Održan TCI seminar "Kada u grupi postaje opasno - i za koga?

Buško jezero, 28. travnja - 2. svibnja 2023.

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu organizirao je TCI seminar na temu Kada u grupi postaje opasno – i za koga?“, od 28. travnja do 2. svibnja 2023. u duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru.

Na seminaru je sudjelovala grupa od petnaestak polaznika koja se sastojala od sveučilišnih nastavnika KBF-a, vjeroučitelja i nekoliko zdravstvenih djelatnika. Seminar je vodio o. Hermann Kügler, pastoralni psiholog i predavač na Institutu Ruth Cohn u Berlinu, a prof. dr. sc. Jadranka Garmaz i dr. sc. Domagoj Volarević strpljivim prevođenjem pomogli su sudionicima seminara u savladavanju jezične barijere.

Cilj seminara bio je osnažiti kompetencije polaznika u sučeljavanju s kriznim situacijama u grupama i općenito u susretu s ljudima u krizi. Snažni osjećaji, sukobi i smetnje dio su živog grupnog procesa, a kada iz njih proizlaze krize, dinamika u grupi postaje teška i prijeteća. Takve situacije predstavljaju veliki izazov za svakog voditelja bilo da je riječ o vođenju TCI grupe, razreda učenika, grupe studenata ili radnog kolektiva. Stoga je ovaj seminar bio izvrsna prigoda na kojemu su polaznici tijekom osamnaest radnih jedinica promišljali o poremećajima, sukobima i krizama, njihovim uzrocima i realnim opasnostima, iznosili osobno iskustvo vezano za krizne situacije te upoznali različite strukture ličnosti, njihove tipične strahove, manifestacije i učinke u grupnom procesu. U društvu dragih i dobro poznatih lica, ali i tek probuđene prirode oko Buškog jezera, bilo je lakše raditi na ovoj vrlo zahtjevnoj temi.

 

 

U Nedjelju dobroga pastira, 30. travnja 2023. polaznicima TCI seminara pridružio se prof. dr. sc. Ante Vučković koji je u Karmelu sv. Ilije predslavio sv. misu, a nakon ručka organizirao kratak izlet u obližnju Grabovicu i Tomislavgrad. TCI seminar „Kada u grupi postaje opasno – i za koga?“ završio je podjelom potvrda o stručnom usavršavanju koje su izdali Katolički bogoslovni fakultet i Institut Ruth C. Cohn, temeljem čl. 115. st. 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Do kraja 2023. godine planirana su još dva TCI seminara u organizaciji KBF-a u Splitu koja se preporučuju za usavršavanje osobnih, profesionalnih i socijalnih kompetencija. Prvi TCI seminar vezan za sposobnost osobnog i uzajamnog vođenja održat će se od 14. do 18. lipnja 2023. na temu „'Moje vrijeme i ja smo jedno' (Ruth C. Cohn). Kako mi TCI može pomoći u vođenju sebe i drugih?“.  Drugi TCI seminar o prepoznavanju i ophođenju s osobnim i tuđim obrambenim mehanizmima, upoznavanju njihove svrhe i koristi te pogubnosti njihovog neprimjerenog aktiviranja, održat će se od 26. do 30. kolovoza 2023., na temu „Obrambeni mehanizmi“.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

U povijesti je bio jedan papa koji nikada nije bio papa. Naime, Stjepan preziter je izabran za papu 22.ožujka 752. godine, ali je nakon dva dana umro i nije posvećen za papu. Novi papa, Stjepan II, izabran je 26.ožujka 752.

Humor

Znaš da živiš u 2015-oj kad… 1. Pokušavaš ukucati password u mikrovalnu pećnicu 2. Godinama nisi odigrao pasijans s pravim kartama 3. Imaš listu od 15 telefonskih brojeva tvoja 3 rođaka 4. Šalješ e-mail kolegi koji radi za stolom do tebe 5. Razlog zbog kojeg nisi u kontaktu s nekim prijateljima je zato što nemaju e-mail 6. Kad se vratiš kući s posla odgovaraš na telefon 7. Kada telefoniraš od kuće uporno utipkavaš nulu da bi dobio vanjsku liniju 8. U 2 godine 3 puta si se selio na novu lokaciju… 10. ..iako radiš na istom radnom mjestu 11. Tvoj šef nije u stanju raditi tvoj posao 12. Privremeno zaposlenih je više nego stalno zaposlenih ::ali sada dolazi ono najbolje:: 13. Pročitao si čitav spisak kimajući glavom i smješkajući se 14. Dok ga čitaš razmišljaš kako ćeš ga poslati mailom svojim prijateljima 15. Dobio si ovaj spisak od prijatelja koji s tobom više i ne priča nego te kontaktira samo putem interneta 16. Prezauzet si da bi primijetio da u spisku nedostaje 9. točka 17. Upravo si scroll-ao stranicu da provjeriš nedostaje li zaista 9. točka

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)