio je izvrsna prigoda na kojemu su polaznici tijekom osamnaest radnih jedinica promišljali o samoodgovornosti i usmjerenost k cilju u procesu učenja, različitim konceptima metodologije rada (Eisenhower, Covey, Pareto), delegiranju, razgraničenju i promicanju samoodgovornosti u timu, prepoznavanju i formuliranju skrivenih problema, analizi procesa korištenjem modela četiriju faktora te voditeljskom konceptu interakcije usmjerene na temu.

Nakon trodnevnog teoretskog dijela, u subotu 17. lipnja 2023. polaznici TCI seminara posjetili su zajednicu Cenacolo na Ugljanima kako bi praktično upoznali jedan osobit način vođenja i samovođenja. Uvjerili su se kako je zahvaljujući požrtvovnosti i odvažnosti mladića koji su prošli kroz ovu zajednicu, Bratstvo Gospe od zdravlja postalo oazom života. Polaznici seminara proveli su u Bratstvu jedan dio dana podijelivši s članovima ove zajednice njihove radne aktivnosti i zajedno moleći. Nakon ručka polaznici TCI seminara nastavili su promišljati o vodstvu i samovodstvu, vidno dotaknuti ovim mjestom koje je postalo tračak svjetla za mnoge mlade ljude, ali i njihove obitelji koje se nalaze u poteškoćama.

TCI seminar završio je sv. misom i podjelom potvrda o stručnom usavršavanju koje su izdali Katolički bogoslovni fakultet i Institut Ruth Cohn, temeljem čl. 115. st. 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. U ime organizatora potvrde je podijelila prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, sveučilišna nastavnica religiozne pedagogije i katehetike na KBF-u u Splitu, na čiju je inicijativu TCI i započeo svoj put u Republici Hrvatskoj. U ovoj godini planiran je još jedan TCI seminar od 26. do 30. kolovoza 2023., na temu „Obrambeni mehanizmi“ u kojem će biti riječi o prepoznavanju i ophođenju s osobnim i tuđim obrambenim mehanizmima, upoznavanju njihove svrhe i koristi te pogubnosti njihovog neprimjerenog aktiviranja.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Svetiše Wiktrowki, posvećeno Mariji Kraljici Tatra, smješteno na visini 1150 m nekoliko tisuća gorštaka putuje (isključivo pješice) osim na Marijine blagdane i na Pastirisku misu u Božićnoj noći i u Silvestarsku noć.

Humor

Ujedinjeni narodi, da bi istražili kakvo je mišljenje naroda svijeta, odabranim ljudima sa svih kontinenata postavili su isto anketno pitanje: “Kakvo je Vaše osobno mišljenje o nestašici hrane u ostalim dijelovima svijeta?” Rezultati ankete bili su poražavajući. U Africi nisu znali što je to hrana. – U Europi nisu razumjeli što je to nestašica. U Aziji nisu znali što je osobno mišljenje. – U Americi nisu znali koji su to ostali dijelovi svijeta.

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)